Δυναμικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις η μόνη απάντηση στην υποχρηματοδότηση των σχολών

Ανακοίνωση της «Ρωγμής – αριστερή κίνηση αμφισβήτησης» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Λουκέτα κι όχι διακοπές για μια βδομάδα

Η αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τη βδομάδα 14-19 Φλεβάρη, δεν ήταν ένα απρόσμενο δωράκι διακοπών από τον πρύτανη προς τους φοιτητές που κουράστηκαν διαβάζοντας στην εξεταστική. Η Σύγκλητος αναγκάστηκε από την ίδια την κυβέρνηση να πάρει αυτή την απόφαση, λέγοντας ανοιχτά πως με τις νέες περικοπές των κρατικών χρηματοδοτήσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν μπορεί να λειτουργήσει! Η επαναλειτουργία του πανεπιστημίου από τις 21/02 με απόφαση του Πρύτανη (αφού η Σύγκλητος δεν συνεδρίασε ξανά) δεν σημαίνει πως τα οικονομικά προβλήματα του ιδρύματος λύθηκαν. Η κυβέρνηση έκανε μια ελάχιστη υποχώρηση τακτικής δίνοντας «ψίχουλα» μπροστά στις πραγματικές μας ανάγκες.

Απέναντι σε αυτή τη συνειδητή επίθεση ενάντια στο δημόσιο- δωρεάν πανεπιστήμιο, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του συντονισμένου και δυναμικού αγώνα φοιτητών, μόνιμων και συμβασιούχων καθηγητών!

Κόβουν από παντού!

Συγκεκριμένα το υπουργείο αποφάσισε τη δραστική μείωση των συμβασιούχων καθηγητών (με το προεδρικό διάταγμα Π.Δ. 407/80) από 256 σε 188! Μετά την υποτιθέμενη υποχώρηση, το ΥΠΕΠΘ υποσχέθηκε στα λόγια άλλες 25 θέσεις «407». Ακόμη και με αυτές τις 25 θέσεις όμως τα προβλήματα δεν λύνονται. Όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ακόμη και ο πρύτανης Μπαγιάτης «Αυτή τη στιγμή όμως είμαστε εγκλωβισμένοι. Δεν ξέρουμε για το εαρινό εξάμηνο με πόσους συμβασιούχους να υπογράψουμε συμβάσεις. Παράλληλα, συμβασιούχοι από το χειμερινό εξάμηνο είναι απλήρωτοι» (εφημερίδα «Θεσσαλία», 16/02/05). Ενώ, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ του ΠΘ κ. Ι. Λαλιώτου «Με αυτές τις πιστώσεις θα πληρωθούν συμβασιούχοι που εργάστηκαν στο χειμερινό εξάμηνο και ίσως καλυφθεί το 1/4 των αναγκών που προέκυψαν για το εαρινό εξάμηνο» (εφημ. «Θεσσαλία», 19/02/05). Με δύο λόγια, το πρόβλημα δε λύθηκε.

Επιπλέον, το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο δεν έχει ικανοποιήσει το αίτημα από προηγούμενα έτη για 58 νέες θέσεις ΔΕΠ στο ΠΘ, αλλά φέτος έστειλε μόνο 21.

Τέλος, σα να μην έφταναν οι περικοπές σε καθηγητές, το υπουργείο αποφάσισε να μειώσει τα κονδύλια που είχε ζητήσει το ΠΘ για την κατασκευή νέων κτιρίων (πχ αυτό που προοριζόταν για τους Μηχανολόγους), την συντήρηση και επισκευή των υπαρχόντων, και την αγορά οικοπέδων. Συγκεκριμένα, το ΠΘ ζήτησε 120 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια και η κυβέρνηση ενέκρινε μόνο 30 εκατ.!

Το δημόσιο – δωρεάν πανεπιστήμιο στο στόχαστρο

Η υποχρηματοδότηση όμως δεν είναι ένα «προνόμιο» του δικού μας πανεπιστημίου. Όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια αντιμετωπίζουν τις ίδιες συνεχείς περικοπές των κρατικών χρηματοδοτήσεων. Το πανεπιστήμιο Κρήτης παρέμεινε κλειστό για μια βδομάδα, μετά από απόφαση της Συγκλήτου του, λόγω της υποχρηματοδότησης. Σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις πιθανά να προχωρήσουν και τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Δ. Μακεδονίας και Θράκης.

Αυτές οι περικοπές αποτελούν άλλο ένα χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μειώνουν συνεχώς τις κρατικές χρηματοδοτήσεις προς τα ΑΕΙ. Στόχος τους ήταν, και παραμένει, να αναλάβουν τα ίδια τα πανεπιστήμια την ευθύνη της εξεύρεσης των οικονομικών πόρων για τη λειτουργία τους. Η λεγόμενη «οικονομική αυτοτέλεια» των ιδρυμάτων, στην οποία συμφωνούν ΝΔ & ΠΑΣΟΚ, συμπυκνώνει ακριβώς τα παραπάνω.

Στην πράξη αυτό σημαίνει εξάρτηση των πανεπιστημίων από εταιρίες- χορηγούς (που φυσικά θα προσβλέπουν σε οφέλη από την έρευνα αλλά και τα προγράμματα σπουδών) και ταυτόχρονη συμμετοχή των φοιτητών στα έξοδα του ιδρύματος (πχ κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων και, γιατί όχι, δίδακτρα). Η λογική τους είναι απλή: «δε μας φτάνουν τα λεφτά», οπότε «ας πουλήσουμε κανένα ερευνητικό και βάλτε κι εσείς κανένα φράγκο ρε παιδιά να πάρετε πτυχίο!».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

– Η ΔΕΗ απειλεί να κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο (Θράκης) γιατί το εκπαιδευτικό ίδρυμα χρωστά στη ΔΕΗ 425.206 ευρώ, ενώ ο πρύτανης του ΔΠΘ Π. Σχινάς δήλωσε πως το ίδρυμα «δεν είναι σε θέση να πληρώσει τίποτα».

– Στην Αθήνα σε 40.000 φοιτητές από την επαρχία αντιστοιχούν 2.800 δωμάτια σε εστίες. Δηλαδή, 1 δωμάτιο σε κάθε 14 φοιτητές!

– Η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ φέτος σε σχέση με πέρσι μειώθηκε κατά 10%

– Την τελευταία 10ετία καταγράφεται μείωση της χρηματοδότησης ανά φοιτητή κατά 25%

– Σύμφωνα με εκθέσεις της EUROSTAT και του ΟΟΣΑ η Ελλάδα εμφανίζεται τελευταία όσον αφορά τις δαπάνες στην έρευνα (0,6% του ΑΕΠ)

– Στην Ελλάδα το κράτος ξοδεύει για την παιδεία μόνο το 6,6% του προϋπολογισμού όταν το Μεξικό ξοδεύει 22,4% και η Ουγγαρία το 12,9%

Έχει λεφτά το κράτος;

Ο παραπάνω προβληματισμός απασχολεί πολλούς φοιτητές. Κάθε φορά που η κυβέρνηση κάνει περικοπές, το βασικό της επιχείρημα είναι ότι το κράτος δεν έχει λεφτά. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Το κράτος ξόδεψε για τους Ολυμπιακούς αγώνες (το στέγαστρο Καλατράβα, τις δεξιώσεις της Γιάννας, τα συστήματα παρακολούθησης, κλπ) πάνω από 8 δις ευρώ! Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ετοιμάζει φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες ανώνυμες εταιρίες που ήταν αυτές που πλούτισαν τα τελευταία χρόνια μέσα από τα ολυμπιακά έργα (ο ΑΒΑΞ αύξησε τα κέρδη του κατά 1.276% και ο ΑΚΤΩΡ κατά 395%!!).

Με δυο λόγια χρήματα υπάρχουν. Πλούτος παράγεται. Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μην τα δίνει για τα πανεπιστήμια (…την υγεία, τους μισθούς, κλπ), αλλά τα χαρίζει- μέσα από τις φοροαπαλλαγές και τη λιτότητα- στον Λαμπράκη, τον Κόκκαλη, τον Μπόμπολα και σήμερα στον Αλαφούζο, το Βαρδινογιάννη, κλπ. Η κυβέρνηση θα δώσει χρήματα μόνο αν αναγκαστεί από το κίνημα να το κάνει.

Μπορούμε να σταματήσουμε τις περικοπές;

Το ερώτημα αυτό γεννιέται φυσιολογικά στα χείλη πολλών φοιτητών. Αν απαντήσουμε αρνητικά, αν πιστέψουμε πως «είναι μάταιο να προσπαθήσουμε γιατί δεν θα τα καταφέρουμε», τότε προδικάζουμε το αποτέλεσμα ενός αγώνα που δεν έχει καν δοθεί. Τότε αποδεχόμαστε όσα ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, πηγαίνουμε στα σπίτια μας και όσοι έχουν λεφτά θα σπουδάσουν, οι υπόλοιποι… λυπόμαστε!

Και αν ναι πώς;

Η πρυτανεία, αλλά και ένα κομμάτι των καθηγητών (κάποιο πρόεδροι τμημάτων και μεγαλοκαθηγητές), ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να παλέψουν ενάντια στις περικοπές. Όταν οι περικοπές έγιναν γνωστές, τον περασμένο Νοέμβρη, ο πρύτανης, και η πλειοψηφία της Συγκλήτου, αποφάσισαν να στείλουν «επιστολή διαμαρτυρίας» στον υπουργό! Τώρα έκλεισαν το ΠΘ για μια βδομάδα και μόλις το υπουργείο υποσχέθηκε κάποια «ψίχουλα» υποχώρησαν. Παράλληλα, κάποιοι πρόεδροι τμημάτων ετοιμάζονται για «οικονομία», δηλαδή για περικοπές σε μαθήματα επιλογής ή-και περικοπές των μισθών των συμβασιούχων καθηγητών.

Μόνο αν κατέβει η Σύγκλητος στο δρόμο θα αποδείξει ότι παλεύει πραγματικά ενάντια στις περικοπές. Οι «επιστολές διαμαρτυρίας» και το «συμβολικό κλείσιμο» μιας βδομάδας, χωρίς συνέχεια κινητοποιήσεων, είναι αποδοχή των περικοπών με ένα φτηνό και διάφανο περιτύλιγμα αντίστασης.

Να προχωρήσουμε σε:

– Γενικές Συνελεύσεις την ερχόμενη βδομάδα 28 Φλεβάρη με 4 Μάρτη, με θέματα την υποχρηματοδότηση και τα νέα νομοσχέδια της κυβέρνησης για την Αξιολόγηση των ΑΕΙ, τα Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης, τις αλλαγές στο Δικατσά.

– Οι ΓΣ να αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με διήμερη κατάληψη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις 9 και 10 Μάρτη και κοινή πορεία με τους διδάσκοντες στις 10 Μάρτη.

– Δημιουργία φοιτητικού συντονιστικού σε επίπεδο Βόλου, αποτελούμενο από εκλεγμένους και άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους κάθε φοιτητικού συλλόγου.

– Συντονισμό με τους συλλόγους ΔΕΠ και 407 του ΠΘ

– Συμμετοχή στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβερνητική πολιτική για την εκπαίδευση

Να απαιτήσουμε:

– Καμιά περικοπή στους συμβασιούχους διδάσκοντες, πρόσληψη όσων συμβασιούχων χρειάζεται άμεσα το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να λειτουργήσει το εαρινό εξάμηνο και να πληρώσει του 407 του χειμερινού εξαμήνου

– Καμιά περικοπή ή σύμπτυξη μαθημάτων-καμιά υποβάθμιση των σπουδών μας

– Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών αποκλειστικής και πλήρους απασχόλησης που να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του ΠΘ

– Καμιά περικοπή στις χρηματοδοτήσεις που απαιτούνται για τις άμεσες κτιριακές ανάγκες του ΠΘ Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, για την κάλυψη όλων των αναγκών του ΠΘ σε νέα κτίρια, φοιτητική λέσχη και εστία.

– Άμεση αύξηση των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση.

Όλοι στην πορεία Δευτέρα 28/2! 

(συγκέντρωση 11.30 στον Θόλο)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα