Χιλή: Μεγάλη πτώση των κομμάτων του κατεστημένου, άνοδος της Αριστεράς

Το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Μαΐου διεξήχθησαν οι Εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση στη Χιλή, καθώς και δημοτικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων δείχνει τη μεγάλη φθορά κυρίως της Δεξιάς του προέδρου Πινιέρα αλλά και τη σημαντική άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς.

Μαζί με την δεύτερη θέση της εκλογικής λίστας Apruebo Dignidad (Προτιμώ την Αξιοπρέπεια), με 18,7% στις εκλογές για την Συνταγματική Εθνοσυνέλευση της Χιλής, η χιλιανική Αριστερά φαίνεται να αυξάνει τις δυνάμεις της και στις δημοτικές εκλογές, που έγιναν τις ίδιες ημέρες, κερδίζοντας έδρες σε δημοτικά συμβούλια, αλλά και μια σειρά σημαντικούς δήμους, όπως ο Δήμος του Σαντιάγο που κερδήθηκε από την υποψήφια του ΚΚ Χιλής Iraci Hassler και τον δήμο της Βίνια ντελ Μαρ, που κερδήθηκε από την υποψήφια της Revolucion Democratica (Δημοκρατική Επανάσταση) Macarena Ripamonti.

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών

Στις δημοτικές εκλογές η Αριστερά εκπροσωπήθηκε από τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς (Frente Amplio, Chile Digno Verde y Soberano και Dignidad Ahora). Το Frente Amplio (Ευρύ Μέτωπο), είναι ένας συνδυασμός της Αριστεράς που αποτελείται από οργανώσεις που πρωταγωνιστούσαν σε μια σειρά από κινήματα τα τελευταία δέκα χρόνια. Κυριαρχεί η Revolucion Democratica, μια ρεφορμιστική οργάνωση που δημιουργήθηκε από ηγετικά στελέχη του φοιτητικού κινήματος του 2010-2011. Κέρδισε 11 δήμους σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, φτάνοντας στους 12, ενώ κατάφερε να δεκαπλασιάσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές και να κερδίσει 122 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια, κερδίζοντας το 7,1 % των ψήφων.

Ο συνδυασμός Dignadad Ahora κατάφερε να τριπλασιάσει τα ποσοστά του, από 1,2% σε 3,4%, και να κερδίσει τρεις δήμους, ενώ κέρδισε και 35 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια. Πρόκειται για έναν συνδυασμό της «λαϊκιστικής αριστεράς».

Την πιο σημαντική άνοδο σημείωσε ο συνδυασμός Chile Digno Verde y Soberano (Χιλή, Πράσινη, Ανεξάρτητη και με Αξιοπρέπεια), του οποίου ηγείται το ΚΚ Χιλής. Κατάφερε να κερδίσει τον δήμο του Σαντιάγο, εκθρονίζοντας τον μέχρι τώρα δήμαρχο που προέρχεται από την Renovacion National (Εθνική Ανανέωση), το κόμμα του Προέδρου της Χιλής Sebastian Pinera. Επίσης κατάφερε να τετραπλασιάσει τα ποσοστά του, φτάνοντας το 6,6% και τριπλασιάζοντας τον αριθμό των δήμων που ελέγχει (από 3 σε 9), ενώ κέρδισε και 107 θέσεις σε δημοτικά συμβούλια.

Τα κόμματα του Χιλιανού κατεστημένου μπορεί να κράτησαν τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τα εκλογικά ποσοστά, όμως υπέστησαν μια μεγάλη ήττα, παρόλα αυτά, αφού σημείωσαν μια μεγάλη εκλογική κατρακύλα, χάνοντας τόσο σε ποσοστά όσο και σε δήμους.

Ο κεντροδεξιός συνδυασμός Chile Vamos (Εμπρός Χιλή), του οποίου ηγείται ο Πινιέρα έχασε 58 δήμους, 150 δημοτικούς συμβούλους και 12,5 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο  συνδυασμός της La Lista del Apruebo (Συνταγματική Ενότητα-σε ελεύθερη μετάφραση), του οποίου ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα Χιλής, έχασε 11 δήμους, 148 δημοτικούς συμβούλους και 12,5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι δύο μεγάλοι συνδυασμοί του κατεστημένου, κοινώς, εισέπραξαν όλη την οργή για  τις πολιτικές λιτότητας και καταστολής όλων των προηγούμενων χρόνων, ενώ στον κυβερνητικό συνδυασμό χρεώνεται και η αποτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η επόμενη μέρα

Μπορεί στα αποτελέσματα των εκλογών για την Συνταγματική Εθνοσυνέλευση ο συνδυασμός του Πινιέρα να πήρε τη το μεγαλύτερο ποσοστό (20,56%), όμως το 18,7 % της λίστας Apruebo Dignidad, που στην ουσία συσπειρώνει τις δύο μεγάλες εκλογικές λίστες της Χιλιανής Αριστεράς (Cile Digno Verde y Soberano και Frente Amplio), σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσοστά ανεξάρτητων υποψηφίων, δείχνει ότι η ψήφιση νέου Συντάγματος δεν θα είναι μια απλή υπόθεση για τον Πινιέρα. Άλλωστε, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εκλογές για Συντακτική Συνέλευση, ύστερα από τη μεγάλη εξέγερση του 2019 που οδήγησε σε δημοψήφισμα τον Οκτώβρη του 2020 στο οποίο ο χιλιάνικος λαός αποφάσισε με ποσοστό 78% να αναθεωρήσει το Σύνταγμα που κρατάει απ’ την περίοδο της δικτατορίας Πινοσέτ.

Την επόμενη περίοδο βέβαια, πέρα απ’ την κατάρτιση νέου Συντάγματος, υπάρχουν και οι γενικές εκλογές του Νοεμβρίου (προεδρικές και βουλευτικές), οι οποίες αποτελούν τη νέα μεγάλη μάχη μεταξύ κινήματος-Αριστεράς και Πινιέρα-Δεξιάς.

Ήδη οι δύο συνδυασμοί της Αριστεράς βρίσκονται σε διαβουλεύσεις, και ήδη υπάρχει μια άτυπη συμφωνία να μην κατεβαίνουν και οι δύο συνδυασμοί σε κάποιες περιφερειακές εκλογές που θα γίνουν στο επόμενο διάστημα, αλλά όπου κατεβαίνει ο ένας συνδυασμός ο άλλος να απέχει και να καλεί σε εκλογή του πρώτου.  Ακόμα, αρκετές δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές δείχνουν να προηγείται ο υποψήφιος του ΚΚ Χιλής, με ποσοστά γύρω στο 20%, το οποίο επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την καταδίκη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Πινιέρα.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη περίοδος αναμένεται να είναι ταραγμένη και σίγουρα ενδιαφέρουσα, τόσο για τη Χιλή, όσο και για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική, με την επικράτηση του αριστερού προέδρου Καστίγιο στο Περού αλλά και την εξέγερση που ακόμα καλά κρατεί στην Κολομβία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα