Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Θεσ/νίκης Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων σχετικά με τα θέματα και τις αποφάσεις της διαδικτυακής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκέμβρη.
Με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού συναγωνιστ(ρι)ών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3/12/2020 η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ της Επιτροπής Αγώνα.
Στις εισηγητικές τοποθετήσεις επισημάνθηκε ότι (και) σ’ αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας (που χτυπά μάλιστα με τον πιο βάναυσο τρόπο την πόλη της Θεσσαλονίκης) έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από ζητήματα και κυβερνητικά μέτρα, καθώς το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠ.Ε.Ν.), όπως και την άνοιξη “αρπάζουν την ευκαιρία” της πανδημίας και της καραντίνας για να προωθήσουν παντού την καύση απορριμμάτων και την καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική τους. Την ίδια στιγμή οι αστυνομικές απαγορεύσεις και οι περιορισμοί των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που έχουν επιβληθεί, βάζουν φραγμούς στην έκφραση της λαϊκής αντίδρασης σ’ αυτή την πολιτική και στο ξετύλιγμα δράσεων για την ανατροπή της.
Έγινε εκτενής ενημέρωση σχετικά με την διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μέχρι τις 22/12/2020 ως προς την Μ.Ε.Α. Μαυροράχης Λαγκαδά. Τέθηκε αρχικά το ζήτημα της χωροθέτησής της στη συγκεκριμένη περιοχή και τα προβλήματα που δημιουργεί συνολικά στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της και ειδικότερα στο υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης. Αμφισβητείται πολύ περισσότερο η γενικότερη αναγκαιότητά της, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός έργου φαραωνικών διαστάσεων (300.000 τόνοι σύμμεικτων απορριμμάτων από το μεγαλύτερο μέρος νομού Θεσ/νίκης καθώς και Πιερία, Ημαθία, Πέλλα και Δ. Παιονίας Κιλκίς), που στοχεύει αποκλειστικά στην παραγωγή SRF-RDF για την καύση απορριμμάτων (είτε στο ΤΙΤΑΝ και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες της Θεσσαλονίκης, είτε στην Κοζάνη είτε οπουδήποτε γίνει με βάση τον νέο Ε.Σ.Δ.Α.) και ταυτόχρονα δρα αναχαιτιστικά σε κάθε φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση απορριμμάτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά.). Πέραν όλων αυτών επισημάνθηκε και η άμεση συσχέτιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος με την αύξηση της μεταδοτικότητας και των συνεπειών στην υγεία και τη ζωή του covid-19. Στη βάση των παραπάνω θα συμμετέχουμε με κάθε τρόπο (ανακοινώσεις, συμμετοχή στη διαβούλευση Περιφέρειας και ΥΠ.Ε.Ν., παρέμβαση στην Μητροπολιτική Θεσ/νίκης κ.ά.) στην ανατροπή των κυβερνητικών σχεδίων για τη δημιουργία της Μ.Ε.Α. Μαυροράχης. Ταυτόχρονα θα στηρίξουμε στις σχετικές προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας στις 9/12 (του Δ. Λαγκαδά, που μάλλον θα αναβληθεί) και 17/2/2021 (των περιβαλλοντικών Συλλόγων).
Ως προς την καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας έγινε ενημέρωση ως προς την προσφυγή του Δήμου Παύλου Μελά στο Συμβούλιο της Επικρατείας και την Αίτηση Ακύρωσης κατά της απόφασης του ΥΠ.Ε.Ν., που αφορά στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της «ΤΙΤΑΝ», με ένα φάκελο δικογραφίας που περιέχει στοιχεία από 39.330 μετρήσεις αέριων ρύπων στην περιοχή της τσιμεντοβιομηχανίας (29/10/2020), καθώς και την υποβολή Αίτησης Θεραπείας κατά της εφαρμογής της τροποποίησης της ΑΕΠΟ της ΤΙΤΑΝ στο ΥΠ.Ε.Ν. και Αίτηση Ασφαλιστικών Μέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών για αναστολή εφαρμογής της απόφασης.
Παρουσιάστηκε ακόμη το υπό διαβούλευση (μέχρι 4/12) νομοσχέδιο Χατζιδάκη που φαινομενικά αφορά στην ανακύκλωση και την “ρύθμιση” διαδικασιών διαχείρισης απορριμμάτων αλλά στην πραγματικότητα έρχεται να προωθήσει με ένα ακόμη τρόπο την καύσηαπορριμμάτων (που καθόλου τυχαία περνά με το ν/διο στην αποκλειστική ευθύνη του ΥΠ.Ε.Ν., αφαιρείται δηλ. κάθε δυνατότητα ελέγχου από τους Ο.Τ.Α. και τις τοπικές κοινωνίες), να οδηγήσει στην επιβολή υψηλότερων τελών καθαριότητας στους κατοίκους και γενικά να προωθήσει τα μεγάλα συμφέροντα της βιομηχανίας των απορριμμάτων.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της αέριας ρύπανσης στο Κορδελιό και την Δυτική Θεσσαλονίκη από τα ΕΛ.ΠΕ. και την Elpedison, έγινε αναφορά στην συνεδρίαση που έγινε στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσ/νίκης, με τη συμμετοχή Δημάρχων, της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ και εκπροσώπων των ΕΛ.ΠΕ., στην οποία παρουσιάστηκαν τα πριν ενάμιση χρόνο (!!!) πορίσματα της έρευνας του ΑΠΘ, με τα οποία αποδίδεται ξεκάθαρα η ευθύνη στα ΕΛΠΕ και υποχρεώνονται στην λήψη άμεσων μέτρων. Η σύσκεψη, στην οποία επιτράπηκε μια ολιγόλεπτη μόνο παρέμβαση της «ΑΝΑΠΝΟΗΣ», στην ουσία στόχευε στο να σπάσει η εικόνα παντελούς αδιαφορίας από την πλευρά της Περιφέρειας και να «χειροκροτήσουν» τα ΕΛ.ΠΕ., δίνοντας νέα παράταση στα έργα που υποχρεούνται να κάνουν, ώστε …κάποτε να αναπνεύσουμε!
Έγινε τέλος ενημέρωση σε σχέση με την διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε (29/6) μεταξύ των συλλογικοτήτων από Ελλάδα στα πλαίσια του κοινού καλέσματος περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου.
Στη βάση των παραπάνω και κρατώντας ότι μπορούμε από τις αποφάσεις της προηγούμενης συνέλευσης, καταλήξαμε στα παρακάτω σημεία (με χρεώσεις):
1. Έκδοση ανακοίνωσης για την διαβούλευση ως προς την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Μαυροράχη Λαγκαδά
2. Κάλεσμα για συμμετοχή στην διαβούλευση ως προς την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Μαυροράχη Λαγκαδά με συγκεκριμένη θέση να μην γίνει η ΜΕΑ – Όχι στην καύση απορριμμάτων και παραγωγή SRF-RDF
3. Παρέμβαση στην συζήτηση που θα γίνει στην Μητροπολιτική Ενότητα (δια ζώσης-μαζικά ή διαδικτυακά) για το ζήτημα Μαυροράχης και διερεύνηση δυνατότητας/αναγκαιότητας παρέμβασης στην εκδίκαση προσφυγής στο ΣΤΕ (17/2/2020)
4. Προώθηση σχετικού με ΜΕΑ Μαυροράχης ψηφίσματος που ήδη υπάρχει στο avaaz
5. Παραγωγή κάποιων ενημερωτικών video για την καύση απορριμμάτων
6. Έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για την καύση απορριμμάτων
6. Έκδοση ηλεκτρονικής (αρχικά) αφίσας για την καύση απορριμμάτων
7. Έκδοση κειμένου με στόχο την μαζική συλλογή υπογραφών στο «ΟΧΙ στην Καύση Απορριμμάτων και τις Μ.Ε.Α.», σε συνεργασία με σχετικές συλλογικότητες από Βόλο, Αθήνα κ.ά.
8. Διοργάνωση διαδικτυακής εκδήλωσης/ημερίδας στις αρχές του 2021, με θέμα την Καύση Απορριμμάτων και πανελλαδικό χαρακτήρα (σε συνεργασία με Επιτροπές/Συλλογικότητες άλλων πόλεων) και συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, ειδικών επιστημόνων και συλλογικοτήτων του κινήματος κατά της καύσης
9. Συλλογή υπογραφών ειδικών επιστημόνων σε κείμενο ενάντια στην καύση απορριμμάτων
10. Σε συνεννόηση με «ΑΝΑΠΝΟΗ», δράση για ρύπανση από ΕΛ.ΠΕ.
11. Μετά τη λήξη της καραντίνας, μοτοπορεία από το κέντρο της πόλης προς ΤΙΤΑΝ και ΜΑΥΡΟΡΑΧΗ
12. Μετά την λήξη της καραντίνας διοργάνωση πανελλαδικής μέρας δράσης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, σε συνεργασία με σχετικές συλλογικότητες από Βόλο, Αθήνα κ.ά.