Βόλος: Λιμάνι & βιομηχανίες πλουτίζουν εις βάρος της υγείας μας

Επιμέλεια: Μαρία Καπαράκη, Βόλος

«Πάρτε μέτρα, πριν μας πάρουν μέτρα!»

Αυτό και πολλά άλλα συνθήματα φώναζαν οι κάτοικοι της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου στην μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το Σάββατο 5 Μάη στην κεντρική πύλη του λιμανιού στο Βόλο. Νέοι, ηλικιωμένοι, γονείς και παιδιά, κρατώντας μαύρες σημαίες και πανό, φώναζαν συνεχώς συνθήματα, ενώ πραγματοποιήθηκε και πορεία από το λιμάνι προς τη γειτονιά του Παλιού Λιμεναρχείου.

Η κινητοποίηση ήταν απόφαση των κατοίκων για να διεκδικήσουν καθαρό αέρα για τη γειτονιά τους που είναι μία από τις πιο μολυσμένες στο Βόλο, λόγω των δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμανιού που βρίσκεται λίγα μέτρα από τα σπίτια τους.

Ο Βόλος είναι μια από τις 5 πόλεις της Ευρώπης με την μεγαλύτερη αερορύπανση (εφημερίδα «Θεσσαλία» 06/03). Υπεύθυνοι για αυτό είναι το λιμάνι, το κυκλοφοριακό και πάνω απ’ όλα οι μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής (ΑΓΕΤ, Χαλυβουργία, κά) που, έχοντας ως μόνο στόχο την αύξηση των κερδών τους, δεν διστάζουν να παραβούν κάθε μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος.

Εγκληματική στάση από ΥΠΕΧΩΔΕ και Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ)

Τη στιγμή που τα αναπνευστικά προβλήματα και οι καρκίνοι στην περιοχή «θερίζουν», ΥΠΕΧΩΔΕ και ΤΑ ακολουθούν την ίδια ακριβώς πολιτική για τη ρύπανση: κουκούλωμα των υπεύθυνων και κοροϊδία των πολιτών. Ποτέ δε γίνεται κουβέντα για τις ευθύνες των βιομηχανιών και του λιμανιού, ούτε βέβαια για τις ευθύνες της ίδιας της ΤΑ, που τόσα χρόνια δεν επέβαλε σκληρά πρόστιμα στις βιομηχανίες για τις παραβάσεις τους, δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για το λιμάνι και δεν κάνει τίποτα για να λύσει το κυκλοφοριακό.

Συλλογικός αγώνας για το δικαίωμά μας στο καθαρό περιβάλλον

Δεν είναι δυνατόν τα κέρδη των βιομηχανιών και του λιμανιού να μπαίνουν πάνω από την υγεία μας και το δικαίωμα μας στο αυτονόητο: τον καθαρό αέρα και τη ζωή. Το βήμα που έκαναν οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου να οργανωθούν και να διεκδικήσουν με κινητοποιήσεις καθαρό αέρα είναι σπουδαίο και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλη την πόλη. Μετά από τόσα χρόνια μάταιων προσπαθειών οι άνθρωποι αυτοί συνειδητοποιούν πλέον ότι η αδιαφορία των υπευθύνων είναι συνειδητή πολιτική και ότι η μόνη ελπίδα να δοθεί κάποια λύση είναι να βγουν οργανωμένα και συλλογικά στο δρόμο και να το διεκδικήσουν.

***

Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Σκούφογλου, Χημικό Μηχανικό & μέλος της δημοτικής παράταξης Παρέμβαση Πολιτών (Π.Π.)

Ξ: Ποια είναι η θέση της Π.Π. για το ζήτημα της ρύπανσης στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή;

Π.Σ.: Η πόλη μας κατατάσσεται στις πιο ρυπασμένες από πλευράς ατμόσφαιρας πόλεις της χώρας μας, κύρια από τα μικροσωματίδια όπου έχουμε ανά έτος πάνω από 4 φορές υπέρβαση των ορίων… …Καταδικαστική είναι η δραστηριότητα της ΑΓΕΤ, ένα τερατώδες σε μέγεθος εργοστάσιο που φιλοδωρεί την πόλη με σκόνη και εκατομμύρια κυβικά μέτρα καυσαερίων την ώρα και καταναλίσκει ετήσια 500.000 τόνους στερεών καυσίμων και πετ-κοκ! Στην ευρύτερη περιοχή, μικρές και μεγάλες μονάδες ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καυσαέρια, διαλύτες κλπ, ενώ η Χαλυβουργία με την σκόνη και τα καυσαέριά της ρυπαίνει αέρα και έδαφος με βαριά μέταλλα.

Η Π.Π. από τη στιγμή της ίδρυσής της θεωρεί ως πρωταρχικό πρόβλημα της πόλης την ρύπανση… …Αγωνιζόμαστε μέσα και έξω από τους θεσμούς να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε τους συμπολίτες μας για να ληφθούν επιτέλους μέτρα που αφορούν την υγεία όλων μας. Απαιτούμε ελεύθερους χώρους, ουσιαστική αύξηση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποθάρρυνση του ΙΧ, ποδηλατόδρομους και φθηνά οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Απαιτούμε να υποχρεωθεί η ΑΓΕΤ να αντικαταστήσει το πετ-κοκ και το κάρβουνο που καίει με φυσικό αέριο και βέβαια να γίνονται οι αυστηρότεροι έλεγχοι στη λειτουργία των φίλτρων της. Να σταματήσει άμεσα η μεταφορά υλικών από και προς την ΑΓΕΤ με σιλοφόρα μέσα από την πόλη.

Ξ: Ποια είναι έως τώρα η εμπλοκή της Π.Π. στον αγώνα των κατοίκων του Παλιού Λιμεναρχείου;

Π.Σ.: Από τον περασμένο Σεπτέμβρη η Π.Π. συμπαρίσταται αγωνιστικά στη μάχη που δίνουν οι κάτοικοι του Παλιού Λιμεναρχείου… Διοργανώσαμε συγκεντρώσεις κατοίκων, αφισοκολλήσεις, μοιράσαμε έντυπο υλικό, κλπ και πρωτοστατήσαμε στην ίδρυση της Επιτροπής Αγώνα, στην οποία συμμετέχουμε. Προσπαθούμε με πολύ πίεση να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ζητήσαμε εγγράφως, σε συνεργασία με τον Εξωραϊστικό Σύλλογο της περιοχής την συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Πιστεύουμε ότι μόνο με δυναμικές λαϊκές κινητοποιήσεις μπορεί να επιλυθεί το θέμα: Οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους…

Ξ: Ποια είναι η θέση των υπόλοιπων δημοτικών κινήσεων για το θέμα;

Π.Σ.: …Σε ερώτημα της Π.Π. προς το Δήμαρχο για το πότε θα εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πήραμε την απάντηση ότι αυτό θα γίνει όταν κριθεί ώριμο!! Οι μεγάλες Δημοτικές παρατάξεις περί άλλα τυρβάζουν: αν θα σαλπάρει η ΑΡΓΩ, να φτιάξουν πισίνες στο ΞΕΝΙΑ, να γίνουν και άλλα πάρκινγκ στο κέντρο της πόλης…

Να τονίσουμε ότι αν και στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν οι Δημοτικές παρατάξεις Βόλος-Ανοιχτή Πολιτεία(ΣΥΝ) και ΔΑΣ (ΚΚΕ) εν τούτοις θα περιμέναμε εκ μέρους τους να συμμετέχουν ενεργά όχι μόνον οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά να κινητοποιήσουν οι παρατάξεις αυτές όλα τους τα μέλη για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα.

Ξ: Τι έχει κάνει ως τώρα η Τοπική Αυτοδιοίκηση της περιοχής για το ζήτημα της ρύπανσης;

Π.Σ.: Οι κατά καιρούς Δημοτικές Αρχές δεν έβαλαν σε προτεραιότητα το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης… Μιλάνε για ανάγκη εκπόνησης και άλλων μελετών, προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα λέγοντας ότι δεν πρέπει να δυσφημισθεί η πόλη… ενώ λογικά θα έπρεπε να έχουν χάσει τον ύπνο τους! …Αρκούνται σε γενικόλογες διακηρύξεις … αλλά χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη δεν τέθηκε η αντιμετώπιση της ρύπανσης στο Δημοτικό Συμβούλιο! Η ευθύνη βαρύνει όλες ανεξαίρετα τις παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού οι αντιδράσεις τους είναι χλιαρές. Και τι να πει κανείς για τις κατά καιρούς χορηγίες της ΑΓΕΤ που αντί να απορριφθούν ως απαράδεκτες γίνονται ασμένως δεκτές….

Οι πολίτες του Βόλου πρέπει να μετουσιώσουμε την ανησυχία μας για την απειλή της υγείας μας από τη ρύπανση με δυναμικές κινητοποιήσεις και διεκδίκηση του αυτονόητου που μας το στερούνε. Πραγματικά, δεν πάει άλλο.

*Στην Παρέμβαση Πολιτών συμμετέχει και το ΞΕΚΙΝΗΜΑ

***

Συνέντευξη με τον Ζήση Περσουβλιώτη, κάτοικο της συνοικίας του Παλιού Λιμεναρχείου & αντιπρόεδρο του Εξωραϊστικού συλλόγου της περιοχής

Ξ: Περιγράψτε μας με λίγα λόγια την κατάσταση στη γειτονιά του Παλιού Λιμεναρχείου.

Ζ.Π.: Στο εμπορικό λιμάνι του Βόλου που είναι μπροστά από τη συνοικία γίνονται εδώ και χρόνια χύδην φορτώσεις και εκφορτώσεις σε διάφορα προϊόντα, κάποια καρκινογόνα, όπως είναι το σκραπ, προϊόντα για τη χαλυβουργεία, πετ-κοκ, ανθρακίτες, κάρβουνο, λιπάσματα και ζωοτροφές… …Στην συνοικία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το αναπνευστικό, ειδικά για τα παιδιά, και μέσα σε 10 χρόνια είχαμε 43 θανάτους από καρκίνο. Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλοι 10 και ποιος ξέρει πόσοι ακόμα στο μέλλον.

Εμείς σαν Εξωραϊστικός σύλλογος, μαζί με την Παρέμβαση Πολιτών, με άλλες παρατάξεις, τους οικολόγους, κλπ, παλεύουμε για να δώσουμε σε όλους τους Βολιώτες ένα μήνυμα για τη ρύπανση του λιμανιού: ότι δεν αφορά μόνο τη συνοικία μας. Είναι για όλο το Βόλο … Νομίζω ότι βαδίζουμε σε καλή κατεύθυνση γιατί βλέπω ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το ζήτημα, και πιθανά θα αναγκαστούν να πάρουνε κάποια μέτρα…

Ξ: Ποια είναι τα αιτήματα των κινητοποιήσεων των κατοίκων;

Ζ.Π.: Το πετ-κοκ, και όλα τα προϊόντα που μεταφέρονται χύδην, να έρχονται συσκευασμένα. Το λιμάνι να είναι καθαρό και να σκουπίζεται καλά. Και να φύγει η πλάστιγγα που είναι 10 μέτρα από τα σπίτια μας, και στην οποία ζυγίζονται καθημερινά 2.000 αυτοκίνητα γεμάτα προϊόντα.

Ξ: Τι προσπάθειες έχετε κάνει όλα αυτά τα χρόνια με τον Εξωραϊστικό σύλλογο και τι απαντήσεις πήρατε από τους υπεύθυνους;

Ζ.Π.: Παλιά κάναμε μερικές συνελεύσεις των κατοίκων, πηγαίναμε συνέχεια στα «μαλακά» παρακαλώντας να κοιτάξουν το πρόβλημα κι αυτοί «αγρών ηγόραζαν». Από τη στιγμή που φτιάχτηκε η Επιτροπή Αγώνα και άρχισε η υπόθεση να κινείται σε άλλα πλαίσια οι «κύριοι» αυτοί έχουν θορυβηθεί και άρχισαν να «σφίγγουν τα λουριά τους». Εμείς θα κοιτάξουμε να φτάσουμε στην τελευταία τρύπα, να σφίξει γερά το λουρί…

Ξ: Πως κρίνετε τη διάθεση του κόσμου μετά την κινητοποίηση;

Ζ.Π.: Πάρα πολύ καλή. Ο κόσμος της συνοικίας μας ανταποκρίνεται και βλέπουμε ότι το θέμα το έχουν αγκαλιάσει και ευρύτερα από την κοινωνία του Βόλου. Κατάλαβαν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην συνοικία μας, γιατί εκτός από το λιμάνι υπάρχει και η ΑΓΕΤ, η Χαλυβουργία, το κυκλοφοριακό που όλα μαζί «θερίζουν»…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,275ΥποστηρικτέςΚάντε Like
987ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα