Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί την τοπική προκήρυξη της οργάνωσης του Ξεκινήματος στο Βόλο, με την οποία ανακοινώνει την κάθοδό του καθώς και τους υποψηφίους του, με την δημοτική κίνηση «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης» με επικεφαλής τον Μαργαρίτη Πατσιαντά.
Ανατροπή για το λαό στο Δήμο & τη χώρα!
Ψηφίζουμε – στηρίζουμε «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης»
με υποψήφιο Δήμαρχο τον Μαργαρίτη Πατσιαντά
Δημότη και δημότισσα του Δ. Βόλου,
οι δημοτικές εκλογές του Μαΐου μας προσφέρουν μια διπλή δυνατότητα που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη!
Πρώτον, να πούμε «Φτάνει πια!» με την πολιτική της άγριας λιτότητας που ισοπεδώνει τις ζωές μας για τα συμφέροντα των δανειστών και της οικονομικής ελίτ, ελληνικής και ξένης. Γι’ αυτό πρέπει να ηττηθούν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο.
Δεύτερον, να αποκτήσουμε μια Δημοτική Αρχή που να υπηρετεί εμάς, τους απλούς ανθρώπους, τους εργαζόμενους, τους μικροεπαγγελματίες, την αγροτιά, το λαό και όχι τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, την τρόικα και την κυβέρνηση.
Για να τα πετύχουμε αυτά προτείνουμε ψήφο στους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης», για να φύγει η τοπική εξουσία από τους κυβερνώντες, να περάσει σε δυνάμεις της Αριστεράς και να ανοίξει ο δρόμος για την ενεργή και ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας, των λαϊκών στρωμάτων, των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων κλπ, στις αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους, τη ζωή τους και την πόλη μας.
Θέλουμε και παλεύουμε για μια δημοτική αρχή που να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν και στο Βόλο σημαντικοί αγώνες (απεργίες, Αγανακτισμένοι, Δεν Πληρώνω, αγρότες, ΕΡΤ κα). Μια Δημοτική Αρχή στην υπηρεσία της τοπικής κοινωνίας θα έπρεπε να είναι μπροστά σε αυτούς τους αγώνες και σίγουρα να μπει μπροστά στους αγώνες που έρχονται, ενάντια στην κυβέρνηση, τα Μνημόνια και την Τρόικα.
Παλεύουμε για μια δημοτική αρχή που να αρχίσει να αλλάζει ριζικά την κατάσταση στο Δήμο προς όφελος των πολιτών.
Στόχος μια πόλη στην οποία δεν θα έχουμε άστεγους, πεινασμένους, ή πολίτες που να στερούνται των βασικών αγαθών της Υγείας, της Παιδείας κλπ. Μια πόλη καθαρή, όμορφη, φιλική σε όλους τους πολίτες, με ελεύθερους και δημόσιους χώρους, με πολλές και προσβάσιμες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, χωρίς μόλυνση του περιβάλλοντος και χωρίς «μόλυνση» από το φασιστικό – ρατσιστικό δηλητήριο.
Μια τέτοια Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει τις παρακάτω προτεραιότητες – άξονες
Κοινωνική αλληλεγγύη
Εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί στο Βόλο ένα δυναμικό κίνημα αλληλεγγύης «από τα κάτω» (στέκια αλληλεγγύης, λαϊκές συνελεύσεις, κινήσεις εθελοντών, κοινωνικές κουζίνες, αυτοδιαχειριζόμενα νηπιαγωγεία κοκ) πλάι στις δομές του Δήμου (κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικό ιατρείο). Ο Δήμος πρέπει να συντονίσει και να ενισχύσει αυτές τις δομές και να ανοίξει και άλλες σε περισσότερες γειτονιές αλλά και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος.
Επίσης ο Δήμος πρέπει να μπει μπροστά ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις διακοπές ηλεκτρικού και νερού. Στόχος, να μην μείνει κανείς άνθρωπος χωρίς φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νερό και ρεύμα. Εκτός από κοινωνικά παντοπωλεία και ιατρεία ο Δήμος μπορεί να φτιάξει και κοινωνικά – δημοτικά μαγειρεία που να προσφέρουν καθημερινή ποιοτική σίτιση σε πολύ χαμηλές τιμές για τους εργαζόμενους ή και δωρεάν για όσους έχουν ανάγκη.
Καθαριότητα και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων
Η άμεση βελτίωση της καθαριότητας της πόλης απαιτεί την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά) και την αύξηση των πόρων του δήμου. Πώς; Ο Δήμος Βόλου μπορεί άμεσα να υλοποιήσει την ολοκληρωμένη μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων μέσα από μια δημοτική επιχείρηση, με αποκεντρωμένες μονάδες. Η μέθοδος αυτή έχει προταθεί από την «Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων» (ΠΡΩΣΥΝΑΤ). Ενάντια στις λογικές της ιδιωτικοποίησης και της σχεδιαζόμενης καύσης απορριμμάτων η ολοκληρωμένη αυτή μέθοδος (διαχωρισμός στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) είναι περιβαλλοντικά φιλική, πιο οικονομική, προσφέρει έσοδα στο Δήμο και ανοίγει θέσεις μόνιμης εργασίας.
Νερό
Ενάντια σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης ο Δήμος Βόλου οφείλει να προσφέρει φτηνό και ποιοτικό νερό στους κατοίκους του Βόλου και ταυτόχρονα να προστατέψει τους αγρότες των χωριών.
Για αυτό απαιτούνται επιστημονικές μελέτες, συνεργασία με το κίνημα των πολιτών που έχει αναπτυχθεί (συνελεύσεις στα χωριά και την πόλη) και υιοθέτηση πολλών προτάσεών του (πχ βρύσες κατά μήκος των χειμάρρων που να φέρνουν πηγαίο πόσιμο νερό του Πηλίου μέσα στο Βόλο), έργα για να μειωθούν οι διαρροές πόσιμου νερού από το αστικό δίκτυο ύδρευσης και έργα για να μην χρησιμοποιείται το πόσιμο νερό για την άρδευση του δημοτικού πρασίνου ή για τη βιομηχανία.
Όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση
Ο Δήμος Βόλου πρέπει να μπει εμπόδιο στις προσπάθειες ξεπουλήματος της δημόσιας – δημοτικής περιουσίας και υποδομών που προωθείται από την κυβέρνηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ (πχ Λιμάνι Βόλου). Να εναντιωθεί στην παραχώρηση υπηρεσιών του σε επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναπτύξει δημοτικές επιχειρήσεις (εκτός από τη διαχείριση των απορριμμάτων) στον τουρισμό, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό τον αθλητισμό , κλπ, που να προσφέρουν φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στην κοινωνία και αξιοπρεπείς μισθούς με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα στους εργαζόμενους.
Περισσότερη δημοκρατία στο Δήμο
Ο Δήμος οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ενεργή, πλατιά και δημοκρατική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στη λήψη των αποφάσεων και στον έλεγχο της Δημοτικής Αρχής.
Οι συνελεύσεις που έχουν γίνει σε χωριά του Πηλίου για το νερό, η ενεργή δραστηριότητα συνοικιακών συλλόγων για τοπικά θέματα (Παλιό Λιμεναρχείο για την αερορύπανση, Αγία Παρασκευή για το σχέδιο πόλης και την πράξη εφαρμογής) και οι πολλές και διάφορες πρωτοβουλίες πολιτών «από τα κάτω» δείχνουν ότι διάθεση από τον κόσμο υπάρχει. Η θεσμοθέτηση λαϊκών – συνοικιακών συνελεύσεων, που να έχουν ουσιαστικές αρμοδιότητες και δυνατότητα λήψης αποφάσεων θα είναι βήματα για καλύτερη, πιο δημοκρατική και διαφανή λειτουργία του Δήμου.
