Array

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών: μύθοι και πραγματικότητα

Ο Αϊ Βασίλης μπορεί να άργησε φέτος αλλά τελικά έφτασε φορώντας πράσινο σκουφάκι και φέρνοντας πλούσια δώρα στους απανταχού εργοδότες της ελληνικής επικράτειας. Ο λόγος φυσικά για την επιδότηση των επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων έως 30 ετών που σχεδιάζει το Υπ. Απασχόλησης. Σύμφωνα με το σχέδιο η κυβέρνηση θα προβεί σε επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων έως 30 ετών. Το πρόγραμμα αυτό θα είναι 4ετές και θα προβλέπει επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στο σύνολό τους για τον πρώτο χρόνο, δηλαδή στο 100%, για τον δεύτερο χρόνο κατά 75%, για τον τρίτο κατά 50% και για τον τέταρτο κατά 25%.

«Θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, έτσι ώστε να μην έχει τη δυνατότητα η επιχείρηση να απολύσει εργαζομένους για τους οποίους καταβάλλει το σύνολο των εισφορών ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια και ένα χρόνο μετά την ένταξη στο πρόγραμμα» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. Αυτό όμως που δεν μας είπε, είναι πώς θα αποτρέπεται μια επιχείρηση από το να απολύσει μέρος των εργαζομένων της, προσλαμβάνοντας ταυτόχρονα άλλους που να επιδοτούνται οι εισφορές τους. Ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία και νυν υφυπουργός, γνωρίζει πολύ καλά πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, χωρίς την απαγόρευση συνολικά των απολύσεων στις επιχειρήσεις που θα εφαρμοστεί, είναι απλά ένα χριστουγεννιάτικο δώρο στους εργοδότες.

Το πρόγραμμα αφορά 50.000 νέους εργαζομένους, θα κοστίσει 100 εκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση ελπίζει με αυτό το μέτρο να μειώσει την ανεργία κατά 1%. Σταγόνα στον ωκεανό αν αναλογιστούμε ότι μόνο φέτος οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 200.000. Επίσης αφήνει και μερικά σημαντικά ερωτήματα αναπάντητα. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, θα καλύπτονται από το κράτος τόσο οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών – τα 2/3 – όσο και των εργαζομένων – το 1/3. Αυτά τα χρήματα, η διαφορά δηλαδή μεταξύ των μεικτών και των καθαρών αποδοχών ενός εργαζομένου, ο εργαζόμενος που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα θα τα πάρει ως καθαρό μισθό ή θα πάνε όλα τα χρήματα υπέρ του εργοδότη; Διότι αν συμβεί το δεύτερο τότε οι κρατήσεις από τον μισθό του εργαζομένου μπαίνουν ως καθαρό κέρδος στην τσέπη του εργοδότη, και με έναν πρόχειρο υπολογισμό μιλάμε για 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στους εργοδότες.

Άλλο ερώτημα είναι πως ακριβώς αυτό το πρόγραμμα θα ανοίξει θέσεις εργασίας; Δηλαδή μας λένε με λίγα λόγια ότι οι ασφαλιστικές εισφορές είναι αυτές που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους και όχι η κακοδιαχείριση των επιχειρήσεων και ο αέναος αγώνας για ακόμη περισσότερα περιθώρια κέρδους με κάθε κόστος. Επιπλέον το πρόβλημα των ασφαλιστικών εισφορών θα μπαλωθεί πάλι από τα χρήματα των φορολογουμένων; Το κράτος αποτελεί τον χειρότερο κακοπληρωτή του ΙΚΑ και των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων. Καμιά εμπιστοσύνη λοιπόν δεν μπορούμε να έχουμε σ?αυτό, αφού αν συνεχίσει να μην πληρώνει τα χρέη του, το μέτρο της επιδότησης των εισφορών θα βυθίσει οικονομικά όλα τα ταμεία.

Το μέτρο αυτό ίσως ακούγεται ελκυστικό σε όσους ανέργους κάτω τω 30 ετών βρουν δουλειά με αυτόν τον τρόπο. Είναι όμως μια ασπιρίνη στο πρόβλημα της ανεργίας και όχι μια ολοκληρωμένη λύση, που μάλιστα ενέχει πολλές επικίνδυνες παρενέργειες. Η ανεργία μόνο με ένα τρόπο μειώνεται πραγματικά: Δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας. Αν ήθελε πραγματικά η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να μειώσει την ανεργία, δεν θα αύξανε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, ούτε θα απέλυε τους εργαζόμενους σε stage και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου. Τα χρήματα με τα οποία θέλει η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις εισφορές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν διαρκείς και πάγιες ανάγκες σε παιδεία και υγεία, που είναι ήδη υποστελεχωμένες. Η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί πολιτική βούληση και απλή κοινή λογική, όχι οικονομικούς τσαρλατανισμούς και ταχυδακτυλουργίες.

Ηλίας Αζάμπι

______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα