Νατάσσα Αργυράκη
Δικαστική απόφαση της Εισαγγελίας της Granada (Ισπανία) δίνει την κηδεμονία παιδιών σε πατέρα κατηγορούμενο για κακοποίηση
Πριν λίγες μέρες, η Juana Rivas από τη Maracena (Granada) της Ισπανίας έχασε με δικαστική απόφαση την κηδεμονία των δύο παιδιών της, 3 και 11 χρόνων και υποχρεώθηκε από το νόμο να τα παραδώσει στον πατέρα τους Francesco Arcuri για να επιστρέψουν στην Ιταλία από όπου κατάγεται ο ίδιος. Ο πατέρας έχει ήδη εις βάρος του μία καταδικαστική απόφαση για κακοποίηση το 2009 και, επίσης, το 2016 η Juana προέβη σε νέα καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία εις βάρος του και προχώρησαν σε δικαστική διαμάχη. Η μητέρα έχασε αυτή τη μάχη με μια κατάφωρα άδικη δικαστική απόφαση από την Εισαγγελία της Granada.
Η ίδια δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης πως είναι επικίνδυνο τα παιδιά να ζήσουν με τον πατέρα τους:
«Έχω ελπίδες πως αυτό δεν θα συμβεί τελικά, πιστεύω σε θαύματα και υπάρχει κόσμος που θέλει να μας βοηθήσει»
είπε συγκινημένη στην συνέντευξη τύπου.
Η Juana, θαρραλέα αποφάσισε να καταγγείλει για δεύτερη φορά τον άντρα της και να προστατεύσει τα παιδιά της, φεύγοντας από το μικρό νησί Carloforte της Ιταλίας όπου μετά την επιστροφή της στον άντρα της ζούσε σε μία κατάσταση συνεχούς σωματικής και ψυχολογικής βίας. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, διέφυγε μαζί με τα παιδιά και αρνήθηκε να τα παραδώσει.
Η πλευρά του πατέρα
Ο δικηγόρος Adolfo Alonso που εκπροσωπεί την πλευρά του πατέρα και κέρδισε τη δικαστική μάχη, υποστηρίζει πως δεν μιλάμε για περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας, καθώς δεν υπάρχουν απτά στοιχεία και πως έχουμε να κάνουμε με απαγωγή των παιδιών από τη μητέρα!
Μάλιστα μετά την άρνηση της να τα παραδώσει και τη φυγή της ανέφερε πως η Juana Rivas βρίσκεται σε μια «ανισόρροπη ψυχολογική κατάσταση» και πως «η συμπεριφορά της μπορεί να είναι απρόβλεπτη και να στραφεί ενάντια στα παιδιά» και ζήτησε τη σύλληψή της.
Το γεγονός πως ο πατέρας έχει ήδη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του αλλά και οι μαρτυρίες της Juana αφήνουν τον δικαστές παγερά αδιάφορους. Η Juana ενοχοποιείται όπως τα περισσότερα θύματα σεξιστικής βίας , είτε επειδή επέστρεψε στον άντρα της την πρώτη φορά είτε επειδή δεν είχε τη δύναμη να υπομείνει τη βία.
Εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Άμεσες όμως ήταν και οι αντιδράσεις και το κίνημα υποστήριξης στη Juana Rivas, με κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Ισπανίας. «Είμαι η Juana» ή «Η Juana είναι στο σπίτι μου» ήταν τα συνθήματα που κατέκλυσαν τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και πανό που κρεμάστηκαν στα σπίτια στη γειτονιά της Maracena.
Σίγουρα η περίπτωση της δεν είναι η μοναδική περίπτωση σεξιστικής βίας που δικαιώνεται. Τα θύματα ενοχοποιούνται και οι γυναίκες συνεχίζουν να φοβούνται να καταγγείλουν τη βία, είτε πρόκειται για βιασμό είτε για ενδοοικογενειακή βία.
Στα χρόνια της κρίσης η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη με τον οικονομικό εκβιασμό να παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. 1 στις 3 γυναίκες έχουν δεχθεί σωματική ή ψυχολογική βία, τις περισσότερες φορές από κάποιο πρόσωπο του στενού τους περιβάλλοντος. Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσα από τον αγώνα για ανατροπή ενός συστήματος που τρέφεται από το σεξισμό, τις διακρίσεις και τις ανισότητες.
Σχετικά άρθρα
- Παρενόχληση φοιτήτριας από παπά: Η «κουλτούρα του βιασμού» ζει και βασιλεύει!
- Βερακρούζ όπως Ξάνθη! Καμιά γυναίκα μόνη!
- «Αθώοι» οι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό στη Ξάνθη [ανώνυμη συνέντευξη]
- Αϊτή: Όταν οι «ειρηνευτικές» αποστολές του ΟΗΕ κακοποιούν και βιάζουν!
- Μπαγκλαντές: ανήλικα θύματα βιασμού θα παντρεύονται το βιαστή τους!
- Η Κουλτούρα του βιασμού