Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος: Οι υδρογονάνθρακες τορπιλίζουν την ειρήνη στη Μεσόγειο!

Όχι στον εθνικισμό, όχι στον πόλεμο, όχι στις εξορύξεις!

Κοινή ανακοίνωση από το Ξεκίνημα (μέλος της ISA στην Ελλάδα) Sosyalist Alternatif (μέλος της ISA στην Τουρκία) και ΝΕΔΑ (μέλος της ISA στην Κύπρο)

Η εύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο βυθό της Ανατολικής Μεσογείου προσθέτει ακόμη ένα λόγο ανταγωνισμού των αρχουσών τάξεων Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου. Η σημερινή κρίση, που κρατά μήνες, είναι η χειρότερη από τον πόλεμο του 1974, τόσο σε σχέση με το χρονικό διάστημα που διαρκεί όσο και σε σχέση με τους κινδύνους που εγκυμονεί.

***

Ελληνικές και Κυπριακές κυβερνήσεις όρισαν θαλάσσια οικόπεδα και έκλεισαν συμβόλαια με μεγάλες πολυεθνικές του πετρελαίου για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αυτό εξ αντικειμένου στρίμωχνε οικονομικά και γεωπολιτικά την τουρκική άρχουσα τάξη η οποία ήταν η μόνη από της χώρες της περιοχής που έμενε έξω από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ήταν αναμενόμενο η κυβέρνηση Ερντογάν να αντιδράσει δυναμικά – αλλά αυτός ήταν ένας παράγοντας που υποτίμησαν εντελώς οι ελληνικές και κυπριακές κυβερνήσεις.

Η αντίδραση της κυβέρνησης Ερντογάν εντάσσεται, από την άλλη, μέσα στα πλαίσια των νεο-Οθωμανικών επιδιώξεων της, που ήδη προκαλούν τεράστιες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπως αποκαλύπτεται και με την πρόσφατη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, πριν απ’ αυτή στην Συρία, κοκ.

Τουρκικά πολεμικά πλοία συνοδεύουν γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο από τον καιρό της ανακήρυξης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η μερική ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ως απάντηση στην ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης αποτέλεσε την αφορμή για να παραταχθούν  τουρκικά πολεμικά πλοία στην περιοχή του Καστελόριζου και ελληνικά πολεμικά πλοία σαν απάντηση. Για ολόκληρες μέρες οι δυο πολεμικοί στόλοι ήταν ο ένας απέναντι στον άλλο με το «δάκτυλο στη σκανδάλη». Ενώ σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο ο Ερντογάν συζήτησε το ενδεχόμενο βύθισης ελληνικού πλοίου ή κατάρριψης ελληνικού αεροπλάνου αλλά τον συγκράτησαν οι στρατηγοί του.

Στην Ανατολική Μεσόγειο εμφανίζεται αυτή την περίοδο μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ναυτικών δυνάμεων που υπάρχει στον πλανήτη: αμερικανικά, γαλλικά και ρωσικά αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία πέρα από τα ελληνικά και τουρκικά, ναυτικές και στρατιωτικές ασκήσεις ανάμεσα στις δυνάμεις που αποτελούν το αντιτουρκικό μπλοκ και περιλαμβάνουν το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, δείχνουν την εικόνα της εξαιρετικής έντασης που επικρατεί.

***

Οι κυβερνήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου παρόλο που έχουν χτυπηθεί άσχημα από τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση που έχει επιφέρει, αντί να δίνουν χρήματα για νοσοκομεία και την προστασία και ευημερία των λαών τους, προχωρούν σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Σύμφωνα με την γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung η κυβέρνηση Ερντογάν ξόδεψε στη διάρκεια του 2019 είκοσι (20) δισ. δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, ανεβάζοντας το ποσοστό για τους εξοπλισμούς του 2019 στο 7,8% του ΑΕΠ, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα νέο μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο ύψους 10 δισ. € (περίπου 12 δισ. δολάρια) μέσα στα επόμενα χρόνια. Η δε μικρή κυπριακή οικονομία μετά την άρση του εμπάργκο από τις ΗΠΑ προετοιμάζεται για να αγοράσει νέους, αναβαθμισμένους εξοπλισμούς.

Στα λαϊκά στρώματα υπάρχει τεράστια ανησυχία. Παρά τη μαζική «πατριωτική προπαγάνδα» που αναπτύσσεται και στην Τουρκία και Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, μόνο το 35% των Τούρκων και το 46% των Ελλήνων θεωρούν πως οι χώρες τους είναι σε θέση να διεξάγουν πόλεμο. Ακόμα και στην Τουρκία, όπου η κοινή γνώμη είναι συνηθισμένη στις διαρκείς πολεμικές αναμετρήσεις της χώρας τους, το 60% είναι εναντίον ενός πολέμου με την Ελλάδα και μόνο το 31% υπέρ.

***

Οι ψευδαισθήσεις που για χρόνια καλλιεργούνται στην Ελλάδα και την Κύπρο,  ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης καταρρίπτονται μέρα με τη μέρα.  Κι αυτοί με τη σειρά τους εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα, ενώ στη συγκεκριμένη κρίση είναι φανερό πως υπάρχουν διαφορετικά συμφέροντα ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες, όπως γίνεται φανερό από τη διαφορετική στάση που κρατάνε Γαλλία και Γερμανία.

Τα πραγματικά ανταγωνιστικά υλικά συμφέροντα στην περιοχή μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν μπορούν να συμβιβαστούν. Κάθε κίνηση που ισχυροποιεί την ελληνική και ελληνοκυπριακή άρχουσα τάξη αποδυναμώνει την τουρκική και τουρκοκυπριακή άρχουσα τάξη και το αντίστροφο.

Αυτό όμως που πρέπει να είναι ξεκάθαρο για κάθε εργαζόμενο/η και νέο/α στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι ότι όσο και αν οι κυβερνήσεις μας είναι έτοιμες θα θυσιάσουν αμέτρητες ζωές σ’ αυτό τους τον ανταγωνισμό, εμείς δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε, ούτε από τις εξορύξεις, τα κέρδη από τις οποίες θα καρπωθούν οι πολυεθνικές και το ντόπιο κεφάλαιο, ούτε από την διεκδίκηση ακατοίκητων βραχονησίδων στο Αιγαίο που υπηρετούν γεωστρατηγικά συμφέροντα των εμπόλεμων, ούτε βέβαια και από τη διχοτόμηση της Κύπρου που συνεχίζεται.

Για όλους αυτούς τους λόγους,

  • Τασσόμαστε ενάντια στον πόλεμο και τον εθνικισμό που αναπτύσσεται και στις 3 χώρες!
  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων που θυσιάζει το περιβάλλον και την ειρήνη για να βγάλουν κέρδη οι πολυεθνικές του πετρελαίου.
  • Καλούμε σε κοινό αγώνα των εργαζομένων και της νεολαίας σε Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρο (σε Βορρά και Νότο) ενάντια στα αντεργατικά και εθνικιστικά σχέδια των κυβερνώντων και των αρχουσών  τάξεων που υπηρετούν.
  • Παλεύουμε για το χτίσιμο μαζικών πολιτικών οργανώσεων των εργαζομένων και της νεολαίας που θα παλέψουν για την ανατροπή του καπιταλισμού στις χώρες μας, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις, και για τον σοσιαλισμό σε συνθήκες πραγματικής δημοκρατίας κι ελευθερίας, στα πλαίσια μιας εθελοντικής, σε ισότιμη βάση, σοσιαλιστικής ομοσπονδίας, όχι μόνο των τριών χωρών αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα