Της σύνταξης του «Ξ»
Η συζήτηση που κυριάρχησε γύρω από τις φετινές κυβερνητικές εξαγγελίες, που παραδοσιακά γίνονται στο άνοιγμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ήταν για τα ελληνοτουρκικά, την καταστροφή της «Μόριας» και δευτερευόντως την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Την ίδια ώρα που θα έπρεπε να ανακοινώνονται έκτακτες μαζικές προσλήψεις και δημόσιες επενδύσεις στην Παιδεία, την Υγεία κλπ, ο Μητσοτάκης ανακοινώνει μια νέα επίθεση στα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Εργασιακά-ασφαλιστικό και πάλι στο στόχαστρο
Αν και το νομοσχέδιο για τα εργασιακά αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον επόμενο μήνα, ο ίδιος ο Μητσοτάκης δήλωσε βέβαιος ότι μόλις ανακοινωθεί: «αμέσως θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου».
Όταν ένας πρωθυπουργός αναμένει να υπάρξουν «πολεμικές» αντιδράσεις για ένα επερχόμενο νομοσχέδιό του, μπορούμε να αναλογιστούμε την επίθεση που θα δεχτούν τα εργατικά δικαιώματα.
Ήδη έχει κάνει λόγο για «περισσότερη ευελιξία» των εργαζομένων, που βέβαια σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο ξεχείλωμα του οκταώρου, ενώ η σχετική επιτροπή επεξεργάζεται σχέδια για αύξηση του ορίου των απολύσεων, χαμηλότερες αμοιβές για τις υπερωρίες, ενώ αναμένεται να υπάρξει περαιτέρω περιορισμός και των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Αυτά συμβαίνουν περίπου μια εβδομάδα μετά την κατάθεση νομοσχεδίου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μειώσεις αποδοχών, περικοπή Δώρου Χριστουγέννων, απλήρωτες υπερωρίες και αναβολή της αύξησης του κατώτατου μισθού, με αφορμή τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα πως είναι αποφασισμένη να χτυπήσει ακόμη πιο σκληρά και σε μόνιμη βάση τα εργατικά δικαιώματα.
Την ίδια στιγμή φροντίζει να κάνει δωράκια στους εργοδότες, μειώνοντας το κόστος των εισφορών, των χρημάτων δηλαδή που καταβάλουν για τους εργαζομένους στα ασφαλιστικά ταμεία για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη, γιατί αυτό υποτίθεται θα οδηγήσει σε περισσότερες προσλήψεις!
Στην πραγματικότητα προετοιμάζει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο έχει φτάσει στα όριά του, λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι διοικήσεις τους καταχράστηκαν τα αποθεματικά τους, λόγω της πάγιας εισφοροδιαφυγής από τους εργοδότες και βέβαια λόγω της τεράστιας ανεργίας που υποσκάπτει τα ταμεία. Τώρα προωθείται το «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» για τους νέους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί υποτίθεται σαν ατομικός «κουμπαράς». Αυτό αμφισβητεί ευθέως την διασφάλιση των ενιαίων συντάξεων για τον κάθε εργασιακό κλάδο, ενώ η δήλωση και μόνο του Μητσοτάκη ότι εγγυάται πως δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη, αποτελεί από μόνη της λόγο ανησυχίας για το αντίθετο…
Παιδεία: «όλα έτοιμα»
Τι κι αν έχουν προσληφθεί οι μισοί αναπληρωτές σε σχέση με τα κενά που υπάρχουν, τι κι αν το μέγεθος των μασκών για τους μαθητές οδήγησε σε νέο φιάσκο τύπου «σκόιλ ελικίκου» για την κυβέρνηση, τι κι αν δεκάδες χιλιάδες τμήματα λειτουργούν με πάνω από 20 μαθητές μέσα στην τάξη και «δημιουργούνται» αίθουσες σε υπόγεια και διαδρόμους, για την κυβέρνηση στην παιδεία βαίνουν «όλα καλώς».
Στο επίκεντρο των αναφορών του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ βρέθηκε ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, που «πάταξε την ανομία». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή.
Στα άμεσα πλάνα της ΝΔ είναι να κατατεθεί νέος νόμος-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, με στόχο να ψηφιστεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ένα από τα σημεία-κλειδιά θα είναι η καθιέρωση ενός ελάχιστου βαθμού εισαγωγής σε κάθε σχολή, που θα ορίζεται από τις ίδιες. Μετά την βουτιά των φετινών βάσεων, λοιπόν, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει νέα εμπόδια στην είσοδο των μαθητών στα πανεπιστήμια. Και βέβαια αυτοί που κτυπιούνται βασικά απ’ αυτό το μέτρο είναι οι μαθητές από τα φτωχότερα, εργατικά στρώματα.
Τέλος, η επίθεση στην Παιδεία και τη νεολαία ολοκληρώνεται με την επαναφορά των σκέψεων για στράτευση στα 18, κάτι το οποίο για κάποιον ακατανόητο λόγο σύμφωνα με τη ΝΔ αποτελεί «ισότητα για όλους»! Αυτό που έχει ανάγκη η σημερινή νεολαία και τελικά η κοινωνία, δεν είναι να πηγαίνουν οι νέοι από τα 18 στο στρατό. Είναι να μπορούν όσοι θέλουν να σπουδάζουν ή να μαθαίνουν κάποια τέχνη που τους αρέσει, έτσι ώστε να μπορούν αργότερα να εργαστούν πάνω στο αντικείμενό τους και παράλληλα να αποκτούν κριτική σκέψη και να έχουν άποψη για τα κοινωνικά ζητήματα. Αλλά μάλλον αυτό θέλει να αποφύγει η ΝΔ, όπως ο διάολος το λιβάνι…
Στην ολομέτωπη επίθεση απαντάμε με αγώνες
Καμία έκπληξη δεν προκάλεσαν οι φετινές κυβερνητικές εξαγγελίες. Ακόμα και τα 12 μέτρα «στήριξης της απασχόλησης και των επιχειρήσεων» ύψους 6,8 δισ. ευρώ, στην πραγματικότητα αφορούν κυρίως την ελάφρυνση των επιχειρήσεων μέσω απαλλαγών και μειώσεων σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και επιδοτήσεις
Η πανδημία του κορονοϊού έχει περιπλέξει την κατάσταση σε επίπεδο αγώνων και κοινωνικών αντιστάσεων. Ωστόσο ακόμα και σ’ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι και οι δρόμοι μέσα απ’ τους οποίους θα μπορέσουμε να αντισταθούμε, μαχητικά και ενωτικά, στις κυβερνητικές επιθέσεις, είτε αφορούν τα εργασιακά-ασφαλιστικά, είτε τις επιθέσεις στην Παιδεία και τη νεολαία, είτε το περιβάλλον και τα δικαιώματα.