Του Φοίβου Μακρίδη, GreenAttack Θεσσαλονίκης
Πριν από λίγα χρόνια φάνταζε δύσκολο οι κάτοικοι μιας γειτονιάς να βρίσκονται μαζί σε μια συνέλευση και να συζητούν για τα προβλήματα της περιοχής τους. Όμως, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και στεκιών, οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας μέσα στις γειτονιές και πολύ συχνά κοντά σε σχολεία, το λίγο πράσινο σε τσιμεντένιες πόλεις και άλλα ζητήματα σε συνδυασμό με την αδιαφορία των τοπικών φορέων, οδηγεί τους κατοίκους στο συμπέρασμα ότι για τα προβλήματα της περιοχής τους πρέπει να λάβουν οι ίδιοι δράση. Πλέον, είναι συχνό φαινόμενο της κοινωνίας μας να γίνονται συνελεύσεις των κατοίκων σε πολλές γειτονιές.
Μια τέτοια ανοικτή και δημοκρατική συνέλευση γεννήθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή των Ευζώνων – Φαλήρου – Σχολής Τυφλών – Ανάληψης. Στις 2 συνελεύσεις που έγιναν τις τελευταίες Κυριακές του Μάη στο αμφιθέατρο του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής συγκεντρώθηκαν πάνω από 160 άτομα, άνδρες και γυναίκες, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Αυτό που φάνηκε απ? την αρχή, ήταν η διάθεση του κόσμου να ασχοληθεί ενεργά με τη συνέλευση και τις δράσεις της, καθώς και να την ενισχύσει οικονομικά, για να ανταποκρίνεται στα λειτουργικά της έξοδα (αφίσες, φυλλάδια κλπ). Έχουν δημιουργηθεί ήδη οι πρώτες θεματικές ομάδες (ελεύθεροι χώροι – πράσινο, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, πεζοδρόμια – δικαιώματα των πεζών, κ.α.) και έχουν γίνει κάποιες κινητοποιήσεις. Η πρώτη ήταν ενάντια σε μιας από τις κεραίες της Vodafone στη γειτονιά, στην οδό Παρασκευοπούλου, με μεγάλη συμμετοχή (τουλάχιστον 200 άτομα), αποκλεισμό του κεντρικού δρόμου και διαμαρτυρία στο δημοτικό συμβούλιο.
Άλλες δράσεις που αποφασίσθηκαν από τη συνέλευση είναι η συνέχιση του αγώνα για να πέσει η κεραία στην Παρασκευοπούλου, η διοργάνωση εκδήλωσης με θέμα τις βλαβερές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες, καθώς και δενδροφύτευση σε εγκαταλειμμένο οικόπεδο της περιοχής προκειμένου να γίνει πάρκο.
Έγιναν αναφορές επίσης σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα της σχολικής στέγης στην περιοχή, καθώς και για την τσιμεντοποίηση του παραλιακού μετώπου, στα πλαίσια της λεγόμενης «ανάπλασης», που έγινε από το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Η GreenAttack συμμετέχει και στηρίζει την ανοικτή συνέλευση κατοίκων, με στόχο αυτό το τοπικό κίνημα να μαζικοποιηθεί ακόμα περισσότερο, και να διεκδικήσει με ακόμα καλύτερους όρους ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Πρόκειται για ένα κίνημα που δημιουργήθηκε από τα κάτω, λειτουργεί δημοκρατικά και στις συνελεύσεις του μπορεί ο καθένας να μιλήσει, να ακούσει, να συμμετέχει, να αποφασίσει και να δράσει. Γιατί, όπως λέει και το σύνθημα: «Αν δεν οργανωθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές»!