Η εκλογική ήττα της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα ευχάριστο νέο και μια ανάσα στο αντιφασιστικό κίνημα που έδινε τη μάχη ενάντια στη δράση της όλα αυτά τα χρόνια.
Οι μαζικές αποχωρήσεις στελεχών από τη ναζιστική οργάνωση είναι ένα άλλο νέο το οποίο θα πρέπει εξίσου να μας χαροποιεί, καθώς αντανακλά την ολοένα και μεγαλύτερη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της, γεγονός που μπορεί να λειτουργήσει διαλυτικά για αυτήν.
Το βίντεο με τις δηλώσεις του Φύρερ Μιχαλολιάκου για τα εκλογικά αποτελέσματα το βράδυ της 7ης Ιούλη έδωσαν μια ξεκάθαρη εικόνα. Στο πλάι του στάθηκαν στελέχη δεύτερης και τρίτης γραμμής, με εξαίρεση τον Παππά και την κόρη του Ουρανία Μιχαλολιάκου. Η απουσία των πρωτοπαλίκαρων του Μιχαλολιάκου έστελνε το σαφές μήνυμα ότι «κάτι δεν πάει καλά».
Η αποχώρηση Λαγού και η μάχη για την ευρωκοινοβουλευτική έδρα
Η ανακοίνωση της αποχώρησης του υπόδικου και ευρωβουλευτή Ι. Λαγού άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις αποχωρήσεις μιας σειράς στελεχών της δολοφονικής συμμορίας. Στην ανακοίνωσή του ο Λαγός δήλωσε πως μαζί του φεύγουν οι Γ. Γερμενής, Ν. Κούζηλος, Π. Ηλιόπουλος κα.
Ταυτόχρονα, όσο κι αν ήθελε να κρύψει τη διαμάχη για την ηγεσία, ουσιαστικά έριχνε τα πυρά του ενάντια στον πρώην αρχηγό του.
«Μετά από πολλή σκέψη και βάσει όλων όσων έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό, αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Χρυσή Αυγή, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις, πράγματα τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ».
Πως γίνεται να μην υπάρχει κόντρα με την ηγεσία όταν την ίδια ώρα αναφέρει πως υπήρχαν «λάθος πολιτικές κινήσεις»; Όπως είναι γνωστό όλες οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται από τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος δεν αμφισβητείται για τις πολιτικές του επιλογές. Επομένως, για τις λάθος επιλογές ευθύνεται ο Μιχαλολιάκος και κανένας άλλος.
Ενδιαφέρουσα είναι και η αντίδραση της Χρυσής Αυγής απέναντι στην αποχώρηση του Λαγού, η οποία το πρώτο πράγμα που απαίτησε, ήταν η παραχώρηση της ευρωκοινοβουλευτικής του έδρας. Η απαίτηση αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός ότι από εδώ και πέρα η Χρυσή Αυγή θα εκπροσωπείται από μόλις έναν εναπομείναντα ευρωβουλευτή, αλλά και με το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης, καθώς πέρα από τις απολαβές των ευρωβουλευτών η ναζιστική οργάνωση από τη στιγμή που έμεινε εκτός βουλής δεν έχει άλλους πόρους από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία.
Μια οικογενειοκρατία και ευνοιοκρατία που «σπάει κεφάλια» σε όποιον διαφωνεί
Λίγες μέρες πριν είχε προηγηθεί η αποχώρηση του δημοτικού συμβούλου Καβάλας και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ Δημήτρη Βογιατζή, ο οποίος αναφέρθηκε σε καθεστώς οικογενειοκρατίας και ευνοιοκρατίας, μιλώντας ανοιχτά για την ευνοϊκή μεταχείριση που έχουν η γυναίκα του Μιχλαλολιάκου, Ελένη Ζαρούλια, και ο «γαμπρός» (όπως τον αποκαλεί), Αρτέμης Ματαθαιόπουλος.
Αναφέρει συγκεκριμένα για:
«οικογενειακή συμμορία που προωθεί επιτακτικά και αποκλειστικά τα στενά της συμφέροντα, χωρίς να υπολογίζει κανέναν, και θεωρεί τα στελέχη (πλην του κλειστού κύκλου) και όλους τους ψηφοφόρους κορόιδα και βλάκες».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στους τραμπουκισμούς και τις απειλές που δέχτηκαν όσοι διαφωνούσαν με τις αποφάσεις για τις θέσεις των υποψηφίων:
«Μια βδομάδα μετά τις εκλογές της 26ης Μαίου και ενώ ο Μιχαλολιάκος καλούσε σε πανστρατιά και συστράτευση φίλους και υποστηρικτές, ομάδα στελεχών από την Θεσσαλονίκη με επικεφαλής Ματθαιόπουλο και Χρυσομάλλη (νυν και πρώην κομματικός Περιφερειάρχης στην Βόρεια Ελλάδα αντίστοιχα) κατέφθασε στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης για να υποτάξει τους “απείθαρχους της Καβάλας” με τραμπουκισμούς, βρισιές και απειλές, με χαρακτηριστικότερες αυτές του μέλους της Κ.Ε. δικηγόρου Ιωάννου Άγγελου “εμείς οι Χρυσαυγίτες σπάμε κεφάλια κανονικά θα πρέπει να σας σπάσουμε τα κεφάλια και να φύγουμε.. θα σας θάψουμε..”.»
Ακολούθησαν ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Π. Ηλιόπουλος και ο πρώην βουλευτής Α’ Πειραιά Ν. Κούζηλος, που δήλωσαν την αποχώρησή τους από τη ΧΑ. Μάλιστα ο Ηλιόπουλος προανήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου φασιστικού φορέα, χωρίς να πει λεπτομέρειες.
Το καράβι βουλιάζει και τα ποντίκια πηδάνε να σωθούν
Γίνεται προφανές ότι η κρίση στο εσωτερικό της Χρυσής Αυγής έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ηγεσία, καθώς αυξάνονται όλο και περισσότερο οι φωνές που τα βάζουν με την «οικογενειοκρατία» που επικρατεί στην κορυφή της ναζιστικής οργάνωσης. Άλλωστε στη συνέντευξη που έδωσε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής μετά τις ευρωεκλογές, όπου φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της πτώσης της, έκανε σαφές ότι ο αρχηγός είναι μόνο ο ίδιος και ότι όσοι ζητάνε αλλαγή ηγεσίας είναι «βλάκες».
Εύλογα θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί: «Τώρα κατάλαβαν όλοι αυτοί ότι στις γραμμές της Χρυσής Αυγής επικρατεί η οικογενειοκρατία και η αδιαμφισβήτητη αρχηγία του Μιλαλολιάκου;». Προφανώς και όχι! Αλλά τώρα που το σαπιοκάραβο της Χρυσής Αυγής διαλύεται και ταυτόχρονα η δίκη για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης μπαίνει στην τελική ευθεία, όλα τα ποντίκια προσπαθούν να πηδήξουν για να σωθούν.
Αυτή η θετική εξέλιξη οφείλεται στην εκλογική τους αποτυχία, στην οποία συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο το αντιφασιστικό κίνημα που τα τελευταία χρόνια σήκωνε τείχος για να απομονώσει τη ναζιστική συμμορία. Την ίδια ώρα βέβαια, δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ότι η μάχη ενάντια στο φασισμό έχει τελειώσει. Τώρα όμως που βρίσκονται υπό κατάρρευση και ταυτόχρονα υπάρχει η πίεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να εντείνει τη δράση τού για να της δώσει ένα ακόμη αποτελεσματικό χτύπημα.