ΔΕΘ 2019: Η ιστορία γράφεται στους δρόμους

Δημοσιεύουμε κοινό κάλεσμα οργανώσεων της Αριστεράς της Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στη διαδήλωση της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 18.00 στην Καμάρα.

H Νέα Δημοκρατία με το που ανέλαβε την κυβέρνηση επιχειρεί να βαθύνει τη βίαιη απόσπαση πλούτου και εξουσίας από την κοινωνική πλειοψηφία, με όπλο την καταστολή και το φόβο. Παίρνοντας τη σκυτάλη των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, επιδιώκοντας το πέρασμα σειράς κοινών αγαθών στην επικράτεια της αγοράς (νερό, ενέργεια, παιδεία, υγεία, κα) και κάνοντας ξεκάθαρο τι εννοεί με τον όρο “επιστροφή στην κανονικότητα” για την εργασία.

Εν μέσω καλοκαιριού και με την γνωστή αντιδημοκρατική διαδικασία του κατεπείγοντος, η ΝΔ προσέφερε κάποια πολύ χρήσιμα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο: Κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης και των ελάχιστων μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εφοπλιστές, επιτάχυνση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα έχει προαναγγείλει και νέες παρεμβάσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος της απεργίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, υποσχόμενη ατομικούς κουμπαράδες, που στην ουσία θα εξανεμίσουν τις συντάξεις. Συνεχίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο νόμος Κατρούγκαλου, η ΝΔ επιδιώκει να μεταβεί σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας από το 2021 και μετά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα λάβουν πολύ χαμηλές συντάξεις, ενώ τα χρήματα των ασφαλισμένων θα γίνουν αντικείμενο τζόγου από τους ιδιώτες. Εδώ να προσθέσουμε και τη βιάση τους να κλείσουν οι “εκκρεμότητες” σε σχέση με τα φαραωνικά σχέδια των εξορύξεων, της καύσης απορριμμάτων, κ.α., τα οποία θα είναι καταστροφικά, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά. Με λίγα λόγια προσφέρουν γη και ύδωρ στο μεγάλο κεφάλαιο και καμένη γη σε όλους και όλες εμάς.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης στο κοινωνικό πεδίο. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί κομμάτι του σχεδίου της να παραδώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην αγορά, προωθώντας έτσι την εμπορευματοποίηση της. Φυσικά, για να το πετύχουν αυτό πρέπει να φιμώσουν το φοιτητικό κίνημα μετατρέποντας, έτσι, τα πανεπιστήμια σε αποστειρωμένα ιδρύματα. Εξάλλου, δεν το κρύβουν. Η λογική τους συμπυκνώνεται στο “παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, κατάρτιση και μηδαμινά δικαιώματα για τους πολλούς”. Έτσι, πιστή στο δόγμα του «προσοντολογίου» του νόμου Γαβρόγλου, η σχολική χρονιά ξεκινά με μηδενικές προσλήψεις, με απολύσεις και αποκλεισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν την μερίδα του λέοντος στο ποσοστό ανεργίας τον φετινό μήνα Ιούλιο.

Την ίδια στιγμή ενισχύονται οι δυνάμεις καταστολής (εδώ λεφτά υπάρχουν) με άμεσο στόχο την επίθεση σε κοινωνικούς χώρους και σε δομές αλληλεγγύης. Οι εικόνες από την βίαιη εκκένωση κατειλημμένων χώρων στέγασης προσφύγων και οι επιθέσεις σε αυτό-οργανωμένους χώρους στα Εξάρχεια προκάλεσαν οργή σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. 

Οι κινήσεις αυτές της ΝΔ ρίχνουν νερό στο μύλο των πιο αντιδραστικών στοιχείων της ελληνικής κοινωνίας (χαρακτηριστική η ομοφοβική επίθεση στις 29/8 από ΜΑΤατζήδες στο κέντρο της Αθήνας) και επιχειρούν να στείλουν ένα διπλό μήνυμα. Στους από πάνω, ότι μπορούν να συνεχίσουν να λεηλατούν τις ζωές μας και το περιβάλλον ανενόχλητα, καθώς το μόνο που μετράει είναι το κέρδος, ενώ στους εργαζόμενους/ες και τη νεολαία “βουλώστε το και καθίστε στα αυγά σας”. Κι όμως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Δεν θα φοβηθούμε και δεν θα υποκύψουμε στους εκβιασμούς τους. Το εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα έχουν ρίζες στην κοινωνία και πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις. Δε θα παραδώσουμε τόσο εύκολα τα όπλα.

Μέσα σε όλα αυτά δεν ξεχνάμε τη στάση των μνημονικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και των κυρίαρχων παρατάξεων σε τοπικό επίπεδο, απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων και την προσπάθεια τους να εμπεδωθεί η κοινωνική ειρήνη και η ταξική συνεργασία. Δεν μας χωράει το σχέδιο της αριστεράς της ήττας και του απομονωτισμού. Οι εξελίξεις αυτές δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στην αποστράτευση, αλλά ακριβώς το αντίθετο, στην ενεργοποίησή μας. Για να χαράξουμε τον άλλο δρόμο, θα πρέπει οι οργανώσεις της ανατρεπτικής αριστεράς, τα αγωνιστικά εργατικά και αυτοδιοικητικά σχήματα και τα μαχητικά κομμάτια του κινήματος, παρά τις διαφορές τους, να εκπονήσουν ένα κοινό σχέδιο δράσης στους εργατικούς και τους νεολαιίστκους χώρους, στις γειτονιές, στον δρόμο αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.  

Η φετινή ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι οργανώσεις που υπογράφουμε αυτό το κείμενο καλούμε σε ενωτική πορεία ξεκινώντας από την Καμάρα, το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη στις 18.00,  και δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην συνάντηση στο δρόμο, όλων εκείνων των δυνάμεων και φορέων που επιδιώκουν να δοθεί η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους εθνικιστές. Θέλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης, για αυτό χρειαζόμαστε την συμπόρευση και την ενότητα στην δράση, τόσο στην διαδήλωση της ΔΕΘ όσο και συνολικότερα, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, τοπικών κινημάτων, συλλογικοτήτων αντίστασης και αριστερών οργανώσεων αλλά και του κόσμου της εργασίας που θέλει να οργανώσει την απάντηση στην επίθεση της ΝΔ. Χρειαζόμαστε ένα πολύμορφο και πλατύ κίνημα που μπορεί να ανοίξει δρόμους και να διαμορφώσει όρους νίκης και ανατροπής.

  • ΑΡιστερή ΑΝασύνθεση
  • Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
  • Ξεκίνημα– Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
  • Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής