Εδώ ΕΕ – όπου δικαστές… «κατανοούν» την ενδοοικογενειακή βία χωρίς συνέπειες…

Σχόλιο του «Ξ»

 

 «Η μοιχεία που διαπράττει μια γυναίκα είναι μια συμπεριφορά που καταδικάζεται σθεναρά από την κοινωνία»,

αναφέρεται στο σκεπτικό απόφασης δικαστηρίου του Πόρτο στην Πορτογαλία (kathimerini.gr, 26.10.2017). Η απόφαση του δικαστηρίου δεν μπαίνει στον κόπο να μας εξηγήσει αν και η μοιχεία που διαπράττει ένας άνδρας επίσης καταδικάζεται από την κοινωνία. Οι «αξιότιμοι» δικαστές συνεχίζουν εξηγώντας ότι

«κατανοούν τη βία του άνδρα, που ήταν θύμα αυτής της προδοσίας, αφού τον εξόργισε και τον ταπείνωσε η σύζυγός του».

Δεν μας εξηγούν αν κατανοούν τη βία ενάντια σε έναν άνδρα αν αυτός εξοργίζει και ταπεινώνει τη σύζυγό του.

Ακόμα οι «αξιοσέβαστοι» δικαστές υπενθυμίζουν ότι

«Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι μια μοιχαλίδα μπορεί να τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου» 

Εν έτει 2017 οι δικαστές κρίνουν με βάση το τι γράφει η Αγία Γραφή… Αλλά δεν σταματούν σ’ αυτήν. Κάνουν αναφορά ακόμα και στον λιθοβολισμό των άπιστων γυναικών σε ορισμένες κοινωνίες και σε έναν πορτογαλικό νόμο του… (σημειώστε!) 1876 που προέβλεπε την επιβολή μικρής ποινής στους συζυγοκτόνους, εφόσον η σύζυγος ήταν άπιστη.

Αυτά συμβαίνουν στην Πορτογαλία, μια χώρα που ανήκει στο κλαμπ των «ανεπτυγμένων» χωρών του πλανήτη και βέβαια στην ΕΕ!

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απάντησε πως ως αρχηγός του κράτους, «οφείλει να σέβεται το Σύνταγμα (…) του 1876».

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αρχικά αρνήθηκε να παρέμβει στο θέμα εξηγώντας πως… τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Κάτω από τη γενική κατακραυγή όμως αναγκάστηκε να αναρτήσει ανακοίνωση στον ιστότοπό του στην οποία αναφέρει πως θα εξετάσει την υπόθεση.

Το συμπέρασμα βέβαια είναι απλό: καμία εμπιστοσύνη σε κανένα θεσμό του καπιταλιστικού συστήματος, εμπιστοσύνη μόνο στους αγώνες του μαζικού κινήματος, των γυναικείων οργανώσεων σε κοινή δράση με το εργατικό κίνημα. 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής