Διαχείριση πανδημίας: Η ίδια αποτυχημένη συνταγή

Την ημέρα που έσπασαν όλα τα ρεκόρ με 29 θανάτους, 187 διασωληνωμένους και σχεδόν 3.000 κρούσματα, ανακοινώθηκε το 2ο lockdown – το οποίο η κυβέρνηση απέκλειε επίμονα εδώ και μήνες. Με την ανοδική κούρσα που έχει διαγράψει η πανδημία τις τελευταίες εβδομάδες, την πλήρωση όλο και περισσότερων κλινών ΜΕΘ για κορονοϊό και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας», αυτή η απόφαση φαίνεται στα μάτια αρκετών ως αναπόφευκτη.

Στη σχεδόν δίωρης διάρκειας ενημέρωση Μητσοτάκη-Τσιόδρα, δεν ακούστηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, παρά μόνο να κάνουμε υπομονή για «να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας έναν πιο σχετικά κανονικό Δεκέμβριο και κάτι που θα μοιάζει με γιορτές άλλων ετών» τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο με κανόνες. Αυτό σημαίνει επανάληψη της αποτυχίας.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ πέταξε στα σκουπίδια κάθε είδους θυσία που είχε γίνει το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατά το 1ο lockdown και δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα σχολεία, ούτε για στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – παρά την «πίστωση χρόνου» που σε μεγάλο βαθμό της είχε δώσει η κοινωνία – και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Πως φτάσαμε ως εδώ

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε χθες:

«Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα νωρίτερα παρά αργότερα. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να πάρουν τέτοια μέτρα όταν η επιδημία είχε ήδη ξεφύγει. Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας.»

Αλήθεια, σε ποιόν κόσμο ζει; Το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου κατά το 1ο lockdown είχαμε περίπου 150 θανάτους, τους επόμενους 3 μήνες μέχρι και τις αρχές Αυγούστου είχαμε ακόμα 50 φτάνοντας τους 200. Αν ήθελε να πάρει δραστικά μέτρα νωρίς παρά αργότερα, τότε ήταν η κατάλληλη περίοδος:

  • με τεστ σε όλους τους τουρίστες ανεξαιρέτως,
  • με μαζικά τεστ στον πληθυσμό ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι φορείς
  • με τη μαζική χρήση μάσκας – ένα μέτρο που στην αρχή η κυβέρνηση λοιδορούσε για να ανακαλύψει στη συνέχεια ότι είναι τόσο απαραίτητο που όποιος δεν φοράει θα πληρώνει πρόστιμο
  • με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και σχεδιασμό για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές ανά τάξη (όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες),
  • με μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, άνοιγμα τμημάτων και νοσοκομείων που έκλεισαν τα χρόνια των μνημονίων και αύξηση των ΜΕΘ στις 3.000 όπως προβλέπουν τα διεθνή πρότυπα για μια χώρα με τον πληθυσμό της Ελλάδας
  • με επισκευή των εκατοντάδων χαλασμένων οχημάτων που βρίσκονται στα αμαξοστάσια των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και επίταξη των τουριστικών λεωφορείων και των ΚΤΕΛ για να αυξηθούν όσο το δυνατόν τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.

Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε. Το αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών ήταν το τελευταίο τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου στους 200 θανάτους να προστεθούν ακόμα 500 και να φτάσουμε τους 700 και τον Μητσοτάκη να δηλώνει «Εγώ δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας»

Για τα ΜΜΜ

Το θράσος βέβαια δεν σταμάτησε εκεί – συνέχισε με ψέματα:

«Αυξήσαμε σημαντικά τον αριθμό των λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη […] Δεν μπορούμε να γεννήσουμε λεωφορεία από το πουθενά.»

Όσοι χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, δεν θα ξέρουν αν πρέπει να γελάσουν ή να κλάψουν. Η σαρδελοποίηση είναι η καθημερινότητα στη μετακίνηση των πολιτών που δεν έχουν άλλη εναλλακτική – όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας της κυβέρνησης. Τα λεωφορεία όντως δεν είναι θηλαστικά για να υπάρξει γέννα, ωστόσο όταν δίνονται απλόχερα εκατομμύρια ευρώ σε ΜΜΕ, κατασκευαστικές εταιρείες, στην ιδιωτική Υγεία κλπ, η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μην επισκευάσει τα εκατοντάδες χαλασμένα οχήματα που βρίσκονται στα αμαξοστάσια της ΟΣΥ στην Αθήνα και αλλού, να μην επιτάξει τα τουριστικά λεωφορεία και τα οχήματα των ΚΤΕΛ (αφήνοντας τα απαραίτητα οχήματα για τις μετακινήσεις προς την επαρχεία) ούτε να προβεί σε κατεπείγουσες αγορές νέων οχημάτων για τις αστικές συγκοινωνίες. Αντιθέτως χρησιμοποιεί την πανδημία σαν πρόσχημα για να δώσει στους ιδιώτες κομμάτι της δημόσιας αστικής συγκοινωνίας της Αθήνας  κλείνοντας σκανδαλώδεις συμφωνίες με τα ΚΤΕΛ κλπ.

Οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ στο κόκκινο

Σήμερα υπάρχουν λίγο πάνω από 300 κλίνες ΜΕΘ για covid σε όλη τη χώρα, το 60% των οποίων είναι πλήρης. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η πληρότητα είναι κοντά στο 80% ενώ πάνω από 500 υγειονομικοί νοσούν από τον κορονοϊό. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τόσο μεγάλες που ενώ υπάρχουν διαθέσιμες εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ, όπως για παράδειγμα οι 35 κλίνες στο «Σωτηρία», αυτές παραμένουν κλειστές!

Αυτό έχει οδηγήσει στον δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων κατά 80% στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, γεγονός που καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης για την πλήρη ετοιμότητα του συστήματος Υγείας και τις «χιλιάδες» ΜΕΘ (κάθε κυβερνητικό στέλεχος λέει ότι αριθμό θέλει…). Στην πραγματικότητα πριν την πανδημία υπήρχαν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ σήμερα υπάρχουν περίπου 800 λειτουργικές, εκ των οποίων οι 300 είναι για Covid-19 – ο διπλασιασμός για τον οποίο μιλάει η ΝΔ, χωρίς να έχουν γίνει αντίστοιχες προσλήψεις, είναι ακόμα ένα ψέμα.

Στις χθεσινές ανακοινώσεις ο Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι πλέον γίνονται 170 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία κάθε μέρα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα εξιτήρια που δίνονται και αυτή η διαφορά συνεχώς μεγαλώνει. Αυτός είναι «άλλος ένας δείκτης που δείχνει ότι θα πιεστεί αφόρητα το σύστημα υγείας», όπως είπε.

Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και δηλώσεις άλλων πανεπιστημιακών, όπως η Α. Λινού ή ο Ν. Θωμαΐδης, οι οποίοι αναφέρουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιο κίνδυνο γενικής καταστροφής, υπολογίζοντας ότι υπάρχουν πάνω από 150.000 κρούσματα πανελλαδικά και ότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη κορύφωση σε 15-20 μέρες. Ακόμα τονίζουν ότι θα έπρεπε να έχουν παρθεί δραστικά μέτρα (όχι μόνο περιοριστικά αλλά και μαζικά τεστ) αρκετά νωρίτερα, καθώς εδώ και αρκετές βδομάδες φαινόταν η έκρηξη της πανδημίας.

Υπάρχουν εναλλακτικές;

Το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και να συνεχίζεται, είναι μαζικά τεστ στον πληθυσμό.

Αυτό είναι ένα από τα μέτρα που εφάρμοσαν χώρες όπως η Σιγκαπούρη, η οποία πέρασε δύο εξάρσεις της πανδημίας στις αρχές Μάη και ξανά στις αρχές Αυγούστου, έκανε όμως σχεδόν 4 εκ. τεστ (σε πληθυσμό περίπου 6 εκ.) με αποτέλεσμα να έχει καταγράψει μόλις 28 θανάτους ενώ σήμερα έχει σχεδόν μηδενικά κρούσματα. Κάτι αντίστοιχο έκανε πρόσφατα και η Σλοβακία, η οποία διανύει αυτήν την περίοδο τη μεγάλη έξαρση του κορονοϊού, προχωρώντας σε δωρεάν τεστ στον μισό πληθυσμό (περίπου 2,5 εκατομμύρια) για έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων.

Τα μαζικά τεστ θα πρέπει να συμπληρώνονται με τη μαζική χρήση της μάσκας – η οποία θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν, όπως δείχνει το παράδειγμα της Ταϊβάν. Η Ταϊβάν, με πληθυσμό 23 εκατομμύρια, έχει να εμφανίζει εγχώριο κρούσμα από τις 12 Απριλίου (ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων είναι εισαγόμενος) ενώ το σύνολο των νεκρών από Covid-19, από την αρχή της πανδημίας, είναι μόλις 7!  

Στη συνέχεια θα έπρεπε να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού στην Υγεία, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Σήμερα, οι 940 προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού που ακούμε εδώ και μήνες δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, όπως τις καταγράφουν τα σωματεία των εργαζομένων, οι κενές οργανικές θέσεις σε γιατρούς είναι 5.000 και σε νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό 25.000. Ταυτόχρονα πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το ΕΣΥ με νέες κλίνες ΜΕΘ, και να καταρτιστεί ένα πλάνο με στόχο να φτάσουν τις 3.500 – αυτός είναι ο αριθμός που απαιτείται σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ – έτσι ώστε να καλύπτονται και οι τρέχουσες ανάγκες σε χειρουργεία και οι ανάγκες της πανδημίας. Κι εδώ το διεθνές παράδειγμα της Κίνας όπου έφτιαξε νοσοκομείο 1.000 κλινών μέσα σε λίγες μέρες, είναι η απάντηση στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ότι «αυτά δεν γίνονται»… Αν υπήρχε η πολιτική βούληση, θα μπορούσαν να ανοίξουν «εν μία νυκτί» τα πάνω από 10 δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν από το 2013.                                                                                                            

Παράλληλα να σταματήσει άμεσα η επιχορήγηση των ιδιωτικών κλινικών. Επίταξη των αναγκαίων ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομεία, καθώς και των διαγνωστικών εργαστηρίων, χωρίς αποζημίωση (πέρα από τους μισθούς των εργαζομένων). Τα χρήματα που δίνονται σήμερα στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά διαγνωστικά να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του ΕΣΥ.

Να υπάρξει σχέδιο για την αποσυμφόρηση και ενίσχυση των ΜΜΜ όπως περιγράφηκε παραπάνω και όχι για το πώς η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση τους.

Άμεσο «σπάσιμο» των σχολικών τμημάτων άνω των 15 ατόμων, με προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου δημόσιου κτηρίου, επίταξη ιδιωτικών χώρων που είναι κατάλληλοι για αυτή τη χρήση καθώς και προσωρινή επαναφορά του συστήματος διπλών βαρδιών (πρωινή-απογευματινή), έτσι ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Η κυβέρνηση λέει πως δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν επενδύσεις στην Παιδεία, τα ΜΜΕ, την Υγεία κλπ. Την ίδια στιγμή πανηγυρίζει για τα 32 δισ. € που θα πάρει η Ελλάδα από το ταμείο των 750 δισ. € της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ποιον δουλεύουν; Τα λεφτά υπάρχουν, απλά τα προορίζουν για άλλους κι όχι για την υγεία του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα