Συνέντευξη με τον Χρήστο Αναστασίου, εργαζόμενο στο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι.
Χρήστο, ποιο είναι το κλίμα στους εργαζόμενους μετά την πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ για σπάσιμο της επιχείρησης στα 6;
Η πρόταση της διοίκησης δεν αφορά τη βιωσιμότητα και το μέλλον της ΔΕΗ, όπως υποκριτικά λένε, αλλά το ξεπούλημά της. Βγήκε ο Αθανασόπουλος (διευθύνων σύμβουλος) και ανακοίνωσε τον διαμελισμό της εταιρίας σε 6 θυγατρικές, με σκοπό να πουληθούν σε ιδιώτες. Είναι η γνωστή διαδικασία που θέλουν να εφαρμόσουν σε Ολυμπιακή, ΟΣΕ, ΟΤΕ, γενικά σε όλες τις ΔΕΚΟ.
Αυτή τη στιγμή τι ποσοστό έχει το δημόσιο στη ΔΕΗ;
Το δημόσιο έχει το 51,12%, ο στόχος του στρατηγικού σχεδίου της διοίκησης είναι να συρρικνωθεί στο 35%. Μιλάμε για μια δημόσια επιχείρηση απόλυτα κερδοφόρα, που γι αυτόν ακριβώς τον λόγο Έλληνες και ξένοι κολοσσοί του κλάδου θέλουν να την κάνουν κτήμα τους.
Στο στρατηγικό σχέδιο του Αθανασόπουλου, περιλαμβάνεται η αύξηση των τιμολογίων;
Και βέβαια. Για να το πούμε ολοκληρωμένα, το σχέδιο λέει: σπάσιμο σε 6 θυγατρικές, περιορισμός της καύσης λιγνίτη από 62% σε 20%, αύξηση τιμολογίων, αφού ο λιγνίτης είναι φτηνός σε σχέση με τον λιθάνθρακα που θέλει η διοίκηση να εισάγει, παραχώρηση όλων των νέων εργοστασίων σε ιδιώτες.
Οι εργαζόμενοι πώς αντέδρασαν;
Άμεση υπήρξε η αντίδραση των εργαζομένων, που απαιτήσαμε να παρθεί πίσω το σχέδιο αυτό. Η διοίκηση το πήρε προσωρινά πίσω, αλλά είπε πως θα το επαναφέρει στις 21 Νοεμβρίου, αφού προηγηθεί «διάλογος». Η ΓΕΝΟΠ μας έχει ενημερώσει έντυπα για τα σχέδια της κυβέρνησης. Το μέλλον πρέπει να είναι αγωνιστικό, εκεί θα κριθεί και η στάση της ηγεσίας της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Όλοι όμως οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε στους χώρους μας, στα σωματεία μας για να επιβάλλουμε στις ηγεσίες των εργαζομένων μαχητική στάση. Κανείς διάλογος δεν μπορεί να γίνει στη βάση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Αν θέλει η κυβέρνηση διάλογο, έχουμε πολλά άλλα σοβαρά προβλήματα που πρέπει να δοθούν λύσεις.
Σε ποια αναφέρεσαι;;
Αναφέρομαι σε ελλείψεις προσωπικού που σχετίζονται και με την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Στο εργοστάσιο που εργάζομαι, τα τελευταία χρόνια υπάρχει φοβερή συρρίκνωση θέσεων εργασίας, κατάργηση πόστων, κάλυψη αναγκών με 8μηνίτες συμβασιούχους, οι οποίοι πάνω που μαθαίνουν τη δουλειά απολύονται.
Δυο εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα είχαν τραυματιστεί σοβαρά λόγω έλλειψης ηλεκτρολογικής συντήρησης, ενώ πριν κάποιες μέρες μάθαμε για τον τραυματισμό άλλων δύο στον Πειραιά, οι οποίοι νοσηλεύονται στην εντατική. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού και της απουσίας συνθηκών ασφαλούς εργασίας.
Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον περιορισμό της χρήσης λιγνίτη; Δεν είναι βλαβερή τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους κατοίκους περιοχών με εργοστάσια τέτοιου τύπου, π.χ. της Πτολεμαϊδας;
Υπάρχουν ειδικά φίλτρα, τα λεγόμενα υδροστατικά, τα οποία περιορίζουν σχεδόν απόλυτα τη ρύπανση, το κράτος όμως δεν διαθέτει λεφτά για αυτόν τον σκοπό. Επίσης, η καύση λιθάνθρακα είναι επίσης ρυπογόνα. Άρα απλά ανεβάζουμε το κόστος λειτουργίας της ΔΕΗ. Ίσως να υπάρχουν συμφέροντα τα οποία θέλει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει.
Πως απαντούν οι εργαζόμενοι στην κατηγορία των κυβερνώντων ότι είναι ρετιρέ;
Ένας νέος εργαζόμενος στη ΔΕΗ παίρνει 700 ευρώ το μήνα. Ο Αθανασόπουλος παίρνει μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να βγάζει σχέδια που θα μας στείλουν όλους σπίτια μας. Ποιος είναι το ρετιρέ;
————————-