Ενάντια στο ναζισμό, το φασισμό και το ρατσισμό
Το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα του Βόλου συνέβαλε αποφασιστικά στο να μην υπάρξει χώρος για τάγματα εφόδου και φασιστική – ρατσιστική βία (παρότι υπήρξαν κάποια ανησυχητικά περιστατικά). Ο Δήμος οφείλει να ενισχύσει τον αντιφασιστικό αγώνα, συμβάλλοντας στη μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στη φασιστική απειλή και ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες των πολιτών (αντιρατσιστικά φεστιβάλ, αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες/ κινήσεις κλπ). Στόχος ένας Δήμος Βόλου «καθαρός» από φασισμό και ρατσισμό!
Το «Ξεκίνημα» Βόλου συμμετέχει στους «Δρόμους Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης» γιατί είναι η μόνη δημοτική κίνηση που επιτρέπει τη συνύπαρξη διαφορετικών αριστερών πολιτικών ρευμάτων και δεν έχει σαν στόχο απλά την καταγραφή της διαμαρτυρίας αλλά και το να περάσει ο Δήμος Βόλου στην Αριστερά.
Θεωρούμε ότι όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος στην περιοχή μας θα όφειλαν να συνεργαστούν σε ένα κοινό εκλογικό μέτωπο, διατηρώντας η κάθε μια την ανεξαρτησία της, γιατί αυτό θα υπηρετούσε με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας της περιοχής μας και θα έδινε, εύκολα και καθαρά, το δήμο στην Αριστερά. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η συνεργασία της Αριστεράς δεν έγινε δυνατή.
Σαν «Ξ» θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη συνεργασία της Αριστεράς, για την πτώση των σημερινών κυβερνώντων και για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, για τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα και τις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές ανατροπές που θα κάνουν δυνατό το όραμα μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας και της λαϊκής εξουσίας – που είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί λύση στην κοινωνική καταστροφή που προκαλεί η κρίση που ζούμε και το καπιταλιστικό σύστημα.
Οι υποψήφιοι του Ξεκινήματος στο ψηφοδέλτιο των «Δρόμων Συνεργασίας, Ανατροπής & Αλληλεγγύης»:
- Κανελλής Νίκος – υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
32 ετών, πτυχιούχος μηχανολόγος μηχανικός, δραστηριοποιείται στη μαρξιστική αριστερά και το «Ξεκίνημα» από τα μαθητικά του χρόνια, με ενεργή συμμετοχή στους κοινωνικούς αγώνες (φοιτητικό κίνημα, τοπικό κίνημα ενάντια στην αερορύπανση, Αγανακτισμένοι κα). Ενεργό μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης Μαγνησίας.
- Ιατρόπουλος Κώστας – υποψήφιος τοπικός σύμβουλος, Δημοτική Κοινότητα Βόλου
38 ετών, πτυχιούχος βιβλιοθηκονόμος, διατηρεί ζαχαροπλαστείο και είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών Βόλου. Δραστηριοποιείται στους κοινωνικούς αγώνες από τα μαθητικά του χρόνια, με ενεργή συνδικαλιστική δράση στον ιδιωτικό τομέα (σύλλογος βιβλίου χάρτου Αθήνας, εκδόσεις Κέρκυρα, δημιουργία σωματείου στον εκδοτικό Οίκο «Πατάκη») και εμπλοκή στα τοπικά κινήματα (ενάντια στους ποδηλατόδρομους-έκτρωμα κα).
- Κυπρίδου Μαριάνθη – υποψήφια τοπική σύμβουλος, Δημοτική Κοινότητα Βόλου
37 ετών, συντηρήτρια αρχαιοτήτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου. Συνδικαλίστρια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Συμμετείχε στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες της περιοχής μας μέσα από τις γραμμές της μαρξιστικής αριστεράς και του «Ξεκινήματος». Συμμετέχει ενεργά στην Αντιφασιστική Κίνηση Μαγνησίας.