Απλήρωτο επί 3 μήνες συνέχιζε να δουλεύει το έκτακτο προσωπικό στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας, το οποίο προσλήφθηκε να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας.
Τη Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε αποχή από την εργασίας τους (επίσχεση εργασίας) διεκδικώντας την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους.
Το υπουργείο τους οφείλει τη μισθοδοσία Ιουλίου – Αυγούστου και τις υπερωρίες αλλά και τις εξαιρέσιμες ημέρες εργασίας Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του σωματείου τους.
Απαξιωμένο ΕΚΑΒ εδώ και χρόνια
Δεν είναι η πρώτη φορά που εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ προχωράνε σε επίσχεση εργασίας. Πριν από δύο χρόνια είχαν προχωρήσει και πάλι σε κινητοποιήσεις – απεργίες και τελικά σε επίσχεση εργασίας.
Ο λόγος ήταν οι σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης όπως γάζες, γάντια και οξυγόνο και η απλήρωτη εργασία του προσωπικού στο οποίο είχαν να καταβληθούν αργίες, νυχτερινά και υπερωρίες από το 2014!
«Ξεκινάμε να πάμε στη βάρδια να βοηθήσουμε ένα πολίτη, δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε στο περιστατικό και εάν φτάσουμε και παραλάβουμε, δεν ξέρουμε εάν θα φτάσει στο νοσοκομείο. Πρόσφατα έμεινα στο δρόμο μεταφέροντας ασθενή κάλεσα δεύτερο σταθμό για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Βασίλης Χουλιάρας, διασώστης του ΕΚΑΒ.
Απλήρωτοι γιατροί και ιατρικό προσωπικό και στην πανδημία
Απλήρωτοι παραμένουν οι γιατροί επί πολλούς μήνες και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού σε δεδουλευμένα εφημεριών και υπερωριών.
Στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς οι πρόσθετες εφημερίες έχουν να πληρωθούν από τον Ιανουάριο του 2019!
Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αρνείται να τους συναντήσει από το Μάρτιο για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κυρίως προσωρινής διάρκειας, ενώ οι μεταφορές γιατρών, νοσηλευτών και εξοπλισμού, μεταξύ των νοσοκομείων για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που επιλύουν.
Όταν τα κέρδη μπαίνουν πάνω από τις ζωές των ανθρώπων
Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να ακούσει, αρχικά τους ίδιους τους γιατρούς, και να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας ώστε να αποφύγει την κατάρρευσή του.
Σε χώρες όπου συνέβη αυτό (Ιταλία , Ισπανία, ΗΠΑ, κ.α.) παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, με τα πρώτα θύματα να βρίσκονται ανάμεσα στο υγειονομικό προσωπικό.
Αντί για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, στη χώρα μας είδαμε να επιδοτούνται ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια με το ποσό των 30,2 εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με καταγγελία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας χάθηκαν 18 εκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου χρηματοδότησης για να καλυφθούν θέσεις επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού στη δημόσια υγεία.
Λεφτά επομένως υπάρχουν αλλά δε δίνονται για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Τα λεφτά παίρνονται από τα δημόσια ταμεία και κατευθύνονται στις τσέπες της «υγιούς» επιχειρηματικότητας ακόμη και σε τόσο κρίσιμες εποχές και συνθήκες για την πλειοψηφία του κόσμου.
Άλλωστε αν φτιαχτεί το δημόσιο ώστε να λειτουργεί και να εξυπηρετεί πραγματικά τις ανάγκες των πολιτών, τι θα κάνουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι πολυεθνικές επιχειρήσεις, κλέφτες θα γίνουν;