Εκδηλώσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση ενόψει 8 Μάρτη: Ανακοίνωση του «Ξ»

Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση του «Ξ» για το δικαίωμα στην άμβλωση, που αν και νομικά κατοχυρωμένο από το 1986, αμφισβητείται από την εκκλησία και άλλους συντηρητικούς κύκλους, με την ενθάρρυνση στελεχών της ΝΔ. Σε αυτά τα πλαίσια και ενόψει της 8ης Μάρτη, παγκόσμιας ημέρας των γυναικών, των αγώνων και των δικαιωμάτων τους, το «Ξ» και οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» διοργανώνουν ανοιχτές εκδηλώσεις για το θέμα στην Αθήνα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη. Δείτε παρακάτω τις λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις που οργανώνει το «Ξ» και οι «Μαχητικές και Ελεύθερες» στις αρχές του Μάρτη και την ανακοίνωση μας για το θέμα των αμβλώσεων. 

Αθήνα

 • Τετάρτη, 4 Μάρτη 
 • 7.00 μ.μ. 
 • Στο χώρο Rosa Parks, Αιόλου 68-70 (μέσα στη στοά), 3ος όροφος 

Ομιλήτριες

 • Νατάσσα Αργυράκη – Μαχητικές & Ελεύθερες
 • Αναστασία Ματσούκα – Φεμινιστική συλλογικότητα Κιουρί@
 • Ecehan Balta – μέλος της αριστερής συλλογικότητας Baslangic στην Τουρκία

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Βόλος

 • Παρασκευή 6 Μάρτη
 • 7.00 μ.μ.
 • Στέκι Μεταναστών – Χώρος Κινημάτων, Ιωλκού 33

Ομιλήτριες

 • Μαριάνθη Κυπρίδου – Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων 
 • Κατερίνα Κλείτσα – Ξεκίνημα
 • Ecehan Balta – μέλος της αριστερής συλλογικότητας Baslangic στην Τουρκία

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Θεσσαλονίκη

 • Σάββατο 7 Μάρτη
 • 7.00 μ.μ. 
 • ΤΑΚΙΜ (Κατούνη 25, 4ος όροφος)

Ομιλήτριες

 • Αλκμήνη Φιρτινίδου Στεργίου – φοιτήτρια, μέλος της ΑΡΕΝ και της φεμινιστικής συλλογικότητας Κιουρί@
 • Κατερίνα Κλείτσα – Μαχητικές & Ελεύθερες
 • Ecehan Balta – μέλος της αριστερής συλλογικότητας Baslangic στην Τουρκία

Η εκδήλωση στο fb εδώMy Body My choice
Το δικαίωμα στην άμβλωση αμφισβητείται
Ούτε βήμα πίσω!


Η άμβλωση νομιμοποιήθηκε στην Ελλάδα το 1986, μετά από αγώνες του γυναικείου κινήματος και της Αριστεράς, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν οι ίδιες για το σώμα και τη ζωή τους. 

3,5 δεκαετίες αργότερα το δικαίωμα αυτό αμφισβητείται έντονα. 

Οι πολέμιοι του δικαιώματος της άμβλωσης βλέποντας την κυβέρνηση της ΝΔ να χτυπά μια σειρά σημαντικά εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα (π.χ. αυθαίρετες συλλήψεις και διώξεις αθώων νέων, εισβολή στο σπίτι του σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ κ.α.) θεωρούν ότι μπορούν να καταφέρουν σημαντικά πλήγματα στα δικαιώματα των γυναικών. 

Η οργάνωση «αφήστε με να ζήσω» ανάρτησε διαφημίσεις στο μετρό της Αθήνας ενάντια στις εκτρώσεις με αντιεπιστημονικό και ψεύτικο περιεχόμενο, ενώ αντίστοιχες αφίσες αναρτήθηκαν μαζικά ένα βράδυ σε πολλές γειτονιές της Θεσσαλονίκης. Την ίδια περίοδο η ιερά σύνοδος έδωσε μεγάλη δημοσιότητα στην απόφασή που πήρε, σύμφωνα με την οποία οι εκτρώσεις είναι φόνος. 

