Βόλος: Ανοιχτό κάλεσμα για την δημιουργία επιτροπής ενάντια στο εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων

Δημοσιεύουμε το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα ενάντια στο εργοστάσιο της Engal

Aνοιχτό κάλεσμα τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα

Όχι στο εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών – Όχι στον καρκίνο

Στην περιοχή μας (Β’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου) σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ENGAL.  Το εργοστάσιο θα έχει ως καύσιμη ύλη σκουπίδια, από την Ελλάδα αλλά και εισαγόμενα από την Ιταλία!

Η λειτουργία ενός τέτοιου εργοστασίου στη Μαγνησία θα προκαλέσει νέα, πολύ μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Ας μην ξεχνάμε ότι η ευρύτερη περιοχή του Βελεστίνου, όπου βρίσκεται η Β’ ΒI.ΠE. του Βόλου, είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη περιβαλλοντικά, καθώς εκεί λειτουργούν μεγάλες και ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής (Χαλυβουργία, Χυτήρια, ΠΕΒ κλπ).

Η εταιρεία ψεύδεται, όταν λέει πως η καύσιμη ύλη που θα χρησιμοποιήσει θα είναι βιομάζα. Το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι το γνωστό διεθνώς SRF/RDF. Πρόκειται για σκουπίδια, από τα οποία έχουν αφαιρεθεί στοιχειωδώς τα μέταλλα και τα οποία έχουν αφυδατωθεί ώστε να μπορούν στη συνέχεια να καούν. Αυτό αναφέρεται ρητά και στην άδεια που έχει πάρει η εταιρεία από την  Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η καύση του SRF απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα εξαιρετικά επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως: διοξίνες, φουράνια, αιώρουμενα σωματίδια που περιέχουν βαρέα μέταλλα κ.α. τα οποία προκαλούν πολλές μορφές καρκίνου καθώς και μια σειρά ασθένειες του νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού συστήματος κ.α. Επιπλέον ένα σημαντικό μέρος της καύσιμης ύλης του SRF/RDF  μετατρέπεται μετά την καύση σε τοξική τέφρα (τέφρα με μεγάλη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα κ.α.) της οποίας η ασφαλής διαχείριση είναι πρακτικά αδύνατη.

Αυτό το εργοστάσιο δεν πρέπει να γίνει!

Επειδή δεν έχουμε σκοπό να αφήσουμε να υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το περιβάλλον της περιοχής μας!

Επειδή δεν έχουμε σκοπό να αποκτήσουμε καρκίνο!

Επειδή δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε περιβαλλοντικοί μετανάστες!

Καλούμε σωματεία, δημοτικές κινήσεις, μαζικούς φορείς, συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής καθώς και κάθε πολίτη που αγωνιά για την υγεία του, σε συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για να μην επιτρέψουμε την κατασκευή του εργοστασίου.

Η πρώτη συνάντηση για την δημιουργία της επιτροπής θα γίνει την Παρασκευή 15/4 στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ώρα 6.30 μ.μ.

 

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνας ενάντια στο εργοστάσιο της ENGAL

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα