Κύπρος: γυναίκα και γιατρός συνελήφθησαν λόγω έκτρωσης!

Επιμέλεια άρθρου της Αθηνάς Καρυάτη (Νέα Διεθνιστική Αριστερά – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Κύπρο)

 

Μια γυναίκα που έκανε έκτρωση καθώς και ο γιατρός που προχώρησε στην επέμβαση συνελήφθησαν στις 10/10 στην Κύπρο και βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της «συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος» και της «προμήθειας φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση…» (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τόσο ο γιατρός, όσο και η γυναίκα, αρχικά ορίστηκε να κρατηθούν για 5 μέρες. Μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η υπόθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφέθηκαν και οι δυο ελεύθεροι, αλλά θα δικαστούν κανονικά.

Παράνομες οι εκτρώσεις

Η έκτρωση στην Κύπρο είναι παράνομη και επιτρέπεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις: αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, κάτι που πρέπει να βεβαιώνεται από ιατρική πιστοποίηση, αν δύο εγγεγραμμένοι γιατροί γνωμοδοτήσουν ότι η συνέχιση της εγκυμοσύνης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της εγκύου, ή του εμβρύου, αν θα προκαλούνταν φυσική ή πνευματική ή ψυχική βλάβη, ή τέλος, αν θα γεννιόταν το βρέφος ανάπηρο. Αν δεν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, τότε ο γιατρός κατηγορείται για κακούργημα με ποινή μέχρι και 14 χρόνια φυλάκισης, ενώ η γυναίκα, επίσης κατηγορείται με κακούργημα και μπορεί να φυλακιστεί για μέχρι και 7 χρόνια. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

Μόνη φορά που αυτός ο νόμος παρακάμφθηκε, ήταν την περίοδο μετά την εισβολή του Αττίλα, οπότε και η εκκλησία έδωσε την άδεια να γίνονται εκτρώσεις καθώς πολλές Ελληνοκύπριες γυναίκες είχαν πέσει θύματα βιασμού από Τούρκους στρατιώτες.

Παρόλο που είναι παράνομες καθημερινά πραγματοποιούνται εκτρώσεις…

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Υπουργείο Υγείας το 2006-2007, το 20% του δείγματος των γυναικών είχαν την εμπειρία τουλάχιστον μιας έκτρωσης, το 7% των γυναικών ήταν ηλικίας 18-24 ετών, το 19,6% ήταν μεταξύ 25-44 ετών ενώ το 38,8% ήταν γυναίκες από 45 ως 56 ετών.

Μια τροποποίηση που κόλλησε στην εκκλησία…

Πριν τρία χρόνια είχε κατατεθεί τροποποίηση νόμου από το ΑΚΕΛ (το βασικό κόμμα της Αριστεράς στην Κύπρο) και το ΔΗΚΟ (κεντροδεξιά) αλλά είχε στηριχτεί και από κάποιους βουλευτές του ΔΗΣΥ (κυπριακό αντίστοιχο της ΝΔ) και της ΕΔΕΚ (σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με εθνικιστικά χαρακτηριστικ) ώστε να νομιμοποιηθεί το δικαίωμα στην έκτρωση. Η τροποποίηση όμως δεν έφτασε ποτέ στην ολομέλεια και δε συζητήθηκε. Η εξήγηση που δόθηκε αυτές τις μέρες από τις βουλευτίνες που το κατέθεσαν, ήταν ο φόβος της εκκλησίας! Από τη μέρα που κατατέθηκε η τροποποίηση πριν τρία χρόνια, στις εκκλησίες κυκλοφορούσε κάθε Κυριακή μια λίστα με τα ονόματα των βουλευτίνων και βουλευτών που πρότειναν την τροποποίηση και ζητούσε από τους πιστούς να υπογράψουν ότι δεν θα τους ξαναψηφίσουν!

Κανένα από τα κόμματα, ούτε καν αυτό της παραδοσιακής Αριστεράς, δεν τόλμησε από τότε να έρθει σε ρήξη με την εκκλησία και να δημιουργήσει τις συνθήκες μέσα στην κοινωνία ώστε να αποποινικοποιηθεί η έκτρωση.

Το 2016 η εκκλησία οργάνωσε ακόμη και συνέδριο ενάντια στις εκτρώσεις (διαβάστε περισσότερα εδώ) μαζί με την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου(!) και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο στο οποίο έστειλε χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας!

Δυστυχώς όμως, ούτε μια εκδήλωση δεν οργανώθηκε, ούτε από τις γυναικείες κομματικές οργανώσεις, ούτε τις ΜΚΟ για την υπεράσπιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών!

Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση

Μέσα σε 3 μέρες καταφέραμε, έστω και μέσα από την κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να ανατρέψουμε την απόφαση του δικαστηρίου που είχε προβλέψει 5μερή κράτηση στην γυναίκα και τον γιατρό, και να αναγκάσουμε την αστυνομία να τους αποφυλακίσει πιο νωρίς.

Θα χρειαστούμε μια κινητοποίηση πιο μεγάλη, έτσι ώστε η τροποποίηση του νόμου να μην μπει ξανά στο συρτάρι κάποιας επιτροπής και να αποσυρθούν οι κατηγορίες προς τη γυναίκα και το γιατρό.

Μια κινητοποίηση που μπορεί να σημαίνει και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή και το δικαστήριο. Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Κανείς δεν θα κάνει για μας αυτά που πρέπει να κάνουμε εμείς για τον εαυτό μας και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος και πιο αποτελεσματικός από τη μαζική, συλλογική δράση και οργάνωση.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής