Ένα πραγματικά μεγάλο φαγοπότι! Το καρτέλ των κατασκευαστικών εταιρειών

Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»

 

Όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά… σαράντα πέντε κατασκευαστικές εταιρείες (ουσιαστικά δηλαδή όλες!) συμμετείχαν σε καρτέλ και μοίραζαν μεταξύ τους τα δημόσια έργα!

Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι εταιρείες σε μεταξύ τους συνεννόηση και με μεταξύ τους οικονομικά ανταλλάγματα, αποφάσιζαν ποια από όλες θα αναλάβει το κάθε δημόσιο έργο, ποιες θα κατεβούν σε διαγωνισμό για το κάθε έργο, τι προσφορές θα κάνουν, κλπ, ή σε άλλες περιπτώσεις, συμμετείχαν από κοινού σε δημόσια έργα.

Με άλλα λόγια, ενώ θεωρητικά οι εταιρείες ήταν ανταγωνιστικές μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όλοι οι διαγωνισμοί ήταν στημένοι!

Όχι ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά… 27 χρόνια αυτές οι εταιρείες «τα έβρισκαν» μεταξύ τους και βγάζανε υπερκέρδη στην … υγειά του δημοσίου! Με άλλα λόγια, σε βάρος όλων εμάς.

Ανάμεσα τους θα βρούμε τις γνωστές μας… ΕΛΛΑΚΤΩΡ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ και INTRACOM για «διαγωνισμούς» όπως αυτούς για τους μεγάλους οδικούς άξονες, το Μετρό, τον Προαστιακό, σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ (συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Έτσι, όμιλοι όπως αυτός του Μπόμπολα, χειραγωγούσαν διαγωνισμούς, παίρνανε τεράστια, «φουσκωμένα» ποσά από το κράτος και στη συνέχεια ξεζουμίζανε την κοινωνία με διόδια, εισιτήρια κλπ! Μετά τα βγάζανε στην Ελβετία ή σε άλλους «παραδείσους» – πάνω από 1.000 Έλληνες επιχειρηματίες και πολιτικοί βρίσκονται στα περιβόητα Panama Papers.

Αυτό είναι το «μεγαλείο» των ιδιωτικών εταιρειών που θα φέρουν ανάπτυξη στη χώρα σύμφωνα με την αντίληψη των «αριστερών» οικονομολόγων της κυβέρνησης!

«Πρόστιμα» για γέλια

Σύμφωνα με τον Γιώργο Φλωρά (μέλος  της Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας) σε συνέντευξη του στο «Κόκκινο» και στον Στάθη Σχινά (Τετάρτη 18/05/16) από το 1989 έως και σήμερα, υπολογίζεται ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες μέσα από τέτοιες κομπίνες έχουν βγάλει κέρδη ύψους μέχρι και 20 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα όμως με τη νομοθεσία, το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να επιβληθεί σε τέτοιες περιπτώσεις είναι το 10% του τζίρου της εταιρείας την προηγούμενη χρονιά. Δηλαδή, τα υψηλότερα πρόστιμα που θα μπορούσαν να υποβληθούν θα είναι στην καλύτερη περίπτωση της τάξης 100-200 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ψίχουλα σε σχέση με όσα φάγανε όλα αυτά τα χρόνια! Την ίδια ώρα, πολλές από τις εταιρείες έχουν κηρύξει πτώχευση, άρα δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ!

Με άλλα λόγια, όταν έρχεται η ώρα της «τυφλής δικαιοσύνης», οι απατεώνες μεγαλο-καπιταλιστές θα «τιμωρηθούν» με τόσο μικρά πρόστιμα που δεν θα είναι καθόλου παράξενο αν ανοίγουν σαμπάνιες και διασκεδάζουν σε βάρος όλων (ημών) των κορόιδων.

Άμα θέλουν, μπορούν

Όμως (όπως έχει επισημάνει και ο  προαναφερόμενος Γιώργος Φλωράς) η Κυβέρνηση έχει τρόπο να κινήσει την διαδικασία ενάντια στις εταιρείες, βασισμένη στο νόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τα έσοδα των εταιρειών εμπίπτουν στο νόμο για το «μαύρο χρήμα». Με αυτό τον τρόπο τα εγκλήματα δεν παραγράφονται, τα φυσικά πρόσωπα πίσω από τις εταιρείες θα έρθουν αντιμέτωπα με τεράστιες ποινικές ευθύνες και το βασικότερο: οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες, εφόσον καταδικαστούν να επιστρέψουν στο κράτος όλα τα χρήματα που ροκάνισαν τα τελευταία 27 χρόνια!

Η διαδικασία αυτή είναι εύκολη και αρκεί μία εντολή σε εισαγγελέα να το ερευνήσει. Όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ πριν (τι παράξενο!) από καμία κυβέρνηση!

Σήμερα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δηλώνει πως θα δώσει τη «μητέρα όλων των μαχών» για να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα: θα έρθει σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο που πλούτιζε κατακλέβοντας όλους μας, ή θα κάνει πίσω να μη «διώξει τους επενδυτές»; Το ερώτημα βέβαια είναι ρητορικό…

Αλληλοκαρφώθηκαν

Τέλος, είναι άξια αναφοράς μία ακόμα πτυχή του σκανδάλου. Στην έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού συνέδραμε ο όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα επιείκειας, με σκοπό φυσικά να μην πληρώσει πρόστιμο και να μην αντιμετωπίσει ποινικές ευθύνες! Κάτι «στράβωσε» λοιπόν στη λυκοφιλία των «λεφτάδων», κάπου ένιωσε αδικημένος ο ιδιοκτήτης  Κ. Στέγγος και «κάρφωσε» τα μέχρι πρόσφατα συνεταιράκια του!

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι η κοινωνία μαθαίνει για τα σκάνδαλα του κεφαλαίου όταν τρώγονται μεταξύ τους και καρφώνει ο ένας τον άλλο!

Μία είναι η απάντηση

Αν θέλουμε λύση σ’ αυτό το πρόβλημα,

  • αν θέλουμε να σταματήσει η ληστεία,
  • να σταματήσει η προκλητική κοροϊδία με τα αστεία πρόστιμα τα οποία στην ουσία ενθαρρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο να συνεχίσει να μας ληστεύει
  • αν θέλουμε ποιότητα στα έργα κι όχι βρώμικη συγκάλυψη «εργασιών» που δεν έγιναν ποτέ, όπως αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά από το σκάνδαλο με την ΔΕΥΑΜΒ στο Βόλο (δείτε: https://xekinima.org/deyamv-ekei-pou-mas-hrostagane-mas-piran/)

τότε χρειάζεται να περάσουν όλες αυτές οι εταιρείες στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει εθνικοποίηση κάτω από συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και εργατικού και κοινωνικού ελέγχου και διαχείρισης για να μην υπάρχει διαφθορά σκάνδαλα και κακοδιαχείριση. Εξυπακούεται ότι κάθε περίπτωση διαφθοράς αντιμετωπίζεται με εξαιρετική σκληρότητα, φυλακίσεις και δημεύσεις των προσωπικών, οικογενειακών και εταιρικών περιουσιών.

Αυτό θα έκανε και μια κυβέρνηση της Αριστεράς που σέβεται τις λέξεις και το ρόλο που θα έπρεπε να επιτελεί απέναντι στην κοινωνία και τα λαϊκά στρώματα – σε πλήρη αντίθεση με όλα όσα κάνει η «πρώτη φορά Αριστερά» του κ. Τσίπρα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα