Βρετανία: η σ. Έιμι Μέρφι πρόεδρος του πέμπτου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας

Ρεπορτάζ από το σάιτ του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI (αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στη Βρετανία)

 

Πριν μερικές μέρες η συντρόφισσα Έιμι Μέρφι εκλέχτηκε πρόεδρος του συνδικάτου USDAW, του πέμπτου μεγαλύτερου συνδικάτου της Βρετανίας.

Το USDAW έχει πάνω από 433.000 μέλη που απασχολούνται κυρίως στον τομέα του εμπορίου. Περίπου 160.000 από τα μέλη του εργάζονται (όπως και η σ. Έιμι) στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, την μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία.

Η εκστρατεία

Η συντρόφισσα κέρδισε την εκλογή της στη βάση μιας καμπάνιας με βασικά συνθήματα το αίτημα για 10 λίρες/ώρα μισθό (11,33 ευρώ) και την κατάργηση των «συμβολαίων μηδενικών ωρών» (zero hour contracts). Πρόκειται για συμβόλαια σύμφωνα με τα οποία οι ο εργοδότης καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν όταν υπάρχει δουλειά, για όση ώρα υπάρχει δουλειά και τους πληρώνει αποκλειστικά για αυτές τις ώρες χωρίς καμία άλλη υποχρέωση απέναντι τους. Στην Βρετανία αυτά τα συμβόλαια έχουν πάρει μαζικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η Έιμι δήλωσε μετά την εκλογή της:

«Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όσους με στήριξαν. Η υποστήριξη σας ήταν τεράστια. Ήρθε η ώρα να αντισταθούμε στο μεγάλο κεφάλαιο για το οποίο δουλεύουμε. Σαν πρόεδρος θα συνεχίσω να αμφισβητώ την ηγεσία του συνδικάτου, να αντιπαλεύω την εργοδοσία και να είμαι 100% στο πλευρό των μελών του Συνδικάτου».

Κατά την διάρκεια της εκστρατείας χιλιάδες φυλλάδια διανεμήθηκαν στους χώρους εργασίας από μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος-CWI, ακτιβιστές της συμμαχίας Broad Left (συμμαχία της Αριστεράς στο συνδικαλιστικό, στην οποία συμμετέχει το ΣΚ-CWI) και άλλους υποστηρικτές της υποψηφιότητας της Έιμι.

Η εκλογή της Έιμι προσφέρει μια ευκαιρία να προχωρήσει το συνδικάτο σε μια νέα κατεύθυνση, σε συνεργασία με τα μέλη του Broad Left στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και να εξασφαλιστεί έτσι ότι το USDAW ακολουθεί μια μαχητική προσέγγιση σε έναν κλάδο που χρειάζεται κάτι τέτοιο απεγνωσμένα.

Τα πολλά μέλη του συνδικάτου και οι εμποροϋπάλληλοι που εξέφρασαν την στήριξη τους στην Έιμι και τις πολιτικές που προωθεί είναι ενθουσιασμένοι από αυτό το τεράστιο βήμα. Αυτή η εξέλιξη δίνει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα-CWI και το συμμαχικό σχήμα Broad Left μια μεγάλη ευκαιρία να συνεχίσουν ακόμη πιο δυναμικά την εκστρατεία για μια  τολμηρή, αγωνιστική, σοσιαλιστική ηγεσία στο USDAW.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα