Στις 26-27 Μαΐου διεξήχθησαν η Γενική Συνέλευση και οι εκλογές της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ) του ΥΠΠΟΑ (Υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού). Το «Ξ» συμμετείχε με υποψήφια τη συντρόφισσα Μαριάνθη Κυπρίδου (η οποία διετέλεσε και μέλος του ΔΣ στην προηγούμενη θητεία) με τον συνδυασμό της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ).
Διαβάζοντας τον πίνακα των αποτελεσμάτων, βλέπουμε ότι η πλειοψηφούσα παράταξη «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο» (με αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ) έπεσε σημαντικά σε ψήφους (142 από 173) και έχασε 1 έδρα στο ΔΣ (4 από 5). Η «Ενιαία Δράση» (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) διατήρησε τη 1 έδρα που είχε αλλά διπλασίασε τις ψήφους της (47 από 24). Η ΔΑΣ (με αναφορά στο ΚΚΕ) δεν κατέβασε φέτος ψηφοδέλτιο, ενώ δεν είχε καν παρουσία στη συνέλευση.
Η παράταξη που βγήκε σαφώς ενισχυμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές είναι η ΕΑΚ (αποτελείται από δυνάμεις της ριζοσπαστικής – εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς). Η ΕΑΚ κέρδισε 1 επιπλέον έδρα στο ΔΣ από την προηγούμενη φορά (από 1 πήγε στις 2), ενώ αύξησε σημαντικά και τις ψήφους της (60 από 37). Στην Ομοσπονδία έβγαλε 4 έδρες. Αυτό είναι κάτι θετικό, γιατί η ΕΑΚ έχει κάποια χαρακτηριστικά που την ξεχωρίζουν από άλλα σχήματα. Είναι ένα σχήμα μαχητικό, διεκδικητικό, που δεν μασάει τα λόγια του και είναι έτοιμο να συγκρουστεί, όταν αυτό χρειάζεται. Μέλη της ΕΑΚ βρέθηκαν μπροστά στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του κλάδου όπως στην πρόσφατη Γενική Απεργία στις 6 Απριλίου, όταν σε μια σειρά από Μουσεία διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην προωθούμενη ιδιωτικοποίησή τους.
Επιπλέον, η ΕΑΚ προκρίνει την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των γυναικών στο συνδικαλισμό πολύ περισσότερο από τις άλλες παρατάξεις. Για παράδειγμα, στις 2 έδρες του ΔΣ εκλέχτηκαν γυναίκες. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο της ΕΑΚ υπήρχαν άτομα από όλη την Ελλάδα, ώστε να υπάρχει ενημέρωση και συντονισμός από κάθε εργασιακό χώρο, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και την περιφέρεια. Τέλος, εφαρμόζει τη μέθοδο της εναλλαγής στις θητείες των ΔΣ, ώστε περισσότερες/οι συναδέλφισσες/οι να αποκτούν εμπειρία και να μην είναι συνέχεια τα ίδια πρόσωπα στις ίδιες θέσεις, κάτι που έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε στα σωματεία.
Στη συνέλευση φάνηκε η ανάγκη να συζητήσουμε τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και του ΥΠΠΟΑ γενικότερα, καθώς διανύουμε μια περίοδο που η ακρίβεια έχει εκτοξευθεί στα ύψη, οι μισθοί μας είναι παγωμένοι εδώ και μια δεκαετία (και στην πραγματικότητα μειώνονται λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού) και τα δώρα έχουν καταργηθεί με τους μνημονιακούς νόμους. Οι εργαζόμενες/οι δεχόμαστε μια σειρά από χτυπήματα στα δικαιώματά μας. Ο νόμος Χατζηδάκη χτυπά τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Η αξιολόγηση Βορίδη –έρχεται τον Ιούνιο στη Βουλή– διώχνει τους «κακούς» υπαλλήλους και δίνει bonus στους «καλούς». Έτσι ανοίγει η πόρτα για διώξεις και απολύσεις των εργαζομένων που βγαίνουν μπροστά στις διεκδικήσεις. Παράλληλα γίνεται λόγος για μείωση ή κατάργηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας που λαμβάνουμε και δικαιούμαστε! Την ίδια ώρα, είναι ξεκάθαρη η πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του Πολιτισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νομοσχέδιο για τη μετατροπή των 5 μεγάλων δημόσιων μουσείων σε ΝΠΔΔ* που «διέρρευσε» πριν λίγους μήνες χωρίς να έχει προηγηθεί ή ακολουθήσει καμία συζήτηση με τα σωματεία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ!
Είναι φανερό από τις παραπάνω αρχαιρεσίες ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με τις παρατάξεις του ΚΙΝΑΛ (πρώην ΠΑΣΟΚ) και ΝΔ που «λύνουν και δένουν» τόσα χρόνια στο Υπουργείο μας και χρειάζεται μια διαφορετική, ανατρεπτική φωνή που να μην έχει υπόγειες συνδιαλλαγές με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για ίδιον όφελος, αλλά να είναι ανιδιοτελής και όχι μπλεγμένη σε σκάνδαλα, όπως η ηγεσία της Ομοσπονδίας του ΥΠΠΟΑ!**
Ο κλάδος της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης είναι κομβικός για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και χρειάζεται να ενδυναμωθεί στελεχιακά, διοικητικά και συνδικαλιστικά, ώστε ο τομέας του Πολιτισμού να βελτιωθεί και να παραμείνει δημόσιο και δωρεάν αγαθό για όλες/ους!
Εκλέγονται:
Βασάλου Σοφια
Βίτσου Ιωάννα
Ακολουθούν για τις εναλλαγές:
Κατσαρός Θωμάς
Μπαλής Γιάννης
Κυπρίδου Μαριάνθη
Δέλιος Δαβίδ
Για ΕΕ:
Παπαδοπούλου Στυλιανή
Εκλέγονται:
Βασάλου Σοφια
Βίτσου Ιωάννα
Κατσαρός Θωμάς
Μπαλής Γιάννης
______________________
* ΝΠΔΔ: Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
5 μεγάλα δημόσια μουσεία: ΕΑΜ (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο), ΒΧΜ (Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο), ΜΒΠΘ (Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), ΑΜΘ (Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσ/νίκης), ΑΜΗ (Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου).
** tvxs.gr: «Αμαρτωλό Ταμείο» Υπ. Πολιτισμού: Πως η Μενδώνη προστατεύει του εμπλεκόμενους [Ντοκουμέντο]
Documento: Αποκλειστικό-Πλαστά δάνεια στο υπουργείο Πολιτισμού: Σε δίκη για κακουργήματα Τσακοπιάκος, Βλαντής και άλλοι 12