Με απεργιακές κινητοποιήσεις θα «υποδεχτούν» οι εργαζόμενοι της Amazon (της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικού εμπορίου παγκόσμια) στην Ισπανία την «Black Friday». Η «Μαύρη Παρασκευή» τα τελευταία χρόνια προωθείται ως μια «γιορτή για τον καταναλωτή», όπου μπορεί να προμηθευτεί προϊόντα σε χαμηλές τιμές για λίγες ώρες.
Η απεργία της Amazon
Οι εργαζόμενοι της Amazon στην Ισπανία σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε απεργίες για οχτώ μέρες το Νοέμβρη, Δεκέμβρη και Γενάρη, συμπεριλαμβανομένης και της «Μαύρης Παρασκευής», απαιτώντας καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας. Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες που έχουν επιλέξει για τις απεργίες τους δεν είναι τυχαίες, καθώς τότε παρατηρείται η μεγαλύτερη καταναλωτική κινητικότητα για την εταιρεία, πράγμα που συνεπάγεται με υψηλό φόρτο εργασίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ισπανικής εργατικής ομοσπονδίας CCOO, στην απεργία της Ισπανίας υπολογίζεται να συμμετάσχουν 1.800 εργαζόμενοι. Η απεργία αυτή εντάσσεται στα πλαίσια των δυναμικών κινητοποιήσεων που είχαν πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι της εταιρείας, όπως η διεθνική απεργία σε Ισπανία, Γερμανία και Πολωνία τον περασμένο Ιούλη.
Αντίστοιχες όμως απεργίες είχαν σημειωθεί και πέρσι με αφορμή τη «Μαύρη Παρασκευή» στις αποθήκες της Amazon σε Γερμανία και Ιταλία. Σε 6 πόλεις της Γερμανίας όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της εταιρείας, απήργησαν 2.500 εργαζόμενοι, ενώ σε μια αποθήκη της Ιταλίας 500.
Στη Γερμανία, οι εργαζόμενοι της Amazon παλεύουν από το 2013 για αυξήσεις μισθών καθώς λαμβάνουν τους χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους συναδέλφους τους σε αντίστοιχες θέσεις του λιανικού εμπορίου και των ταχυδρομικών εταιρειών. Στην Ιταλία, οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον την επισφάλεια, καθώς αρκετοί είναι αυτοί που εργάζονται με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας.
Ελκυστική εργασία ή ελκυστικά κέρδη;
Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις της εργοδοσίας με αφορμή την περσινή απεργία, η οποία προσπάθησε να πείσει με κάθε τρόπο ότι οι εργαζόμενοι της Γερμανίας κερδίζουν σχετικά υψηλούς μισθούς για τη συγκεκριμένη βιομηχανία και ταυτόχρονα ότι είναι «δίκαιοι και υπεύθυνοι εργοδότες» που προσφέρουν «ελκυστικές θέσεις εργασίας».
Τις τελευταίες δηλώσεις ίσως θα έπρεπε να τις σκεφτεί καλύτερα η εργοδοσία της Amazon, διότι η πραγματικότητα που είναι πια ευρέως γνωστή δείχνει το ακριβώς αντίθετο.
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κατουράνε σε μπουκάλια για να μην χάσουνε χρόνο από την εργασία, ότι φοράνε βραχιολάκι που τους υποδεικνύει τις λάθος κινήσεις τους, ότι φεύγουν στο τέλος του ωραρίου με ασθενοφόρα μην αντέχοντας τις σκληρές συνθήκες δουλειάς, μόνο «ελκυστική» εργασία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Πάνω σε αυτή τη κατάσταση αν συνυπολογίσουμε το φορτίο της «Μαύρης Παρασκευής», τότε καταλαβαίνουμε ότι η εντατικοποίηση της εργασίας είναι δεδομένη, οδηγώντας τους εργαζόμενους στα όριά τους.
Το ξεζούμισμα των εργαζομένων…
Η «Μαύρη Παρασκευή» έχει ταυτιστεί με την εντατικοποίηση της εργασίας που έρχονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα που ανακοινώνουν τις προσφορές, μέσα από εξαντλητικά ωράρια και υπερωρίες, ορθοστασία και στριμωξίδι ανάμεσα σε πελάτες που προσπαθούν να προμηθευτούν τα φτηνά προϊόντα.
Ενδεικτικά στην Ελλάδα, μέσα από έλεγχο που έκανε πέρσι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε 98 πολυκαταστήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε 23 περιπτώσεις σχετικά με τα χρονικά όρια εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση, καθώς και σε σχέση με θέματα ασφαλείας και υγείας στους εργασιακούς χώρους.
…τα κέρδη των εταιρειών
Και όλα αυτά γίνονται την ίδια ώρα που οι εταιρείες και τα καταστήματα βλέπουν να αυξάνουν τα κέρδη τους τη συγκεκριμένη μέρα σε μεγάλο βαθμό. Στη Γερμανία, ο εμπορικός σύλλογος Deutschland εκτιμά ότι η «Μαύρη Παρασκευή» και η «Cyber Monday» (αντίστοιχη της «Μαύρης Παρασκευής» που αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο) θα προσφέρουν επιπλέον τζίρο 1,7 δις ευρώ. Αλλά και σε όλες τις χώρες, η «Μαύρη Παρασκευή» αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για τις εταιρίες να «ξεστοκάρουν» τα εμπορεύματα που δεν έχουν πουληθεί. Δημιουργώντας ένα κλίμα «καταναλωτικού πανικού» ωθούν τους καταναλωτές να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες, αυξάνοντας έτσι τον τζίρο και τα κέρδη τους.
Θύματα βέβαια αυτής της «καταναλωτικής μανίας» είναι και οι εργαζόμενοι, που σηκώνουν το βάρος του φόρτου εργασίας που συνεπάγεται η κίνηση της συγκεκριμένης μέρας.
Έτσι, η απεργία της Amazon στην Ισπανία θέτει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο επίκεντρο, πιέζοντας την εταιρία ακριβώς εκεί που πονάει: σταματώντας την διακίνηση των προϊόντων τη μέρα της μεγαλύτερης κίνησης.
Αναμφίβολα η απεργία αυτή εμπνεύστηκε από το παράδειγμα των εργαζομένων της Amazon στις ΗΠΑ, όπου κέρδισαν τη μάχη για να αμείβονται με 15 δολάρια την ώρα, μια σημαντική αύξηση στους μισθούς τους. Είναι φανερό ότι όλο και περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν ότι μόνο μέσα από μαζικούς, αποφασιστικούς και επίμονους αγώνες θα ξημερώσει για αυτούς «άσπρη μέρα».