Είναι συνεχείς οι προσπάθειες της κυβέρνησης για διάσπαση του μετώπου καθηγητών ΤΕΙ και ΑΕΙ. Παρά τις υποσχέσεις για επιπλέον ενίσχυση των πρώτων, με σκοπό το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ τους και ενάντια στην πρόταση της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) στο ΔΣ της ΟΣΕΠ, οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ αποφάσισαν -μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο- την συνέχιση των κινητοποιήσεων.
Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν οι καθηγητές των ΤΕΙ αξίζουν πράγματι συμπαράστασης στα αιτήματα τους ή αν απλώς ζητάνε παράλογες αυξήσεις στους ήδη πολύ μεγάλους μισθούς που παίρνουν. Πρώτα απ’ όλα από το 2002 η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για την αύξηση του 20% που ζητούν οι εκπαιδευτικοί καθώς η Ομοσπονδία τους, μέσω ειδικής επιτροπής που είχε δημιουργηθεί για το ζήτημα και είχε αποδείξει με ατράνταχτα στοιχεία τη σημαντική μείωση των αποδοχών τους τα τελευταία χρόνια.
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι μιλάμε για καθηγητές πολλαπλών ταχυτήτων, αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκειται για αναπληρωτές και ωρομίσθιους (ενδεικτικά στα ΤΕΙ Αθήνας οι ωρομίσθιοι αποτελούν το 27% των διδασκόντων). Σε πολλές περιπτώσεις οι έκτακτοι -που αποτελούν το 70% του συνόλου- δεν έχουν λάβει ακόμα τις αποδοχές της περασμένης χρονιάς !
Στα θετικά των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών είναι ότι πέραν των αυξήσεων και την ενσωμάτωση των επιδομάτων στο μισθό, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση και την επιπλέον χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.
Στα αρνητικά πως για άλλη μια φορά δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια από μέρους τους για σύνδεση των αιτημάτων τους με τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των σπουδαστών, την στιγμή που όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαία η συγκρότηση μετώπου διδασκόντων και διδασκομένων για την υπεράσπιση της δημόσιας , δωρεάν παιδείας.