Στενός σύμμαχος στην εκστρατεία των εκκλησιαστικών, ακροδεξιών και συντηρητικών κύκλων για να απονομιμοποιηθούν οι εκτρώσεις είναι και η νέα υπουργός παιδείας η οποία κατήργησε τη «θεματική βδομάδα» από τα σχολεία, όπου υπήρχαν στοιχεία σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ενώ με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε στα σχολεία καλούσε τα 15μελή να λάβουν μέρος στην ημερίδα της παραθρησκευτικής οργάνωσης «Χριστιανική Αγωγή», η οποία στηρίζει την εκστρατεία κατά των αμβλώσεων. 

***

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει για το σώμα της και για τον τερματισμό μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης! 

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε γυναίκας να αποφασίζει πότε και αν θα κάνει παιδιά!

Οι αντιλήψεις που βάζουν την επιβίωση των εμβρύων πάνω από τις ζωές των γυναικών θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στις εποχές όπου η σεξουαλική ζωή των γυναικών ήταν κοινωνικά αποδεκτή μόνο στα πλαίσια του γάμου με σκοπό την απόκτηση παιδιών. Ακόμα και τότε όμως αμβλώσεις πραγματοποιούνταν, όπως πραγματοποιούνται και σήμερα σ’ όλες τις χώρες όπου είναι παράνομες. Η διαφορά είναι ότι γίνονται σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των γυναικών. 

Οι πολέμιοι των αμβλώσεων, δε διστάζουν όχι μόνο να γεμίσουν ενοχές αλλά και να αποκαλέσουν φόνισσες(!) τις γυναίκες που τερματίζουν μια εγκυμοσύνη, είτε επειδή ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος, είτε προϊόν βιασμού, είτε επειδή άλλαξαν οι συνθήκες στη ζωή τους. 

Η στάση τους δεν είναι μόνο μυσογυνική αλλά και πέρα για πέρα υποκριτική. Μάχονται για τα δικαιώματα των εμβρύων αλλά όχι των γεννημένων παιδιών. Δε δείχνουν καμία ευαισθησία απέναντι στα εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα βρέφη στα μαιευτήρια, στο 19% των παιδιών στην Ελλάδα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών συχνά δεν τα θεωρούν καν παιδιά.

Ούτε βήμα πίσω στο κατεκτημένο δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση! 

Δημόσια και δωρεάν έκτρωση στην πράξη. Με την υποχρηματοδότηση της δημόσιας υγείας, οι εκτρώσεις σήμερα γίνονται συχνά σε ιδιωτικές κλινικές με κόστος 400-500 ευρώ, το οποίο για πολλές γυναίκες είναι δυσβάσταχτο. 

Δωρεάν παροχή αντισύλληψης και δωρεάν πρόσβαση σε γυναικολόγους (στην πράξη) για όλες τις γυναίκες! 

Ένταξη ενός σύγχρονου, επιστημονικά καταρτισμένου και πλήρους μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία!

Παλεύουμε για μια κοινωνία όπου κάθε γυναίκα θα μπορεί να αποφασίσει χωρίς κοινωνικές, ψυχολογικές, οικονομικές ή άλλες πιέσεις πότε και αν θα κάνει παιδιά. Για μια κοινωνία όπου θα υπάρχει πλήρης στήριξη στις γυναίκες και στις οικογένειες που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά, τόσο οικονομική όσο και από την σκοπιά των κρατικών υποδομών. Μια κοινωνία χωρίς βία απέναντι στις γυναίκες, με πραγματική ισότητα ανάμεσα στα δυο φύλλα. Αυτή την κοινωνία δεν μπορεί να την εξασφαλίσει ο καπιταλισμός ούτε στις πιο ανεπτυγμένες μορφές του, όπως είναι π.χ. οι σκανδιναβικές χώρες, ο Καναδάς κοκ. Και αυτό γιατί η ανισότητα, η καταπίεση, η εκμετάλλευση και οι ανταγωνισμοί είναι δομικά του στοιχεία. Ο αγώνας ενάντια στην καταπίεση των γυναικών είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα