Έρευνα: Έχεις στρες και προβλήματα με την καρδιά σου; Πιθανά να φταίει το αφεντικό σου!

Το 2014 δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Forbes τα αποτελέσματα μιας έρευνας που συνέδεε τη σχέση των εργαζομένων με τα αφεντικά/προϊσταμένους τους, και τις επιπτώσεις που είχε η σχέση αυτή στην υγεία και την ψυχική τους υγεία. Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει και από διάφορα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.  

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο forbes.com: 

  • 3 στους 4 εργαζόμενους έχουν εμφανίσει συμπτώματα στρες λόγω της συμπεριφοράς των αφεντικών τους. 
  • Οι εργαζόμενοι που έχουν πιεστικούς προϊσταμένους, έχουν κατά 60% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρδιακό επεισόδιο. 
  • Οι εργαζόμενοι που έχουν κακές σχέσεις με τα αφεντικά τους, έχουν κατά 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο. 
  • Υπάρχουν εργαζόμενοι που απάντησαν ότι το χειρότερο κομμάτι της δουλειάς τους είναι τα αφεντικά τους και το 65% θα προτιμούσε να έχει ένα άλλο αφεντικό, αντί μιας ενδεχόμενης μισθολογικής αύξησης. 

Σε αντίστοιχα συμπεράσματα έχουν καταλήξει ερευνητές των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ καθώς επίσης και άλλες έρευνες που έχουν κάνει χρήση δεδομένων από την Αμερικάνικη Εταιρεία Ψυχολογίας. 

Αυτό που κάθε εργαζόμενος βιώνει καθημερινά, το βλέπουμε τώρα και σε σχετικές έρευνες. Η καθημερινή πίεση για να αυξηθεί η απόδοση των εργαζομένων, με εντατικοποίηση της εργασίας και αύξηση των ωραρίων, η φορτική προσπάθεια των αφεντικών να μας αγχώσουν για να βγάζουμε περισσότερη δουλειά, δεν αυξάνει μόνο την εκμετάλλευση μας αλλά καταστρέφει και την υγεία μας. 

Ούτε άδεια δεν μπορούμε να πάρουμε 

Αυτή η πίεση στην εποχή μας περνάει και μέσα από την αναίρεση στοιχειωδών δικαιωμάτων – πάντα στο βωμό της αύξησης των κερδών των επιχειρήσεων. 

Στις αρχές του 2018 η ιστοσελίδα του Independent παρουσίασε μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία για να πάρει κανείς «κανονική» αναρρωτική άδεια από τη δουλειά του πρέπει πλέον να δώσει «μάχη». 

Η έρευνα που δημοσίευσε ο Independent έδειξε ότι: 

  • 2 στους 5 εργαζόμενους που παίρνουν αναρρωτική άδεια, τελικά καταλήγουν να δουλεύουν για κάποιες ώρες απ’ το σπίτι, απαντώντας σε e-mail, μιλώντας με συναδέλφους, κλπ 
  • Περίπου το 25% απάντησε ότι το αφεντικό ή ο προϊστάμενός τους τους ζήτησε να εργαστούν, παρά το γεγονός ότι είναι άρρωστοι 

Μάλιστα, σε μια έρευνα της οικονομολόγου Juliet Schor που δημοσιεύτηκε στο Business Insider αναφέρεται ότι ο σύγχρονος εργαζόμενος έχει λιγότερες μέρες άδειας από τους δουλοπάροικους του Μεσαίωνα! 

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι τον Μεσαίωνα οι άνθρωποι ζούσαν καλύτερα, καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ χειρότερες συνθήκες ζωής και διαβίωσης. Δείχνει όμως ότι οι συνθήκες «γαλέρας» δεν είναι ούτε στοιχείο μόνο του παρελθόντως, ούτε υπάρχουν στα μυαλά κάποιων «κολλημένων».  

Κατακτήσεις όπως το 8ωρο, το να υπάρχουν επαρκείς μέρες άδειας, το καθηκοντολόγιο στο χώρο εργασίας, το να μιλάνε τα αφεντικά και οι προϊστάμενοι ευγενικά στους εργαζομένους, κ.α. αμφισβητούνται και οδηγούν την κοινωνία δεκαετίες πίσω. 

Το σύστημα είναι βαρύ και ανθυγιεινό 

Προφανώς βέβαια ούτε όλες οι δουλειές είναι το ίδιο «στρεσογόνες», ούτε όλα τα αφεντικά συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά τα παραπάνω στοιχεία που προέρχονται από διαφορετικές έρευνες επιβεβαιώνουν τη βασική τάση που επικρατεί. 

Παλαιότερα υπήρχαν τα «κλασικά» βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, όμως σήμερα βλέπουμε ότι, εκτός του ότι τα «βαρέα και ανθυγιεινά» καταργούνται, λίγο-πολύ σε όλα τα επαγγέλματα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για σοβαρές ιατρικές παθήσεις. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη της, η Παγκόσμια Τράπεζα προχωράει ακόμα παραπέρα:  

«Υψηλοί μισθοί, περιορισμοί στις προσλήψεις και στον αριθμό απολύσεων, σταθερές συμβάσεις εργασίας, όλα αυτά κάνουν τους εργαζόμενους πιο ακριβούς σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες» 

Εν ολίγοις θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι μισθοί, να απελευθερωθούν εντελώς οι απολύσεις, να καταργηθούν εντελώς οι σταθερές συμβάσεις εργασίας! 

Αυτές είναι οι προτάσεις των επιτελείων του μεγάλου κεφαλαίου: πρακτικά να μετατραπούν οι εργαζόμενοι σε ρομπότ για να μην απολυθούνε. 

Όλα αυτά τη στιγμή που τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων είναι τεράστια και πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια είναι αποθηκευμένα σε φορολογικούς παραδείσους…. Τη στιγμή που 8 άνθρωποι κατέχουν πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της γής… 

Θέλει να πει κανείς ότι το σύστημα που ζούμε δεν είναι παράλογο; 

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα