Ένας καουμπόης στην ΑΣΟΕΕ

Του Ζήση Σούρλα, φοιτητή στο 1ο έτος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Σοκ προκαλεί το περιστατικό που συνέβη στις 24/02 στην ΑΣΟΕΕ όταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας έστρεψε το όπλο του εναντίον φοιτητών! Τέτοιες εικόνες μας θυμίζουν άλλες εποχές και ξυπνούν μνήμες από το Δεκέμβρη του ’08, όταν ο Ε. Κορκονέας είχε στρέψει κι αυτός για εκφοβισμό το όπλο του εναντίον του Αλέξη Γρηγορόπουλο, τον οποίο τελικά σκότωσε…

Το περιστατικό

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, που έσπευσε να υπερασπιστεί και να καλύψει τον εν λόγω αστυνομικό, ο ειδικός φρουρός βρισκόταν εκτός υπηρεσίας στη σχολή περιμένοντας κάποιον φίλο/η του. Εκείνη την ώρα -υποτίθεται- του επιτέθηκαν 30 περίπου άτομα και αφού τον χτυπούσαν για 10-15 λεπτά εκείνος τους απείλησε με το όπλο του για να ξεφύγει. Έπειτα επενέβησαν τα ΜΑΤ προκειμένου να τον φυγαδέψουν. Τα σχήματα της ΕΑΑΚ στην ΑΣΟΕΕ ωστόσο δηλώνουν ότι ο αστυνομικός προσπάθησε να συλλάβει μικροπωλητή και το περιστατικό ξεκίνησε όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να τον εμποδίσουν.

Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την προκλητική στάση της αστυνομίας, που ελέγχει πολύ συχνά ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει από το Πανεπιστήμιο και αυτό έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους των φοιτητών. Ο αστυνομικός που πήγε με το κράνος του που έγραφε «Ελληνική Αστυνομία» και φορώντας αστυνομικό παντελόνι να κυνηγήσει έναν μικροπωλητή, είναι βέβαιο ότι προκάλεσε αντιδράσεις από τους φοιτητές, που βλέπουν τα ΜΑΤ και την αστυνομία να μπαινοβγαίνουν στη σχολή τους όποτε θέλουν με το πρόσχημα του «νόμου και της τάξης».

Παρόλα αυτά στα βίντεο και τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από το περιστατικό δεν φαίνεται πουθενά ο αστυνομικός να είναι χτυπημένος ή σε αδύναμη θέση απέναντι σε ομάδα 30 φοιτητών. Φαίνεται να στοχεύει με το όπλο του φοιτητές και να τους απειλεί ότι θα το χρησιμοποιήσει, χωρίς να υπάρχει κανένας σαφής κίνδυνος για την σωματική του ακεραιότητα.

Για τους ειδικούς φρουρούς

Το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός είναι ειδικός φρουρός δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η κυβέρνηση της ΝΔ πρόσφατα προσέλαβε 1500 ειδικούς φρουρούς χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις και χωρίς ΑΣΕΠ, θέλοντας να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αστυνομική καταστολή. Επιπλέον αποκαλύφθηκε ότι πολλοί από αυτούς έχουν ποινικό μητρώο και είχαν καταθέσει ψευδείς βεβαιώσεις προκειμένου να προσληφθούν! Τέτοιου είδους περιστατικά με ειδικούς φρουρούς δεν σπανίζουν καθώς πρόσφατα ένας ειδικός φρουρός έχασε το όπλο του όταν αυτό εκπυρσοκρότησε κατά τη συμπλοκή του με μπράβους σε νυκτερινό μαγαζί. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι ειδικός φρουρός ήταν κι ο Κορκονέας! Κάθε λογικός άνθρωπος συνεπώς καταλαβαίνει ότι οι ειδικοί φρουροί κάθε άλλο παρά το «αίσθημα ασφάλειας» ενισχύουν…

Για τα μπάχαλα

Την επόμενη μέρα από το περιστατικό ξεκίνησαν «μπάχαλα» εντός της ΑΣΟΕΕ με αποτέλεσμα τα ΜΑΤ να επέμβουν ακόμη μια φορά. Μια μικρή ομάδα έκλεισε το δρόμο μπροστά από το Πανεπιστήμιο και ξεκίνησε τις οδομαχίες με τα ΜΑΤ.

Αυτού του είδους τα φαινόμενα, που δεν συμβαίνουν πρώτη φορά, έχουν οδηγήσει κάποιους φοιτητές της ΑΣΟΕΕ να βλέπουν τα ΜΑΤ ως μέσο επίλυσης της κατάστασης και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία αντιδραστικών τάσεων μεταξύ των φοιτητών. Η φοιτητική αριστερά οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα και δυστυχώς αυτό δεν γίνεται πάντα.

Ως αριστερά πρέπει να προτάξουμε την συλλογική δράση των φοιτητικών συλλόγων κατ’ αρχήν απέναντι στη βία της αστυνομίας και την κλιμάκωση της καταστολής, αλλά και ενάντια στα μπάχαλα και στις μεθόδους της βίας. Δεν πρέπει να δίνεται σε κανέναν το δικαίωμα να το παίζει αυτόκλητος «επαναστάτης» και -κόντρα σε κάθε δημοκρατική διαδικασία των φοιτητών- να κάνει ό,τι θεωρεί αυτός σωστό. Τελικά αυτά τα άτομα καταλήγουν να «παίζουν το παιχνίδι» της κυβέρνησης, δίνοντάς της πολλές φορές την τέλεια δικαιολογία για να στείλει τα ΜΑΤ και να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Ταυτόχρονα βάζουν «βούτυρο στο ψωμί» του ΣΚΑΪ και του κάθε «ΣΚΑΪ» έτσι ώστε να εμφανίζει τους φοιτητές ως «αλήτες που δημιουργούν προβλήματα» και να προπαγανδίζει την πολιτική του «νόμου και της τάξης» της ΝΔ.

Τι πρέπει να γίνει

Η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της θητείας της έχει αρχίσει μια ανελέητη επίθεση στα συλλογικά δημοκρατικά και εργατικά δικαιώματα. Είδαμε την κατάργηση του ασύλου, την ενίσχυση της καταστολής και την συνεχή προπαγάνδα περί «ανομίας»  και «ασύλου εγκληματιών» για τα Πανεπιστήμια. Ταυτόχρονα το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση, πιθανόν να περνάει μια από τις χειρότερες εποχές του και μερίδα των φοιτητών αδιαφορεί για την πολιτική της κυβέρνησης.

Οι δυνάμεις της ανατρεπτικής αριστεράς εντός και εκτός πανεπιστημίων πρέπει να ανασυνταχθούν και να απευθυνθούν στους φοιτητές προκειμένου να χτιστεί ένα ισχυρό και μαζικό φοιτητικό κίνημα που θα παλέψει ενάντια στις πολιτικές της ΝΔ, θα περιφρουρήσει και θα υπερασπιστεί τα πανεπιστήμια τόσο από τα ΜΑΤ, τους ασφαλίτες και τον κάθε μάτσο αστυνομικό που θέλει να κάνει καουμποϊλίκια, όσο και από οποιονδήποτε άλλο λειτουργεί τελικά ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα