Βρετανία: μαζικές διαδηλώσεις για τη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Στις αρχές Φλεβάρη έγιναν μαζικές διαδηλώσεις στη Βρετανία για τη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (National Health Service – NHS) που έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης των Τόρηδων. Στη μεγαλύτερη από αυτές, στο Λονδίνο, πάνω από 50.000 διαδηλωτές δήλωσαν την αντίθεση τους στις πολιτικές λιτότητας στον τομέα της Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται σε μια εποχή άγριας λιτότητας. Σύμφωνα με τη συντρόφισσα Τζάκι Μπέρι (συνδικαλίστρια νοσηλεύτρια και μέλος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος – CWI» – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στη Βρετανία) από το 2010, όταν οι Τόρηδες ανέλαβαν την εξουσία, οι μισθοί των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, έχουν μειωθεί κατά 14%.

Την ίδια στιγμή έχουμε και τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής είσοδο μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών σε τμήματα του χώρου της Υγείας και της Πρόνοιας, που έχουν οδηγήσει σε μια de facto ιδιωτικοποίηση των εν λόγω υπηρεσιών.

Αρχικά, η συγκεκριμένη κινητοποίηση είχε καλεστεί με αίτημα την πρόσληψη περισσότερου προσωπικού, τη διάθεση περισσότερων νοσοκομειακών κρεβατιών και περισσότερων πόρων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την αντιμετώπιση των επιδημιών του χειμώνα. Όμως τελικά, κατέληξε να είναι μια κινητοποίηση για τη συνολική υπεράσπιση του Συστήματος Υγείας, αφού αυτό που απασχόλησε κατά κύριο λόγο τους συμμετέχοντες ήταν το θέμα των μειωμένων μισθών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας.

Στην πορεία ήταν διάχυτη η διάθεση η συγκεκριμένη διαδήλωση να αποτελέσει την αρχή ενός συνολικού αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι διαδηλωτές έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στα συνθήματα με τα οποία ζητούσαν αυξήσεις στους μισθούς, όπως και σε αυτά που πρότειναν το κάλεσμα απεργιών.

Το γεγονός ότι η διαδήλωση κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο μεγάλο πλήθος κόσμου, παρά το γεγονός ότι τα επίσημα συνδικάτα δεν καλούσαν σε αυτή, είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη βρετανική κοινωνία.

Μια κοινωνία χτυπημένη από τη λιτότητα όλων των τελευταίων χρόνων, που βλέπει σήμερα την πρόσβασή της στη δημόσια Υγεία να περιορίζεται. Η επιτυχία της κινητοποίησης στηρίχτηκε κατά κύριο λόγο στη δράση των αγωνιστών της βάσης, που μετέφεραν το κάλεσμα για την πορεία από στόμα σε στόμα και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει βέβαια το θράσος να δηλώνει «περήφανη» για το Εθνικό Σύστημα Υγείας… Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας έχουν όμως διαφορετική άποψη. Θεωρούν ότι το NHS κινδυνεύει από περαιτέρω υποβάθμιση και ιδιωτικοποιήσεις και είναι αποφασισμένοι να δώσουν σκληρές μάχες για να το υπερασπιστούν!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα