Εθνικές εκλογές στη Ν. Αφρική: το «Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», WASP, ζητά τη στήριξή μας!

Μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές εξελίξεις διεθνώς, στη διάρκεια του περασμένου χρόνου ήταν, όπως έχουμε γράψει ξανά στο Ξεκίνημα, η δημιουργία του WASP, του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Νότια Αφρική. Τον ερχόμενο Μάη, μόλις λίγο πάνω από ένα χρόνο μετά τη δημιουργία του, το WASP κατεβαίνει στις γενικές εκλογές ελπίζοντας να εκλεγεί στη νοτιαφρικανική Βουλή. Τα πενιχρά μέσα, ειδικά οικονομικά, στη διάθεση των συντρόφων είναι το βασικό εμπόδιο για την εκλογική τους επιτυχία. Απευθύνονται λοιπόν στην Αριστερά και τα κινήματα διεθνώς ζητώντας την αλληλεγγύη μας. Προς αυτό το σκοπό δημοσιεύουμε στη συνέχεια επιστολή του συντονιστή του WASP, συντρόφου Μαμέτλουε Σεμπέι (Mametlwe Sebei)

Αγαπητοί σύντροφοι

Το «Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα» (Workers and Socialist Party – WASP) ζητά την οικονομική σας στήριξη ενόψει των εθνικών εκλογών στη Νότια Αφρική τον ερχόμενο Μάη. Το WASP γεννήθηκε μέσα από τον αγώνα των μεταλλωρύχων του περασμένου χρόνου, που σημαδεύτηκε από τη σφαγή της Μαρικάνα. Η δολοφονία 34 απεργών μεταλλωρύχων από πάνοπλους αστυνομικούς της κυβέρνησης του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, καταδικάστηκε από εργατικές οργανώσεις και συνδικάτα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δε ζητούσαμε τίποτα περισσότερο από την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε επίπεδα που να μας επιτρέπουν να ζούμε αξιοπρεπώς εμείς και οι οικογένειές μας, να βγούμε από την ακραία φτώχεια στην οποία ζούμε. Πολλοί από μας έχουν εγκατασταθεί πολλά χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια τους προκειμένου να δουλέψουν στα ορυχεία και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Πολλοί από μας ζούνε σε πρόχειρους καταυλισμούς γύρω από τα ορυχεία, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση. Κατά μέσο όρο, κάθε μεταλλωρύχους συντηρεί οκτώ με δέκα προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά του: σύζυγο, παιδιά, γονείς, ακόμα και άλλους συγγενείς.

Οι ελπίδες εκατομμυρίων μελών εργατικών οικογενειών και κοινοτήτων στηρίχθηκαν στον ηρωικό αγώνα της περασμένης χρονιάς, αλλά η κυβέρνηση του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, όχι μόνο αγνόησε τα προβλήματά μας, αλλά απάντησε πνίγοντας τα αιτήματά μας στο αίμα. Πολλοί από μας αναγκαστήκαμε να εγκαταλείψουμε το «Εθνικό Συνδικάτο Εργατών Ορυχείων» (NUM – National Union of Mineworkers) που στήριζε την κυβέρνηση του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και αρνήθηκε να υποστηρίξει τον αγώνα μας και κινηθήκαμε στην κατεύθυνση του χτισίματος των δικών μας ανεξάρτητων απεργιακών επιτροπών. Αυτές οι επιτροπές είναι που πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση του WASP, στην προσπάθεια να αποκτήσουμε ξανά τη φωνή που μας στέρησε η προδοσία του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου.

Ακόμη και πριν τη σφαγή της Μαρικάνα, το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο είχε αρχίσει να χάνει έδαφος. Η απογοήτευση οδήγησε 12,4 εκατομμύρια ανθρώπους να μην ψηφίσουν στις τελευταίες εκλογές. Η Νότια Αφρική χαρακτηρίστηκε ως η «παγκόσμια πρωτεύουσα της διαμαρτυρίας», καθώς οι εργαζόμενοι οδηγούνται σε απεργιακές κινητοποιήσεις για να βελτιώσουν τους μισθούς πείνας με τους οποίους αμείβονται,  ενώ ολόκληρες κοινότητες παλεύουν ενάντια στις συνθήκες εξαθλίωσης, που περιλαμβάνουν ανάμεσα στα άλλα την έλλειψη πόσιμου νερού, συνθηκών υγιεινής, δρόμων, σπιτιών.

Η νεολαία μάχεται ενάντια στο τεράστιο κόστος της εκπαίδευσης και την τεράστια ανεργία, η οποία στα νεαρά ηλικιακά στρώματα αγγίζει το 50%. Το «Εθνικό Συνδικάτο Εργατών Μετάλου» (NUMSA) το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο στην αφρικανική ήπειρο, σε ειδικό συνέδριό που έκανε το Δεκέμβρη, αποφάσισε να βάλει τέλος στη συνεργασία του με το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο. Το WASP ιδρύθηκε για να ενώσει τους αγώνες των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών και της νεολαίας. Ένα σοσιαλιστικό κόμμα, που παλεύει για την εθνικοποίηση των ορυχείων, ένα μαζικό πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, επενδύσεις σε έργα οδοποιίας, υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, αξιοπρεπή σπίτια και κοινωνικές υπηρεσίες, δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Το WASP οργανώνει την εκλογική εκστρατεία μέσα στους εργατικούς χώρους, τις κοινότητες και τους χώρους όπου κινείται η νεολαία, προτείνοντας οι υποψήφιοι για τις εκλογές να αναδειχθούν και εκλεγούν δημοκρατικά από τον ίδιο τον κόσμο, γιατί πιστεύει ότι οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Ακόμη και αν ένας μικρός μόνο αριθμός μελών του WASP εκλεγεί στην επόμενη βουλή, κάτι που θεωρούμε πολύ πιθανό, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την εργατική τάξη της Νότιας Αφρικής, θα μας ξαναδώσει φωνή.

Απευθυνόμαστε στην αλληλεγγύη σας, ζητάμε να βοηθήσετε να γίνει αυτή η δυνατότητα γεγονός. Μηνύματα υποστήριξης, όπως και η δημοσιοποίηση της καμπάνιας μας είναι ζωτικής σημασίας. Καθοριστικής σημασίας είναι και η οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προεκλογική εκστρατεία. Στη Νότια Αφρική, το εκλογικό σύστημα απαιτεί από κάθε κόμμα να καταβάλει ποσά ανάλογα με τους υποψήφιους που κατεβάζει.

Τα χρήματα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στις εκλογές και μόνο, είναι 605.000 Ραντ (περίπου 45.000 ευρώ). Αυτό το ποσό πρέπει να συγκεντρωθεί πριν καν τυπωθεί μία αφίσα, ή ένα φυλλάδιο. Συνολικά, πρέπει να μαζέψουμε τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Ραντ (150.000 ευρώ). Με το πνεύμα του διεθνισμού, από το οποίο εμπνέεται το WASP, απευθυνόμαστε σε εσάς για να συμπληρώσουμε την οικονομική ενίσχυση που μαζεύουμε στο εσωτερικό της χώρας. Ένα βήμα μπροστά για την εργατική τάξη της Νότιας Αφρικής, είναι ένα βήμα μπροστά για την εργατική τάξη διεθνώς.

Τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού για να καταθέσετε την οικονομική σας ενίσχυση είναι τα εξής:

  • Όνομα λογαριασμού: Wasp
  • Τράπεζα: Absa
  • Τομέας: Gandhi Square
  • Διεύθυνση της τράπεζας: 180 Commissioner Street, Johannesburg, 2001
  • Κωδικός τομέα: 632005
  • Αριθμός λογαριασμού: 4081935745
  • Κωδικός SWIFT: ABSAZAJJ
  • Αν σας ζητηθεί επιπλέον κωδικός, χρησιμοποιείστε τον εξής: 632005
  • Διεύθυνση δικαιούχου: 33 Yster Crescent, Eldorado Park, Johannesburg, 1812

Ως καταθέτη, παρακαλούμε να βάλετε το όνομα της οργάνωσής σας, μετά από τη χώρα από την οποία προέρχεστε. Παρακαλούμε επίσης να μας στείλετε μήνυμα στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση, ώστε να ενημερωθούμε για την οικονομική εισφορά σας και να σας στείλουμε την απόδειξη της κατάθεσης μαζί με τις ευχαριστίες μας:

[email protected]

Σημείωση του «Ξ»
Οι σύντροφοι και φίλοι του «Ξ» που θέλουν να ενισχύσουν σε ατομικό επίπεδο την εκστρατεία του WASP μπορούν να δώσουν ή να καταθέσουν τα λεφτά στο λογαριασμό του «Ξ» (δείτε σχετικό κουτί στην αρχική σελίδα του site) και θα αναλάβουμε να τα στείλουμε στο WASP.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα