Δράσυ – Εylem: κάτι εντελώς καινούργιο για την Αριστερά στην Κύπρο

Όπως γράψαμε σε προηγούμενη αρθρογραφία μας (δείτε σχετικά εδώ) στις επικείμενες ευρωεκλογές στην Κύπρο συμμετέχει η «Δράσυ – Εylem», ένα νεοδημιούργητο αριστερό σχήμα το οποίο έχει σοβαρή εκπροσώπηση Τουρκοκυπρίων στις γραμμές του (2 από τους 6 υποψήφιους) ενώ έχει ίση αναλογία ανδρών και γυναικών (3 άνδρες, 3 γυναίκες).

Μιλήσαμε για την εξέλιξη αυτή με τις συντρόφισσες Αθηνά Καρυάτη και Μαρίνα Παγιάτσου, εκπροσώπους της ΝΕΔΑ (Νέα Διεθνιστική Αριστερά, αδελφή οργάνωση του «Ξ» και τμήμα της Επιτροπής για μια Διεθνή Οργάνωση των Εργαζομένων, CWI).

Η ΝΕΔΑ στηρίζει τη «Δράσυ – Εylem» και η Μαρίνα Παγιάτσου μέλος της ΝΕΔΑ είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο του σχήματος.

Ερώτηση: Συντρόφισσες πείτε μας δυο λόγια για το τι οδήγησε στη δημιουργία της ΔΡΑΣΥ-Eylem και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της.

Αθηνά: Τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις που δεχόμαστε από την ΕΕ έχουν αλλάξει δραματικά τις συνθήκες ζωής των Κυπρίων εργαζομένων. Την ίδια στιγμή η μαζική Αριστερά, το ΑΚΕΛ, όντας στην κυβέρνηση την περίοδο 2008 με 2013, υποτάχτηκε στις πιέσεις του κυπριακού κεφαλαίου και της ΕΕ και προχώρησε στην εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών, όσο κι αν αυτές δεν ήταν τόσο ωμές ή κυνικές όσο είναι οι πολιτικές που εφαρμόζει ο σημερινός πρόεδρος, Αναστασιάδης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική απογοήτευση των Κυπρίων εργαζομένων και τη δημιουργία ενός μεγάλου πολιτικού κενού στην κοινωνία σ’ ότι αφορά την εκπροσώπηση τους…

Μαρίνα: Η «Δράσυ – Εylem» δημιουργήθηκε σαν μια προσπάθεια να δοθεί απάντηση σ’ αυτό το κενό – σαν αποτέλεσμα της ανάγκης να υπάρξει μια αριστερή απάντηση στην κρίση, μια ριζοσπαστική, μαχητική απάντηση από την Αριστερά στο κατεστημένο, την άρχουσα τάξη και την ΕΕ.

 
Tι σημαίνουν οι λέξεις ΔΡΑΣΥ και Εylem (Εϋλέμ);

Μαρίνα: Τα αρχικά του ΔΡΑΣΥ σημαίνουν Δικοινοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συνεργασία. Το δικοινοτική αναφέρεται στο γεγονός ότι στις γραμμές μας συμπεριλαμβάνονται  εκπρόσωποι από την τουρκοκυπριακή (τ/κ) κοινότητα. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά  της ΔΡΑΣΥ. Εϋλέμ σημαίνει «δράση» στα τούρκικα.

 
Να ρωτήσω κάτι σημαντικό. Έχει υπάρξει ξανά κοινή κάθοδος ε/κ και τ/κ σε εκλογές;  

Αθηνά: Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνει κοινό ψηφοδέλτιο σε όλη την ιστορία της Κύπρου. Παρότι η Αριστερά στην Κύπρο ήταν πάντα πολύ ισχυρή ποτέ δεν είχε υπάρξει κοινή κάθοδος ε/κ και τ/κ στο ίδιο ψηφοδέλτιο.

Μαρίνα: Το ΑΚΕΛ, το παραδοσιακό εργατικό αριστερό κόμμα στην Κύπρο, είχε στο παρελθόν μέλη τ/κ στις γραμμές του. Το ίδιο και στα αριστερά συνδικάτα του νησιού, την ΠΕΟ [σημ. «Ξ»: Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία – ελεγχόμενη από το ΑΚΕΛ] υπήρχαν οργανωμένοι τ/κ. Αυτό ίσχυε μέχρι το ‘63 – ‘64 όταν ξέσπασαν οι σοβαρές διακοινοτικές συγκρούσεις. Εκεί είχαμε τον διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και το ΑΚΕΛ έπαψε να οργανώνει τ/κ στις γραμμές του.

Πάντως, έτσι κι αλλιώς, κοινή κάθοδος ε/κ και τ/κ σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν υπήρξε ούτε και τότε – δεν έχει υπάρξει ποτέ.

 
Η «Δράσυ – Εylem» δεν είναι κόμμα, τι είναι ακριβώς;

Αθηνά: Η «Δράσυ – Εylem»  αποτελεί, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, μια εκλογική συνεργασία αγωνιστών της Αριστεράς και από τις δύο πλευρές του νησιού.

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά, όσοι συμμετέχουμε ανήκουμε στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Από το Βορρά συμμετέχουν δύο συντρόφισσες, η Αλέβ η οποία είναι συνδικαλίστρια στο χώρο των εκπαιδευτικών, ανένταχτη, και η Ντενίς η οποία είναι μέλος του Κοινοτικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΤDP) ένα κόμμα με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Η Ντενίς υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τη θέση της υπεύθυνης διεθνών σχέσεων του κόμματος (θέση την οποία κατείχε μέχρι πρόσφατα) ακριβώς επειδή κατεβαίνει με το ψηφοδέλτιο της «Δράσυ – Εylem».

 
Υποτίθεται πως στο Βορρά τα κόμματα των τ/κ επιδιώκουν στενές σχέσεις με την ε/κ πλευρά…

Μαρίνα: Δεν είναι ακριβώς έτσι! Τα τ/κ κόμματα έχουν θέση αποχής από τις ευρωεκλογές.

Η  πολιτική ηγεσία των τ/κ διεκδικεί οι δύο (2) από τους έξι (6) ευρωβουλευτές που δικαιούται η Κύπρος να είναι τ/κ και, για την εκλογή τους, να εκλεγούν με εκλογές που θα γίνονται στην βόρεια Κύπρο – ξεχωριστά από τη νότια. Αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς χωρίς λύση του κυπριακού το βόρειο μέρος του νησιού δεν έχει επίσημα αναγνωρισμένο στάτους. Οπότε βρέθηκε ένα συμβιβασμός ή μάλλον η ΕΕ «επέβαλε» μία απόφαση σύμφωνα με την οποία, να μπορούν οι τ/κ να ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα στην νότια Κύπρο επιδεικνύοντας την ταυτότητά τους (σαν Κύπριοι πολίτες που είναι). Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από την τ/κ πολιτική ηγεσία κι έτσι το σύνολο των μεγάλων πολιτικών κομμάτων στον Βορρά απαιτούν οι τ/κ να απέχουν από τις εκλογές.

Αθηνά: Επομένως, χρειάζεται θάρρος για να κατεβεί ένας ή μία τ/κ μαζί με ε/κ σε κοινό ψηφοδέλτιο. Είμαστε περήφανοι που έχουμε στις γραμμές μας δυο θαρραλέες τ/κ συντρόφισσες. Ο αριθμός των τ/κ που μπορούν να ψηφίσουν υπολογίζονται σε περίπου 60.000. Όμως έχουμε γνώση ότι σαν αποτέλεσμα του μποϋκοτάζ από τα τ/κ κόμματα η συμμετοχή τ/κ στις εκλογές θα είναι εξαιρετικά χαμηλή!

 
Έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία; Ποια είναι τα πρώτα μηνύματα;

Αθηνά: Ναι, έχει ξεκινήσει και μάλιστα από το Βορρά. Την περασμένη Τετάρτη κάναμε την πρώτη προεκλογική μας συνάντηση στην Κερύνεια. Με βάση το κλίμα που έχουμε αναφέρει, δεν περιμέναμε πολύ κόσμο, γι’ αυτό όταν βρήκαμε 15  άτομα περίπου να μας περιμένουν για μας ήταν σημαντικό.

Το πιο σημαντικό ήταν η ποιότητα των παρευρισκομένων, άτομα θαρραλέα και αποφασισμένα να παλέψουν για τις ιδέες που προτείνουμε. Άρεσε μάλιστα τόσο πολύ η συζήτηση που μας κάλεσαν, με ενθουσιασμό, να επιστρέψουμε για μια δεύτερη ανοιχτή εκδήλωση την ερχόμενη Πέμπτη για να επιδιώξουν μεγαλύτερη συμμετοχή κόσμου.

Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε ένα κύκλο του νησιού σε νότο και βορρά. Αύριο πάμε Λεμεσό και στη συνέχεια στην Πάφο, την Δερύνεια, την κατεχόμενη Αμμόχωστο, την Λάρνακα και στο τέλος θα διοργανώσουμε δύο εκδηλώσεις στην Λευκωσία, και από τις δύο πλευρές του τείχους.

Μαρίνα: Είναι η πρώτη φορά μάλιστα που γίνεται προεκλογική εκστρατεία σε όλο το νησί και τα πρώτα μηνύματα είναι πολύ θετικά και από τις δύο πλευρές. Και μέσα στους ε/κ αριστερούς, και μέσα στους τ/κ αριστερούς, το γεγονός ότι υπάρχει ένα κοινό ψηφοδέλτιο έχει προκαλέσει συγκίνηση και έχει συσπειρώσει ένα σημαντικό αριθμό αγωνιστών. Αυτό βέβαια πρέπει να το δούμε μέσα σε ένα γενικά αρνητικό κλίμα το οποίο καλλιεργείται και από τις άρχουσες τάξεις και από τα παραδοσιακά κόμματα της Αριστεράς. Όμως η ανταπόκριση είναι πολύ σημαντική.

Ίσως, πάντως, αυτό που ζούμε να είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός στην ιστορία, την πρόσφατη τουλάχιστο, της κυπριακής Αριστεράς. Τουλάχιστο γι’ αυτό θα παλέψουμε.

 
Για εξηγήστε το λίγο πιο αναλυτικά αυτό….

Αθηνά: Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται σε εκλογικό επίπεδο η παντοκρατορία της παραδοσιακής Αριστεράς. Είναι η πρώτη φορά που τ/κ και ε/κ, στην πράξη, συμμετέχουν σε ένα κοινό εκλογικό σχήμα. Αν αυτό μπορέσει να διατηρηθεί, αν αυτό που γίνεται σήμερα είναι ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας νέας, διαφορετικής από την παραδοσιακή Αριστερά, μιας Αριστεράς πραγματικά ταξικής, διεθνιστικής και σοσιαλιστικής, τότε θα αποτελεί πολύ σημαντική πολιτική εξέλιξη.

Εμείς σαν ΝΕΔΑ, θεωρούμε ότι η κάθοδος αυτή από μόνη της είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός – αλλά πρέπει να είναι ένα πρώτο βήμα. Θέλουμε να είναι η αρχή για τη δημιουργία μιας νέας Αριστεράς που να συνενώνει στη βάση των κοινών ταξικών συμφερόντων τους εργαζόμενους και από τις δύο κοινότητες, με στόχο την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας, τη λύση του εθνικού προβλήματος και το κτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ποιο είναι το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο κατεβαίνει η Δράσυ – Eylem;

Μαρίνα: Για τη λύση του εθνικού προβλήματος η «Δράσυ – Εylem» προτείνει την κοινή δράση ε/κ και τ/κ με στόχο μια κοινά αποδεκτή δίκαιη λύση για την επανένωση της Κύπρου, ενάντια στους εθνικισμούς και στις δύο πλευρές και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές λύσεις και επιδιώξεις.

Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας, παλεύει για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου δυναμικής αντίστασης για την ανατροπή της λιτότητας και στις δύο πλευρές του νησιού, για την αποκατάσταση των μισθών και του βιοτικού επιπέδου, για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, τη φορολογία του κεφαλαίου, τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών, του φυσικού αερίου και άλλων στρατηγικών τομέων της οικονομίας, για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Αθηνά: Και βέβαια, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό, την ξενοφοβία, και υπέρ της ισότητας των φύλων, της ελευθερίας σεξουαλικού προσανατολισμού, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος κλπ.

Ξεκαθαρίζει ότι τελικός στόχος είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός των κοινωνιών μας και στο Βορρά και στο Νότο. Τονίζει ότι ο αγώνας δεν είναι τοπικός αλλά πανευρωπαϊκός και διεθνής, παλεύουμε μαζί με τους Ευρωπαίους εργαζόμενους και τα κινήματα, ενάντια στις επιταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Αυτό είναι ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, μια «ελάχιστη» συμφωνία πάνω στην οποία στηρίζεται η «Δράσυ – Εylem».

 
Παρότι είναι ένα «ελάχιστο πρόγραμμα» φαίνεται όμως αρκετά προχωρημένο. Υπάρχουν διαφορές μέσα στις γραμμές της «Δράσυ – Εylem»;

Μαρίνα: Ασφαλώς. Ερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους, έχουμε διαφορετικές καταβολές και διαδρομές. Όμως παρότι το πρόγραμμα είναι «ελάχιστο», «μίνιμουμ» όπως συνηθίζουμε να λέμε, είναι πραγματικά πολύ «προχωρημένο». Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πολύ ελπιδοφόρο.

Όμως είναι πραγματικότητα ότι κάποια από τα κοινά συμφωνηθέντα σήμερα, μπορεί να τα κατανοούμε με διαφορετικό τρόπο, και αυτό να αποκαλυφθεί στην συνέχεια. Επίσης μπορεί να ανακαλύψουμε ότι έχουμε διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο και τις μορφές πάλης που χρειάζεται να υιοθετήσουμε για να πετύχουμε κοινά διακηρυγμένους στόχους. Η ΝΕΔΑ για παράδειγμα, είναι μια οργάνωση η οποία πιστεύει στο μαρξισμό και τον επαναστατικό σοσιαλισμό. Πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από μια κοινωνική επανάσταση μπορούμε να ανατρέψουμε το καπιταλιστικό σύστημα και να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας στηριγμένης στην εργατική δημοκρατία. Επίσης πιστεύουμε ότι μια πραγματική λύση για το κυπριακό πρόβλημα, που να είναι δίκαιη, σταθερή και να διασφαλίσει την ειρήνη στο νησί σε μόνιμη βάση, μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα στα πλαίσια μιας σοσιαλιστικής ομοσπονδίας των δύο κοινοτήτων.

Είναι φυσικό να μην υπάρχει συμφωνία από όλα τα μέρη της «Δράσυ – Εylem» πάνω σε τέτοιου είδους απόψεις. Όμως έχουμε πολύ χρόνο και δρόμο μπροστά μας για να ξεδιαλύνουμε όλα αυτά τα ζητήματα.

Αθηνά: Έχουμε πολλές εμπειρίες να περάσουμε από κοινού. Έχουμε ανοιχτά μυαλά, καλή διάθεση, ενωτική διάθεση. Έχουμε δημοκρατική αντίληψη και σεβόμαστε την πολιτική ισοτιμία όλων όσων συμμετέχουν. Είμαστε ενάντια στο καπέλωμα και τις επιβολές. Έχουμε διάθεση ανοιχτής συντροφικής συζήτησης.

Αυτά πιστεύουμε πως ισχύουν για όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες που συμμετέχουν στη «Δράσυ–Eylem» με τους οποίους δίνουμε από κοινού τη μάχη. Αυτά πάνω απ’ όλα χαρακτηρίζουν την δική μας προσέγγιση και αποτελούν πάγια στάση της ΝΕΔΑ.

 

Ωραία συντρόφισσες. Και τώρα στη «δύσκολη» ερώτηση: τι αποτελέσματα περιμένετε;

Αθηνά: Καταρχήν είμαστε πάρα πολύ προσγειωμένοι. Δεν περιμένουμε εκλογή. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκλέξουμε κάποιον σύντροφο ή συντρόφισσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαιτούνται 70.000 ψήφοι για κάτι τέτοιο. Και βέβαια τα δικά μας μέσα είναι ελάχιστα μπροστά στα μέσα των μεγάλων κομμάτων τα οποία στηρίζονται από το κατεστημένο και από τα ΜΜΕ. Από τα τελευταία ασφαλώς δεν περιμένουμε κανενός είδους υποστήριξη.

Επομένως δεν κατεβαίνουμε για να εκλεγούμε ­–­ όσο και να το θέλαμε. Κατεβαίνουμε για να βάλουμε το πρώτο λιθαράκι. Πάνω σ’ αυτό θα χτίσουμε στη συνέχεια.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτό τον στόχο: Να θέσουμε τις βάσεις για μια Αριστερά πραγματικά ταξική, πραγματικά ριζοσπαστική, πραγματικά αντισυστημική, πραγματικά διεθνιστική, που θα ενώνει στις γραμμές της εργαζόμενους και από τις δύο κοινότητες.

 
Σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία και να ξέρετε ότι αν πετύχετε αυτό τον στόχο θα λειτουργήσει καταλυτικά για την Αριστερά και τα κινήματα εκτός Κύπρου, και πρώτα απ’ όλα για μας στην Ελλάδα.

Μαρίνα: Και εσείς στην Ελλάδα πρέπει να ξέρετε ότι τα δικά σας κινήματα και οι δικοί σας αγώνες έχουν αποτελέσει έμπνευση για μας και μας έχουν επίσης ατσαλώσει. Μας έχουν γεμίσει με αποφασιστικότητα και πείσμα για να παλέψουμε ενάντια σ’ όλα αυτά που μας επιβάλλουν και για την ανατροπή του σάπιου και βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος! Καλούς αγώνες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα