ΔΕΥΑΜΒ: «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»

Ανακοίνωση της οργάνωσης του «Ξ» στο Βόλο που αφορά τα τεράστια σκάνδαλα που μαστίζουν την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑΜΒ) στο Βόλο, τις πρακτικές της διοίκησης Μπέου που ψάχνει για εξιλαστήρια θύματα, καθώς και το πώς όλη αυτή η σήψη αξιοποιείται, από εκείνους ακριβώς που την προκαλούν, για να επιβάλουν την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της επιχείρησης. Η ανακοίνωση στάλθηκε και στα τοπικά ΜΜΕ.*

 

Κάθε πολίτης πρέπει να έχει δικαίωμα στο καθαρό νερό και φθηνό νερό και αυτό μπορεί να το προσφέρει μόνο μια υγιής δημόσια επιχείρηση ύδρευσης στην υπηρεσία της κοινωνίας. Όσα συμβαίνουν στη ΔΕΥΑΜΒ, και όσα έχουν προηγηθεί εδώ και χρόνια, θέτουν σε κίνδυνο ακριβώς αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα.

Η μεθόδευση είναι γνωστή και την έχουμε ξαναδεί να επαναλαμβάνεται σε όλο το δημόσιο τομέα: διαφθορά, σκάνδαλα, απαξίωση για να εμφανιστεί η ιδιωτικοποίηση σαν λύση.

Την ίδια μεθόδευση «απαξίωσης – ιδιωτικοποίησης» εκπέμπουν όσα γίνονται και όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στη ΔΕΥΑΜΒ με κεντρικό άξονα το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ.

Το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ

Το τι έχει γίνει με την ΕΡΓΗΛ είναι λίγο πολύ γνωστό.

Η ΕΡΓΗΛ ανέλαβε και υλοποίησε ένα πολύ μεγάλο έργο για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ – την αντικατάσταση μέρους του δικτύου ύδρευσης στο Βόλο (2007-2008).

Η εταιρεία πληρώθηκε κανονικά από τη ΔΕΥΑΜΒ με σχεδόν 10εκ ευρώ, όπως προβλέπονταν. Όμως η εταιρεία προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας ακόμη 4 εκ ευρώ επικαλούμενη επιπλέον εργασίες τις οποίες η ίδια (η ΕΡΓΗΛ) ισχυρίστηκε ότι εκτέλεσε!

Και τα δικαστήρια τη δικαίωσαν πατώντας πάνω σε παραλήψεις και χαμένες διορίες ενστάσεων από την πλευρά της ΔΕΥΑΜΒ.

Όπως όμως απέδειξε πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, η ΕΡΓΗΛ όχι μόνο δεν εκτέλεσε επιπλέον εργασίες (όπως η ίδια ισχυρίζεται) αλλά ούτε καν αυτές που όφειλε σύμφωνα με την μελέτη!

Κατά συνέπεια κακώς πληρώθηκε με 10 εκ. ευρώ εξαρχής και φυσικά η ΔΕΥΜΑΒ δεν έχει καμία επιπλέον οφειλή προς την ΕΡΓΗΛ. Όπως λέει η λαϊκή σοφία «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι».

Όσο και αν ακούγεται «τρελό» όμως, τα δικαστήρια που έχουν γίνει ως τώρα έχουν δικαιώσει την ΕΡΓΗΛ με πρακτικό αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να κινδυνεύει με πτώχευση, εφόσον υποχρεωθεί να πληρώσει αυτά τα υπέρογκα ποσά.

Αναπόφευκτα τα ερωτήματα που εγείρονται για τις ευθύνες είναι πάρα πολλά και μέχρι στιγμής κανένα δεν έχει απαντηθεί.

Στοχοποίηση και απόλυση του προέδρου των εργαζομένων

Πατώντας πάνω σε μια υπόθεση που «ζέχνει» εδώ και καιρό, η δημοτική αρχή που ελέγχεται από τον Μπέο, στοχοποιεί και απολύει τον πρόεδρο των εργαζομένων και πρώην Τεχνικό Διευθυντή, Δ. Κουτσιφέλη με διαδικασίες φαστ τρακ, σαν υπεύθυνο για το σκάνδαλο.

Όμως, χωρίς καμία απόδειξη και χωρίς καμία διαφανή διαδικασία αυτή η απόλυση δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνδικαλιστική δίωξη εναντίον του προέδρου των εργαζομένων, που όπως είναι γνωστό έχει σταθεί απέναντι στο «σύστημα Μπέου».

Πολιτικές και υπηρεσιακές ευθύνες

Είναι δεδομένο ότι την ευθύνη για τέτοια θέματα την έχει το εκάστοτε ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ, δηλαδή η εκάστοτε δημοτική αρχή.

Το ΔΣ και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ (ως τώρα ο εκάστοτε Δήμαρχος) είναι υπεύθυνοι για τη διαφανή λειτουργία, την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και τον έλεγχο υπηρεσιακών στελεχών της. Η ευθύνη είναι επομένως συλλογική και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αναζήτηση ενός «αποδιοπομπαίου τράγου». Η ευθύνη βαρύνει το σύνολο του Δ.Σ. και ως προς αυτό δεν υπάρχουν ελαφρυντικά!

Από την άλλη είναι δυνατόν η σημερινή δημοτική αρχή να έχει το θράσος να παριστάνει ότι θα εγγυηθεί ότι θα λάμψει η αλήθεια; Ξεχνάει κανείς ότι ο ίδιος ο κ. Μπέος αντιμετωπίζει δίκη για τέσσερα κακουργήματα και ότι για αυτό έχει τεθεί σε αργία από τη θέση του δημάρχου.

Ξεχνάει κανείς ότι δεν είναι ο μόνος της παράταξής του; Ότι πριν από τον Μπέο τέθηκε σε αργία, από τη θέση του αντιδημάρχου καθαριότητας, ο Δ. Καντόλας, γιατί και αυτός παραπέμφθηκε σε δίκη για σκάνδαλο με πλαστά τιμολόγια την περίοδο που ήταν δήμαρχος στο Δ. Αισωνίας (2010); Τέλος, ξεχνάει κανείς ότι για τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα παραπέμπεται σε δίκη και ο Γ. Πράττος, δημοτικός σύμβουλος του Μπέου και πρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων;

Οι κάτοικοι του Βόλου μαζί με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ

Οι πολίτες του Βόλου έχουν συμφέρον να παλέψουν, από κοινού με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ και τα κινήματα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του νερού για:

  • να λάμψει όλη η αλήθεια και να βγουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα
  • να επιβληθούν οι πιο σκληρές ποινές στους υπεύθυνους αυτής της βρώμικης υπόθεσης
  • να παταχθεί η διαφθορά που μαστίζει τους δημόσιους οργανισμούς γενικά
  • να σταματήσει η ΔΕΥΑΜΒ να είναι έρμαιο των μεγαλοεργολαβικών συμφερόντων
  • να εξασφαλιστούν όλοι οι αναγκαίοι πόροι και το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό που έχει ανάγκη η ΔΕΥΑMΒ
  • να πάψει η εκχώρηση κομματιών της λειτουργίας της εταιρείας σε ιδιωτικά συμφέροντα
  • η ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων και να μπορεί να προσφέρει καθαρό, ασφαλές και φθηνό νερό
  • να μπει φραγμός στη μεθοδική προσπάθεια απαξίωσης που έχει σαν στόχο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ
________
* Δείτε ενδεικτικά:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα