O ΟΠΑΝΔΑ ζητά από εργαζόμενους να του επιστρέψουν χρήματα που δούλεψαν!

Σε μια απαράδεκτη απόφαση εναντίον εργαζομένων προχώρησε η διοίκηση του ΟΠΑΝΔΑ κατά τη διάρκεια της 23ης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 9 Σεπτεμβρίου 2020.

Η παράταξη Μπακογιάννη ομοφώνησε (!!!) να ζητήσει την επιστροφή δεδουλευμένων αποδοχών εργαζομένων, ξεπερνώντας κάθε όριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας! Πρόκειται για 15 εργαζόμενους, μουσικούς της φιλαρμονικής, από τους οποίους η διοίκηση ζητά να επιστρέψουν κατά μέσο όρο 12.500 ευρώ ο καθένας! Τα χρήματα αυτά αφορούν αμοιβές που λάμβαναν οι εργαζόμενοι την περίοδο 2009 -2010 ως συμβασιούχοι μουσικοί του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων – ΠΟΔΑ (οργανισμός που σήμερα έχει «απορροφηθεί» στον ΟΠΑΝΔΑ – τον οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθήνας).

Οι εργαζόμενοι αυτοί απολύθηκαν το 2011 και επαναπροσλήφθηκαν το 2020, μετά και από χρόνια σκληρού συνδικαλιστικού αγώνα, όχι με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, αλλά ως αορίστου καθώς καλύπτουν πολύ σημαντικές ανάγκες της φιλαρμονικής. Ωστόσο η «Οδύσσεια» των εργαζομένων δεν τελείωσε εκεί…

Το 2015, στον ΟΠΑΝΔΑ (διάδοχο του ΠΟΔΑ που προέκυψε από τη συγχώνευση τριών οργανισμών το 2012) πραγματοποιήθηκε τακτικός οικονομικός έλεγχος ο οποίος διαπίστωσε οικονομικό έλλειμμα ύψους, περίπου, 185.000 ευρώ. Όλες οι διοικήσεις, από το 2015 μέχρι σήμερα, επιχειρούν να καταλογίσουν το έλλειμμα στους εργαζόμενους ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αποδοχές! Δηλαδή να πάρουν πίσω χρήματα τα οποία αποδεδειγμένα αφορούν σε δεδουλευμένες αποδοχές εργαζομένων!

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή, τον Απρίλη του 2018, ο ΟΠΑΝΔΑ άσκησε αγωγή σε βάρος των εργαζομένων ζητώντας ενδίκως την καταβολή των ποσών. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών απέρριψε ως απαράδεκτη την αγωγή, δικαιώνοντας τους εργαζόμενους που έκαναν το «έγκλημα» να πληρωθούν για τη δουλειά τους.

Ο κυνισμός της Διοίκησης του ΟΠΑΝΔΑ

Στην 22η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΠΑΝΔΑ, στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, η Διοίκηση εισήγαγε στην ημερήσια διάταξη τα θέματα του καταλογισμού των χρημάτων στους εργαζόμενους (θέματα 2-13). Μετά από παρέμβαση του σωματείου της Φιλαρμονικής που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της προέδρου πριν από τη συνεδρίαση με αίτημα την αναβολή των θεμάτων (το αίτημα στηρίχθηκε από το δικηγόρο των εργαζομένων και από μέλη της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης) η πρόεδρος δέχθηκε να αναβάλλει τη συζήτηση καθώς η έλλειψη ενημέρωσης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ήταν εμφανής.

Η Διοίκηση έσπευσε να επαναφέρει τα θέματα στην 23η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου δείχνοντας τις προθέσεις της. Οι «δεσμεύσεις» της προέδρου του ΟΠΑΝΔΑ ότι η πόρτα της θα είναι πάντα ανοιχτή για τους εργαζόμενους, ξεχάστηκαν ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της καθώς αρνήθηκε να πραγματοποιήσει συνάντηση με το σωματείο της φιλαρμονικής πριν από τη συνεδρίαση και να γνωστοποιήσει τις αποφάσεις της.

Η πρόεδρος αρνήθηκε, επίσης, την παρουσία των εργαζομένων στην αίθουσα συνεδριάσεων (επέτρεψε μόνο την παρουσία δυο εκπροσώπων του σωματείου και του δικηγόρου), επικαλούμενη ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Πως είναι δυνατόν να επικαλείσαι προσωπικά δεδομένα όταν έχεις συμπεριλάβει στην ημερήσια διάταξη και στα εισηγητικά των θεμάτων που αποτελούν δημόσια έγγραφα τα ονοματεπώνυμα των εργαζομένων;

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, η συζήτηση ήταν αποκαλυπτική! Η διοίκηση απέδειξε ότι όχι μόνο δεν αξιοποίησε το εμβόλιμο διάστημα για να εξετάσει αντικειμενικά το θέμα, να ενημερώσει πλήρως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και να εισηγηθεί τη λήψη μιας δίκαιης απόφασης αλλά ήρθε αποφασισμένη να καταλογίσει τα χρήματα στους εργαζόμενους!

Τι κι αν οι εργαζόμενοι κατέθεσαν έναν πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, τι κι αν οι τοποθετήσεις του σωματείου, του δικηγόρου και μελών της μειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου δεν άφησαν περιθώρια σκιών και παρερμηνειών, τι κι αν δεν εκφράστηκε κανένα απολύτως νομικό ή πολιτικό επιχείρημα σε κατεύθυνση αμφισβήτησης του δίκιου των εργαζομένων, η πρόεδρος ήρθε και παρέμεινε αμετακίνητη. Μάλιστα έφτασε στο σημείο να πει ότι καταλογίζει αυτά τα χρήματα στους εργαζόμενους θέλοντας να τους βοηθήσει γιατί αν προχωρήσει η διαδικασία θα προσφύγουν στα αρμόδια όργανα για να δικαιωθούν.

Ο κυνισμός τους δεν έχει όρια!

Η απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία (ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη Μπακογιάννη) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΠΑΝΔΑ είναι απαράδεκτη και εξοργιστική. Έχει σοβαρές πολιτικές πτυχές καθώς επιχειρεί να νομιμοποιήσει την απλήρωτη εργασία και εξωραΐζει όλες τις ευθύνες των διοικήσεων που κρατούσαν και συνεχίζουν να κρατούν τους εργαζόμενους ομήρους για να διατηρήσουν την κομματική τους πελατεία.

Κάθε φορά που ένας νόμος στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων (η συντριπτική πλειοψηφία των νόμων είναι βαθιά αντεργατικοί), ο νόμος εφαρμόζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Όταν όμως ο νόμος δικαιώνει τον εργαζόμενο αγνοείται προκλητικά.

Ο αγώνας των εργαζομένων για δικαίωση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι στις αντεργατικές πρακτικές της διοίκησης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα