Array

ΕΛΤΑ: Ο επόμενος στόχος

Συνέντευξη του Γιώργου Ανωγιάτη, εργαζόμενου-συνδικαλιστή (ΣΥΡΙΖΑ) στα ΕΛΤΑ

Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση ψάχνει για στρατηγικό επενδυτή για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία;

Δυστυχώς είναι αλήθεια. Άλλωστε το έχει δηλώσει ο ίδιος ο υπουργός, ο Χατζηδάκης. Και βέβαια, όταν η κυβέρνηση μιλά για στρατηγικό επενδυτή, αρκεί να σκεφτούμε τον ΟΤΕ και την Deutsche Telecom.

Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ;

Η εξυπηρέτηση που προσφέρουν τα ελληνικά ταχυδρομεία είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να είναι κερδοφόρο αγαθό. Η Ελλάδα είναι μια ορεινή χώρα, με πολλά απομονωμένα χωριά. Το ταχυδρομικό γραφείο ενός τέτοιου χωριού για παράδειγμα, είναι ζημιογόνο. Είναι όμως απαραίτητο για την ζωή της χώρας και κυρίως της ελληνικής περιφέρειας.

Υπάρχει επίσης και μια άλλη διάσταση: οι ταχυδρομικές υπηρεσίες πρέπει να είναι δημόσιες ώστε να κατοχυρώνεται η ασφάλεια και το απόρρητο των γραμμάτων και των δεμάτων. Άρα, ας μην μιλάμε για ταχυδρομικές υπηρεσίες με όρους της αγοράς.

Τα ΕΛΤΑ είναι ζημιογόνα ή κερδοφόρα;

Κάποια κομμάτια είναι κερδοφόρα και κάποια όχι. Λόγου χάρη, οι ταχυμεταφορές, που είναι θυγατρική των ελληνικών ταχυδρομείων, είναι κερδοφόρες, για αυτόν τον λόγο άλλωστε θέλει η κυβέρνηση να τις πουλήσει. Οι κυβερνήσεις όμως, τόσο του ΠΑΣΟΚ (που έκανε την πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης το 2003), όσο και της ΝΔ, συνειδητά απαξιώνουν τα ΕΛΤΑ και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, ώστε να ρίξει την τιμή τους και να διευκολύνει τι ξεπούλημά τους. Ό,τι δηλαδή κάνει σε όλες τις ΔΕΚΟ. Αυτή τη στιγμή κλείνουν ταχυδρομεία σε χωριά και πόλεις, χωρίς να αντικαθίστανται, προκειμένου να σπρώξουν τον κόσμο σε ιδιωτικές υπηρεσίες.

Το φθινόπωρο το υπουργείο είχε ανακοινώσει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Έγιναν;

Ακόμα τις περιμένουμε αυτές τις προσλήψεις. Μιας και ανοίγουμε το θέμα του προσωπικού, να πούμε πως αυτή τη στιγμή έχουμε έλλειψη 2.000 οργανικών (περίπου το 20%του συνόλου), βασικών δηλαδή για τη λειτουργία των ΕΛΤΑ, θέσεων. Το ασφαλιστικό μας μεγάλωσε το πρόβλημα, αφού αρκετοί είναι αυτοί, κυρίως γυναίκες – μητέρες, που προτιμούν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη ώστε να μην πιαστούν από το νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Οι προσλήψεις όμως που θα γίνουν, θα είναι σύμφωνα με το νέο νόμο περί ΔΕΚΟ, τον 3429, βάσει του οποίου οι νεοπροσληφθέντες θα έχουν ελάχιστα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε σχέση με τους παλαιότερους. Θα παίρνουν πολύ μικρότερο μισθό, θα έχουν πολύ μικρότερες αποζημιώσεις ενώ θα προσλαμβάνονται με δοκιμαστική περίοδο. Θα δημιουργηθούν λοιπόν 2 ταχύτητες εργαζομένων στα ΕΛΤΑ.

Τι γίνεται με την εργασιακή μάστιγα των συμβασιούχων στα ΕΛΤΑ;

Δυστυχώς, η διοίκηση προσλαμβάνει εργαζόμενους υπό ομηρία, δηλαδή με σύμβαση ορισμένου χρόνου για κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Οι συμβασιούχοι συνήθως γίνονται διανομείς. Η ΠΟΣΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών) δεν συμπεριλαμβάνει το σωματείο των συμβασιούχων. Είμαστε όμως αλληλέγγυοι μαζί τους στον αγώνα τους για μονιμοποίηση. Πέρα από τους συμβασιούχους, στα ταχυδρομεία υπάρχουν και οι νοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, αυτοί δηλαδή που εργάζονται για λογαριασμό των ιδιωτικών ΟΑΕΔ. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι δουλοπάροικοι, αφού δουλεύουν με απαράδεκτες συνθήκες. Δεν έχουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, αυτό αρχίζει να γίνεται δεδομένη κατάσταση όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στις ΔΕΚΟ. Το κράτος δείχνει τον δρόμο στους ιδιώτες…

Ποια είναι πρότασή σου για το μέλλον των ΕΛΤΑ;

Ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να τονίσω την πρότασή μας για τα ταχυδρομεία, που είναι: να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας που να περιλαμβάνει τα ΕΛΤΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Προαπαιτούμενο είναι βέβαια, να μην πουληθεί ούτε μια μετοχή ακόμα του Τ.Τ., που πολλοί (EUROBANK, ΕΘΝΙΚΗ, ξένες τράπεζες) το έχουν βάλει στο μάτι. Αυτός ο ενιαίος δημόσιος φορέας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δημόσιο λαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, που να παρέχει φτηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες από τις ελληνικές και ξένες τράπεζες και να λειτουργεί ως κοινωνικό αντίβαρο για τον απλό κόσμο, που στενάζει στα χέρια τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα