Έρευνα ProPublica: Οι υπερπλούσιοι πληρώνουν (όταν πληρώνουν) ψίχουλα σε φόρους!

Μια έρευνα που έβγαλε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες ο αμερικάνικος μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός ProPublica καταδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι οι υπερπλούσιοι πληρώνουν (όταν πληρώνουν) ψίχουλα σε σχέση με τα δυσθεώρητα κέρδη τους, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν στην εφορία πολύ μεγαλύτερο τμήμα του εισοδήματος τους – κι όλα αυτά απολύτως νόμιμα!

Η έρευνα, που βασίζεται σε διαρροή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων πλούσιων Αμερικάνων πολιτών της τελευταίας 15ετιας, είναι εξόχως αποκαλυπτική. Σύμφωνα με αυτήν μεταξύ άλλων:

  • Ο επικεφαλής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος στην γη, Τζεφ Μπέζος, δεν πλήρωσε απολύτως τίποτα σε ομοσπονδιακούς φόρους (σημ φόροι που επιβάλλονται σε πανεθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με την φορολογία ανά Πολιτεία – τους τοπικούς φόρους δηλαδή) το 2007 (χρονιά κατά την οποία η περιουσία του αυξήθηκε κατά 3,8 δισ. δολάρια) και το 2011. Ακόμα, ενώ στο διάστημα 2014-2018 αύξησε την περιουσία του κατά 99 δισ. δολάρια κατέβαλε σε φόρους μόνο το 0,98% (με βάση τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή που έχει θεσπίσει η ProPublica*) αυτού του ποσού. 
  • Απολύτως τίποτα δεν πλήρωσε για ομοσπονδιακούς φόρους το 2018 και ο επικεφαλής της Tesla και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Έλον Μασκ. Στο δε διάστημα μεταξύ 2014 και 2018 που η περιουσία του αυξήθηκε κατά 13,9 δισ. δολάρια, δήλωσε εισόδημα 1,5 δισ. και πλήρωσε με βάση τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή το 3,27% του πραγματικού ποσού αύξησης της περιουσίας του.
  • Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, σταθερά μέσα στους 4-5 πλουσιότερους του πλανήτη, , είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 24 δισ. δολάρια μεταξύ 2014 και 2018, αλλά κατέβαλε με βάση τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή μόλις το 0,1% αυτών – αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι δήλωσε μόλις 125 εκατ. δολάρια εισόδημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ότι πραγματοποιεί σημαντικές φιλανθρωπικές δωρεές και ότι  το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του προήλθε από κεφαλαιακά κέρδη που φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή. 

Την ίδια στιγμή το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό, με ετήσιο εισόδημα περίπου 70.000 δολαρίων (λίγο κάτω από 60.000 ευρώ), καταβάλλει σε φόρους το 14% του εισοδήματός του κάθε χρόνο, ενώ οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί (βάσει της κατάταξης του περιοδικού Forbes) κατέβαλαν, με βάση τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή της ProPublica, μόλις το 3,4% των 401 δισ. δολαρίων που αποκόμισαν το χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2018. 

Να περάσει ο πλούτος τους στα χέρια της κοινωνίας!

Πρόκειται για μια σκανδαλώδη κατάσταση που δείχνει πόσο «δίκαιο» είναι το φορολογικό σύστημα (και) στις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου βρίσκονται χωρίς στέγη ή δυσκολεύονται να έχουν ακόμη και τα στοιχειώδη για την διαβίωση τους, οι υπερπλούσιοι, με τη βούλα του νόμου, δεν πληρώνουν παρά ελάχιστα από τα μυθώδη κέρδη τους. 

Είναι φανερό πως στις ΗΠΑ και διεθνώς η αύξηση της φορολογίας για τους υπερπλούσιους πρέπει να μπει μαχητικά στην ατζέντα των κινημάτων. Όμως αυτό δεν αρκεί. Σε τελική ανάλυση το ζητούμενο θα πρέπει να είναι όλος αυτός ο αμύθητος πλούτος να παρθεί από τα χέρια της παρασιτικής αυτής ελίτ και να περάσει στην κοινωνική πλειοψηφία που τον παράγει και τον χρειάζεται για να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία και εκμετάλλευση.


* Ο «πραγματικός φορολογικός συντελεστής» της ProPublica αποτελεί έναν δείκτη μέτρησης του ύψους των φόρων που καταβάλει ένα πρόσωπο κάθε χρόνο σε σχέση με το πόσο αυξήθηκε ο πλούτος του το ίδιο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του περιοδικού Forbes (που συνυπολογίζει την άνοδο των μετοχών που κατέχουν κλπ.), που σημαίνει ότι η ProPublica λαμβάνει υπόψη και τα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία δεν φορολογούνται βάσει του ισχύοντος φορολογικού κώδικα των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα