Έκανε απεργία ο Πολιτισμός!

Της Μαριάνθης Κυπρίδου, Συντηρήτριας Αρχαιοτήτων στο ΥΠΠΟΑ

Σε 24ωρη απεργία κατέβηκαν χθες, 11 Οκτωβρίου, οι μόνιμοι και συμβασιούχοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμούκαι Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ)σε όλη την Ελλάδα μετά από κάλεσμα των πρωτοβάθμιων σωματείων και της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ). Αίτημα ήταν και παραμένει να προστατευτεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και να εξαιρεθούν αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και κτίρια του ΥΠΠΟΑ από την ένταξή τους στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

10.119 ακίνητα

«Άτοπη η απεργία των εργαζομένων του Υπ. Πολιτισμού», ανακοίνωσε η Υπουργός Μ. Ζορμπά, επειδή έκλεισε λόγω της απεργίας η Ακρόπολη και χάθηκαν πολλά έσοδα από τα εισιτήρια. Εδώ γελάμε. Αν γίνει η μεταβίβαση τόσων αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο, πολύ περισσότερα έσοδα θα χαθούν από τη χώρα και θα πηγαίνουν κατευθείαν στις τσέπες των δανειστών. Και όχι μόνο για μία μέρα, αλλά για 99 χρόνια, όπως άλλωστε προβλέπεται στους όρους της μεταβίβασης και διαχείρισης.

Τρεις βδομάδες έχουν περάσει από τη δημοσιοποίηση των πρώτων ακινήτων προς ιδιωτικοποίηση (συνολικά 10.119 πανελλαδικά)με το Ν. 4389/16, χωρίς ακόμα να έχουν εξαιρεθεί με υπουργική απόφαση όλοι οι αρχαιολογικοί και συναφείς χώροι, πράγμα που είχε ζητήσει ο ΣΕΑ(Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων). Στη δημοσιότητα βγαίνουν συνεχώς στοιχεία και από άλλα ακίνητα, μιας και η ταυτοποίηση των Κ.Α.Ε.Κ. (Κωδικός Αριθμός Eθνικού Kτηματολογίου– η ταυτότητα του κάθε ακινήτου) δεν έχει ολοκληρωθεί. Από την άλλη, βγήκε στη δημοσιότητα ότι η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων Planet S.A. είναι και σύμβουλος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων (ΔΔΕΑΜ) του ΥΠΠΟΑ και ταυτόχρονα σύμβουλος του Υπερταμείου για την κατάρτιση της λίστας με τα 10.119 ακίνητα! Η ίδια – ιδιωτική – εταιρεία «συμβουλεύει» το ΥΠΠΟΑ για την προστασία των μνημείων και ταυτόχρονα «συμβουλεύει» το Υπερταμείο για την «αξιοποίησή» τους από τους ιδιώτες! Ακούγεται πολύ λογικό…

99 χρόνια

Το ΥΠΟΙΚ, που έχει υπογράψει τη μεταβίβαση στο Υπερταμείο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι

«η μεταβίβαση δεν έχει επέλθει μέχρι σήμερα, ούτε θα επέλθει, αν κατά τη διαδικασία ελέγχου των εξαιρετέων ακινήτων προκύψει νομικό κώλυμα».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η «διπλωματική» διατύπωση; Αν όντως δεν μπαίνει θέμα «ιδιωτικής αξιοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων γιατί δεν εξαιρέθηκαν;

Ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση των ακινήτων είναι να βγει νέα υπουργική απόφαση, όπως ζητάει ο ΣΕΑ, με ρητή εξαίρεση της κυριότητας αλλά και της διαχείρισης των μνημείων από το Υπερταμείο. Το ζήτημα της διαχείρισης είναι πολύ σημαντικό, καθώς περιλαμβάνει 99 χρόνια (έναν αιώνα!) διαχείρισης των ακινήτων αυτών από τους δανειστές και η έννοια «διαχείριση» μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα (από τα εισιτήρια, τα πωλητήρια, τους εργαζόμενους, κλπ). Αυτά βέβαια για το ΥΠΠΟΑ. Αλλά η υπόθεση πάει και πέρα από τους αρχαιολογικούς χώρους.

Δεν είναι μόνο οι αρχαιολογικοί χώροι

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι στη λίστα του Υπερταμείου εμπεριέχονται και νοσοκομεία, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, δικαστήρια, αστυνομικά τμήματα κτλ, ακόμη και ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, όπως πάρκα, αθλητικοί χώροι και παιδικές χαρές, «ενώ η λίστα των 70.000 ακινήτων (ιδιοκτησίας της πρώην Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου) που έχουν περάσει από το 2016 δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί»! Όμως η ΑΔΕΔΥ δε φτάνει να βγάζει μόνο ανακοινώσεις! Αν στεκόταν πραγματικά κι αποφασιστικά ενάντια σε αυτό τον οδοστρωτήρα θα έπρεπε να προχωρήσει και σε δράση! Χθες δεν κάλεσε καν όλο το δημόσιο τομέα της χώρας σε απεργία, ενώ θα έπρεπε. Πριν από μια τέτοια απεργία, φυσικά απαιτείται μια μαζική εκστρατεία στην κοινωνία για να καταλάβει ακριβώς το τι διακυβεύεται. Το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες. Χρειάζεται να ανοίξει η σχετική δημόσια συζήτηση σε κάθε χώρο, σε κάθε εργαζόμενο. Η λίστα περιλαμβάνει αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις, ακόμα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανήκουν στο δημόσιο και ενοικιάζονται σε καλλιεργητές, αφορά τα πάντα, από την οικονομία, τη φύση, την εκπαίδευση, την υγεία, τον αθλητισμό μέχρι την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η Ακρόπολη έκλεισε χθες! Και θα ξανακλείσει, αν δεν σταματήσει το πλήρες ξεπούλημα κάθε γωνιάς αυτής της χώρας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,278ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
430ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα