Αναδημοσιεύουμε σχόλιο του σ. Θανάση Μαρίνη από το facebook, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου και μέλους της συλλογικής εκπροσώπησης του δημοτικού σχήματος στον Δήμο Θεσσαλονίκης «Η Πόλη Ανάποδα», για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις πολιτών για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
Τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι στα νησιά και τα τουριστικά μέρη βρίσκονται σε αναβρασμό. Από την Πάρο, στην Νάξο, την Κρήτη, τη Ρόδο, τη Χαλκιδική διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες τους. Απέναντι τους βρίσκονται τα ιδιωτικά συμφέροντα, που με την ανοχή της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών, λυμαίνονται τον αιγιαλό και την θάλασσα χωρίς κανένα απολύτως όριο. Με το έτσι θέλω αντιμετωπίζουν τις δημόσιες παραλίες σαν ιδιωτικά τους τσιφλίκια.
Η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches άνοιξε τον δρόμο μέσα από πολύ μαζικές κινητοποιήσεις. Το παράδειγμα ακολούθησαν και σε άλλα μέρη, όπως η Πρωτοβουλία Πολιτών «Save Falasarna» στην Κρήτη. Ήδη με αυτές τις δράσεις έχουν έρθει οι πρώτες επιτυχίες με την «απελευθέρωση» καταπατημένων παραλιών και έχει ασκηθεί πίεση τόσο στο δικαστικό σύστημα όσο και στην Κυβέρνηση.
Οι αγώνες αυτοί πρέπει να ενταθούν και να συντονιστούν μεταξύ τους με κεντρικό σύνθημα «Ελεύθερες παραλίες για όλες και όλους». Στα πλαίσια αυτά θα μπορούσε να οριστεί και μια πανελλαδική μέρα δράσης.
Να δημιουργηθούν σε όλες τις περιοχές, που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα, Πρωτοβουλίες Πολιτών, όπου θα συμμετέχουν οι τοπικές κοινωνίες και δημοκρατικά θα αποφασίζουν για την πορεία του αγώνα.
Να εμπλακούν όλοι οι μαζικοί φορείς κάθε περιοχής (Σύλλογοι, Σωματεία, Συλλογικότητες κτλ) σε ένα κοινό μέτωπο προάσπισης του δημόσιου χώρου.
Τα αριστερά, μαχητικά αυτοδιοικητικά σχήματα σε όλη την χώρα να στηρίξουν ενεργά το αίτημα των κατοίκων στα νησιά και την ίδια στιγμή να αναδείξουν τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αγαθών σε προτεραιότητα.
Στη Θεσσαλονίκη η Πόλη Ανάποδα είναι στην πρώτη γραμμή των αγώνων για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου απέναντι στην αρπαχτή, την κερδοσκοπία, τα ιδιωτικά συμφέροντα, την ανεξέλεγκτη τουριστικοποίηση.
Αγωνιζόμαστε:
- Η ΔΕΘ να γίνει μητροπολιτικό πάρκο.
- Η πλατεία Ελευθερίας να γίνει πάρκο πρασίνου και ιστορικής μνήμης.
- Τα αδόμητα οικόπεδα στις γειτονιές να αποδοθούν στους κατοίκους ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού.
- Να πάρουμε πίσω τις πλατείες μας, να φυτευτούν δέντρα, να τοποθετηθούν παγκάκια, να γίνουν προσβάσιμες σε όλες και όλους, να ξαναγίνουν χώροι συνεύρεσης, διασκέδασης, εκδηλώσεων.
- Να απελευθερωθούν τα πεζοδρόμια, να γίνουν “πράσινα”, να είναι προσβάσιμα, να περιοριστούν δραστικά τα τραπεζοκαθίσματα και η ανεξέλεγκτη καταπάτηση του δημόσιου χώρου.
Για να γίνουν τα πιο πάνω απαιτείται αγώνας με σχέδιο, διάρκεια και μαζική συμμετοχή.
Χρειάζονται συλλογικότητες με μαχητική αντίληψη και όχι πλούσιοι παράγοντες της πόλης, γιατί πολύ απλά αυτοί ταυτίζονται με τα συμφέροντα των καταπατητών και όχι της κοινωνίας.
Στις εκλογές στις 8 Οκτώβρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης ψηφίζουμε Η πόλη ανάποδα