Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, όλοι σε Κερατσίνι – Πειραιά, για τον Παύλο Φύσσα

Ανακοίνωση του «Ξ»

 

Την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από την ημέρα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Χρυσαυγίτη Ρουπακιά πλαισιωμένο από τάγμα εφόδου των Ναζί.

Πρόκειται για την πιο εμβληματική ημερομηνία στην πρόσφατη ιστορία του αντιφασιστικού κινήματος. Κανονικά θα έπρεπε να είναι μια ημερομηνία σύμβολο για μια μαζική και ενωτική αντιφασιστική απάντηση από το κίνημα και την κοινωνία. Όμως, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

Όλα δείχνουν μάλιστα πως κάθε χρόνο τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Για φέτος έχουν εξαγγελθεί 2 πορείες μία στην Αθήνα το Σάββατο 16/9 και μία στο Κερατσίνι την Δευτέρα 18/9. Το ίδιο απόγευμα, 18/9, στο Καστράκι στον Πειραιά οργανώνεται αντιφασιστική συναυλία από συλλογικότητες του Πειραιά και από την οικογένεια του Παύλου. Η συγκέντρωση στο Κερατσίνι θα πορευτεί στο χώρο της συναυλίας στο Καστράκι.

Το «Ξεκίνημα» καλεί, βασικά, στις κινητοποιήσεις στο Κερατσίνι και τον Πειραιά, χωρίς ασφαλώς να αποτρέπουμε κόσμο και φίλους του «Ξ» από το να συμμετέχουν και στην πορεία της Αθήνας.

Η άποψή μας είναι ότι το κάλεσμα δύο πορειών για το ίδιο θέμα με διαφορά δύο ημερών, μία στην Αθήνα και μία στο Κερατσίνι – Πειραιά αποτελεί πολύ σοβαρό λάθος.

Όντας υποχρεωμένοι να επιλέξουμε σε ποια από τις δύο θα δώσουμε έμφαση, επιλέγουμε τις εκδηλώσεις στον Πειραιά,

  • γιατί οργανώνονται την ημερομηνία της δολοφονίας του Παύλου (18 Σεπτέμβρη)
  • γιατί γίνονται στην περιοχή που δολοφονήθηκε ο Παύλος, Κερατσίνι – Πειραιά
  • και γιατί αυτό είναι το κάλεσμα της οικογένειας του Παύλου Φύσσα και των τοπικών αντιφασιστικών φορέων του Πειραιά, στους οποίους η υπόλοιπη Αριστερά οφείλει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη.

Για το πώς η Αριστερά έφτασε για μια ακόμη φορά να μην μπορεί να καλεστεί μια ενωτική πορεία υπάρχουν ευθύνες και σ’ αυτές θα αναφερθούμε. Η ευθύνη γι’ αυτό ανήκει καταρχήν στο ΣΕΚ και στο μετωπικό του σχήμα το ΚΕΕΡΦΑ, που συμπεριφέρεται σαν μικρογραφία του ΚΚΕ. Το ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ επέλεξε μόνο του και χωρίς καμία συνεννόηση με τις υπόλοιπες οργανώσεις της Αριστεράς και του αντιφασιστικού κινήματος, από τις αρχές Ιούλη, να κυκλοφορήσει αφίσα και κάλεσμα για πορεία στην Αθήνα στις 16/9 το απόγευμα ημέρα Σάββατο. Επέβαλε έτσι (με στόχο να κινητοποιήσει μερικές κοινότητες μεταναστών με τις οποίες έχει σχέση) μια πορεία σε χώρο και μέρα που εξυπηρετούσε τα δικά του μικροκομματικά συμφέροντα. Πρόκειται για μια απαράδεκτη συμπεριφορά, που θέτει πάνω από τις ανάγκες του κινήματος τις προσπάθειες ενός συγκεκριμένου χώρου να δημιουργήσει εντυπώσεις και να καπελώσει ένα σημαντικό κινηματικό γεγονός.

Δυστυχώς μια σειρά από συλλογικότητες της υπόλοιπης Αριστεράς (βασικά από ΛΑΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ) υποχώρησαν στην πίεση του ΣΕΚ/ΚΕΕΡΦΑ και σε συνάντηση που έγινε στην ΕΣΗΕΑ στις 25/7, συμφώνησαν στο κάλεσμα σε συμμετοχή και στις 16 στην Αθήνα και στις 18 στον Πειραιά.

Όλοι όμως ξέρουν ότι δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει μαζική συμμετοχή και στις 16 και στις 18. Αυτό που πρακτικά θα γίνει είναι οι μεν Αθηναίοι να πάνε κατά κύριο λόγο στην πορεία της Αθήνας, οι Πειραιώτες στην πορεία του Πειραιά και οι περισσότεροι σε καμία από τις δύο κουρασμένοι από τις χωριστές πορείες και την ανικανότητα της Αριστεράς να οργανώσει μια κοινή πορεία.

Στην σημερινή δύσκολη φάση του κινήματος και τόσο νωρίς τον Σεπτέμβρη το να διοργανώνεις 2 πορείες με διαφορά 2 ημερών για το ίδιο θέμα το μόνο που πετυχαίνεις είναι η μία πορεία να υπονομεύει την άλλη και συνολικά η μνήμη του Παύλου να δέχεται ένα πλήγμα.

Το «Ξεκίνημα» δεν υπογράφει το κάλεσμα της συνάντησης που έγινε στην ΕΣΗΕΑ γιατί αυτό δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα στην ουσία τους αλλά προσπαθεί να σπρώξει τα προβλήματα κάτω από το χαλί υποχωρώντας σε εκβιαστικές πρακτικές, που έχουν καταντήσει «καρκίνος» για την ελληνική Αριστερά.

Η πρότασή του «Ξ» ήταν να υπάρχει μία ενωτική διαδήλωση κοινά αποφασισμένη και διοργανωμένη από τις αντιφασιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά την Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη, ημερομηνία της δολοφονίας του Παύλου. Από τη στιγμή που η οικογένεια Φύσσα και συλλογικότητες του Πειραιά θεώρησαν ότι η επέτειος του Παύλου πρέπει να κρατηθεί στο Κερατσίνι η πορεία θα έπρεπε να γίνει εκεί και από εκεί να καταλήξει στην συναυλία που θα γίνει στον Πειραιά.

Με βάση το πιο πάνω σκεπτικό και όντας υποχρεωμένοι να προτείνουμε κάποια από τις δύο κινητοποιήσεις με περισσότερη έμφαση, καλούμε στην πορεία στο Κερατσίνι την Δευτέρα 18/9 στις 5:00 μμ στο μνημείο του Παύλου (Παύλου Φύσσα 60) και στην συναυλία στο Καστράκι που έχουν ήδη καλεστεί από συλλογικότητες του Πειραιά και την οικογένεια του Παύλου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα