Δυναμικό φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην αστυνομική βία

Ρεπορτάζ του «Ξ»

Μαζικό και δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήσαν φοιτητικοί σύλλογοι στην Αθήνα την Πέμπτη 14 Νοέμβρη ενάντια στην αστυνομική βία.

Με αφορμή την αστυνομική καταστολή και την εισβολή των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη που σαν αποτέλεσμα είχε να τραυματιστούν τουλάχιστον 5 φοιτητές, περίπου 2.000 φοιτητές διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας με κύριο σύνθημα «Το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και δεν καταστέλλεται».

Παράλληλα οι φοιτητές αντιστέκονται στα αντιδραστικά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδεία και συνολικά η κυβέρνηση, όπως η κατάργηση του ασύλου, η εξίσωση των πτυχίων από τα ιδιωτικά κολέγια με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, οι διαγραφές των φοιτητών που ξεπερνούν τα ν+2 έτη σπουδών καθώς και στην προσπάθεια εισβολής των ιδιωτικών εταιρειών στα πανεπιστήμια.

Τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας ήταν:

«Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε υποτάσσεται ούτε προσκυνά»

«Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό»

«Κεραμέως άκου τον πόνο της Γιαννάκου και ρώτα τον Αρσένη τι σε περιμένει»

«Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν σε μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα πολυτεχνεία»

***

Η δυναμική αυτή πορεία αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα:

«Η επιβολή του νόμου θα ευχόμασταν να γίνεται με προσφορά τριαντάφυλλων. Δεν έχει καταστεί αυτό δυνατό. Η επιβολή του νόμου εμπεριέχει στοιχεία αναγκαστικότητας. Το λέω γλυκά. Το ξύλο είναι στοιχείο αναγκαστικότητας».

***

Την ίδια ώρα πάνω από 50 σχολές σε όλη τη χώρα τελούν υπό κατάληψη μέχρι και την Κυριακή 17 Νοέμβρη, μετά από αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες σχολές όπως: Πάντειο Πανεπιστήμιο, Φιλοσοφική Αθηνών, Ιατρική Αθηνών, Παιδαγωγικό Αθηνών, Μαθηματικό Θεσσαλονίκης, Πολιτικό Θεσσαλονίκης, Μηχανολόγων Θεσσαλία κ.α.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής