Μαριάνθη Κυπρίδου
Εκλεγμένη στο Τοπικό Συμβούλιο Βόλου
Τη Δευτέρα 26/3, μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ προέβησαν σε αιφνιδιαστική διαμαρτυρία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και συμβολική κατάληψη στο γραφείο του υπουργού στην Αθήνα. Στόχος ήταν να μιλήσουν με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, για να ζητήσουν την ανάκληση της άδειας που έδωσε το υπουργείο στην ΑΓΕΤ για να καίει σκουπίδια -200.000 τόνους σκουπιδιών (RDF), λυματολάσπης και άλλων αποβλήτων- από το 2017 μέχρι και το 2026!
Δεσμεύσεις και διαψεύσεις
Η Γενική Γραμματέας επί περιβαλλοντικών θεμάτων κυρία Μπαριτάκη που μίλησε με 4 μέλη της Επιτροπής, τους είπε ότι δε γνωρίζει σχετικά με το ζήτημα και τους διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τον κο Φάμελλο, ο οποίος απουσίαζε. Είπε ακόμα ότι το υπουργείο δεν δύναται να ανακαλέσει την άδεια που έχει δώσει στην ΑΓΕΤ, διότι δεσμεύεται από την ΕΕ. Παρόλα αυτά, δεσμεύτηκε να προκαλέσει δημόσια διαβούλευση στο Βόλο με τη συμμετοχή φορέων για το ζήτημα μετά το Πάσχα.
Την ίδια ώρα, μέλη της Επιτροπής βρίσκονταν έξω από το Υπουργείο, αναρτώντας πανό με τα αιτήματά τους και ενημερώνοντας τον κόσμο.
Μια μέρα μετά την επιτυχημένη δράση της Επιτροπής, δόθηκε στη δημοσιότητα σχετική δήλωση του κ. Φάμελλου, με την οποία υποστηρίζει ότι υπεύθυνη για τον έλεγχο της τσιμεντοβιομηχανίας είναι η Περιφέρεια και ότι το υπουργείο δε θα ανακαλέσει την άδεια που έχει δώσει στην ΑΓΕΤ. Το θέμα της δημόσιας διαβούλευσης με φορείς και πολίτες δεν αναφέρθηκε καθόλου στη δήλωσή του.
Δυο συμπεράσματα
Πρώτο συμπέρασμα: οι φορείς που είναι υπεύθυνοι για το ζήτημα ρίχνουν ο ένας στον άλλο το μπαλάκι και μαζί τις ευθύνες. Το Υπουργείο δίνει άδεια στην ΑΓΕΤ για καύση σκουπιδιών και καλύπτεται πίσω από τις επιταγές της ΕΕ και τους ελέγχους που δεν κάνει η Περιφέρεια. Η Περιφέρεια δεν έχει κάνει τους ελέγχους που υποχρεούται. Η δημοτική αρχή Βόλου παίρνει υποκριτικά θέση ενάντια στην καύση, την ίδια ώρα που προχωράει σε εργοστάσιο παραγωγής καύσιμου υλικού για την ΑΓΕΤ.
Δεύτερο συμπέρασμα: Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η κατάσταση είναι η μαζική και ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου, των πολιτών. Έτσι και η Επιτροπή Αγώνα θα συνεχίσει τον αγώνα της με ενημέρωση, δράσεις και πίεση προς κάθε κατεύθυνση. Το κίνημα δυναμώνει και όσο περισσότερο ο κόσμος ενημερώνεται και κατανοεί τη διάσταση του προβλήματος, τόσο περισσότερο συμμετέχει. Αυτή είναι και η ελπίδα για το μέλλον μας.