Ολυμπιακοί Αγώνες

Του Ρολάνδου Παύλου

Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες (ΟΑ) της Αθήνας έχει σπάσει το φράγμα του ενός χρόνου, οι Ολυμπιακοί μπαίνουν όλο και πιο έντονα στη ζωή, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά όλης της Ελλάδας.

Είναι φυσικό, ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων που αγαπάνε τον αθλητισμό να χαίρονται, ελπίζοντας ίσως πως θα μπορέσουν να δουν από κοντά το κορυφαίο παγκόσμια αθλητικό γεγονός. Εκτός όμως από τους φιλάθλους, ένας μεγάλος αριθμός ελλήνων, και ιδιαίτερα Αθηναίων, ελπίζουν πως τα Ολυμπιακά έργα και η διεθνής προβολή της Αθήνας θα βοηθήσουν ίσως στη βελτίωση της αφόρητης ρύπανσης, του κυκλοφοριακού και γενικότερα της ποιότητας ζωής στην Αθήνα και τα περίχωρα.

Πόσο όμως κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτές οι ελπίδες;

Κόστος

Όταν το 1997 η ελληνική ομάδα διεκδικούσε την ανάληψη των Ολυμπιακών του 2004, ο προϋπολογισμός που περιείχε ο φάκελος της ήταν 504 δισ. δρχ. (1,48 δισ. ευρώ). Μετά από 3 "επικαιροποιήσεις", έχει εξαπλασιαστεί, φτάνοντας τα 3 τρισ. δρχ. (πάνω από 8,5 δισ. ευρώ)!

Σε αυτά μάλιστα δεν περιλαμβάνονται ακόμα 1 τρισ. δρχ. (2,93 δισ. ευρώ) που είναι ο προϋπολογισμός του "Αθήνα 2004" (670 δισ. δρχ. – το 14% του οποίου επίσημα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό), το Ολυμπιακό Χωριό (130 δισ. δρχ. κι ανεβαίνει) που βαρύνει τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και ο Ιππόδρομος (100 δισ. δρχ.) που βαρύνει τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών.

Η μεγάλη μερίδα των κονδυλίων αυτών (περισσότερα από 5 δισ. ευρώ) θα καλυφτούν από τον κρατικό προϋπολογισμό 2003-2005. Με άλλα λόγια, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα κληθούν τα επόμενα χρόνια να πληρώσουν το τεράστιο αυτό κόστος.

Θα μπορούσε ίσως κάποιος να πει πως τα κονδύλια αυτά τόνωσαν την ελληνική οικονομία, αυξάνοντας (κατά 0,8% λέει η κυβέρνηση) το ΑΕΠ και δίνοντας δουλειά σε ανέργους.

Ωστόσο, το μέγεθος των κονδυλίων δεν ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος των έργων. Οφείλεται στην κερδοσκοπία των εργολάβων που εκμεταλλεύτηκαν τις καθυστερήσεις και την έλλειψη προγραμματισμού της κυβέρνησης για να πιέσουν για όλο και μεγαλύτερο αντίτιμο (το Ολυμπιακό Κέντρο Σκοποβολής έφτασε, για παράδειγμα το 1,200% του αρχικού του προϋπολογισμού!!!), ενώ από την άλλη κάνουν τα έργα προσλαμβάνοντας ανασφάλιστους και κακοπληρωμένους έλληνες και μετανάστες εργάτες με υπερεντατική εργασία και μεγάλη προχειρότητα, με αποτέλεσμα 10 εργάτες να έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους. Και βέβαια, οι θέσεις εργασίας θα χαθούν με το τέλος των έργων.

Περιβάλλον

Τα Ολυμπιακά έργα όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου αλλά αντίθετα την υποβαθμίζουν περισσότερο.

– 1.300 στρέμματα της Πάρνηθας τσιμεντοποιούνται

– Η παραλία Αγ. Κοσμά θα καταστραφεί από μια μαρίνα 5.000 σκαφών μήκους 2 χλμ.

– Το Άλσος Βεΐκου θα καλυφτεί από μια τεράστια εγκατάσταση πινγκ-πονγκ

– Ο Ιππόδρομος θα στεγαστεί στο Φαληρικό Δέλτα

– Ο υδροβιότοπος του Σχοινιά έχει ήδη καταστραφεί

Επιπρόσθετα, τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα

– Υπήρξε μια κλιμακούμενη επίθεση "αναπλάσεων" (βλέπε τσιμεντοποιήσεων) των λίγων χώρων πρασίνου,

– Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επανειλημμένα χτυπήσει "κόκκινο" (το Μετρό, λοιπόν δεν έδωσε καμιά λύση σ’ αυτό το πρόβλημα) χωρίς να υπάρχει προοπτική αλλαγής της κατάστασης.

Ασφάλεια

Με αφορμή όμως τους ΟΑ, επιχειρείται και μια άλλη υποβάθμιση της ζωής μας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο για την "ασφάλεια" των αγώνων, που προνοεί "εργασιακή ειρήνη", απαγόρευση απεργιών, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων και αυξημένους αστυνομικούς ελέγχους σε σπίτια, οχήματα και πρόσωπα. Επίσης, ετοιμάζει εντατικοποίηση των απελάσεων μεταναστών ως προληπτικό μέτρο ενάντια σε "πιθανούς τρομοκράτες".

Η ασφάλεια των αγώνων ανατέθηκε (χωρίς διαγωνισμό!) στην αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC, γνωστή για τις σχέσεις της με τη CIA, το NATO και το FBI και για την εμπλοκή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία και το Ιράκ..

Τι θα μείνει;

Σίγουρα τα Ολυμπιακά έργα και τα έργα υποστήριξης θα μείνουν και μετά το τέλος των αγώνων. Όμως, ποιους θα ωφελήσουν τα τεράστια συνεδριακά και εκθεσιακά κέντρα, οι μεγάλες μαρίνες, τα αναβαθμισμένα πολυτελή ξενοδοχεία; Πόσο θα αλλάξει η άθληση των μαθητών των δυτικών συνοικιών, για παράδειγμα, με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων ολυμπιακού αθλητισμού, χόκεϊ, μπάντμιντον κλπ;.

Είναι φανερό πως οι ΟΑ του 2004 είναι μια ευκαιρία. Αλλά, όχι για τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Είναι μια ευκαιρία για τους κερδοσκόπους εργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες που θα προσπαθήσουν να κάνουν μια αρπαχτή και θα μετατρέψουν την Αθήνα σε "μοντέρνο" κέντρο εξυπηρέτησης πλουσίων τουριστών, αφιλόξενο όμως για τους ίδιους τους κατοίκους της.

Όσο για μας, θα πληρώνουμε το λογαριασμό αυτής της μεταμόρφωσης για πολύ καιρό….

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα