Βαρκελώνη – Ιούλης 2017: 400 αγωνιστές συζητάνε και παλεύουν για μια άλλη Αριστερά

 

Το Σάββατο 22 Ιούλη τελείωσαν οι εργασίες (ξεκίνησαν τη Δευτέρα 17 Ιούλη) της ετήσιας πανευρωπαϊκής συνάντησης της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή – CWI, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 400 σύντροφοι και συντρόφισσες από κόμματα και οργανώσεις που συμμετέχουν στη CWI. Εκτός από τους συντρόφους/ισσες από την Ευρώπη υπήρχε και μικρή αντιπροσωπευτική παρουσία συντρόφων/ισσών και από τις υπόλοιπες ηπείρους.

20031905_1769165999775380_3009572766123901891_n

Οι κεντρικές συζητήσεις αφορούσαν στις εξελίξεις στην Ευρώπη και τη σημερινή φάση της ταξικής πάλης, την παγκόσμια οικονομική κρίση και τη διεθνή αστάθεια ειδικά μετά την εκλογή του Τραμπ, τον αγώνα για τα γυναικεία δικαιώματα και για ένα φεμινιστικό κίνημα με σοσιαλιστική προοπτική καθώς και ανταλλαγή εμπειριών και συμπερασμάτων από την πάλη για την ισχυροποίηση των ιδεών του μαρξισμού και των δυνάμεων της επαναστατικής-σοσιαλιστικής Αριστεράς στις διάφορες χώρες.

Πέρα από τις κεντρικές συζητήσεις, στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν ακόμα 20 περίπου ειδικές συζητήσεις-εργαστήρια, με θέματα όπως: οι νέοι αριστεροί σχηματισμοί, το εθνικό ζήτημα σε ευρωπαϊκές χώρες, οι εξελίξεις στις ΗΠΑ, οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, η Λατινική Αμερική, η Κίνα, η Μέση Ανατολή και το Παλαιστινιακό ζήτημα, η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον καπιταλισμό, η επανάσταση του Οκτώβρη του 17 και η τέχνη, ο μαρξισμός και η επιστήμη κ.α.

Μια διοργάνωση με ιδιαίτερη σημασία

Η φετινή διοργάνωση είχε ιδιαίτερη σημασία για δύο επιπλέον λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο δεύτερος, λόγω των διαδικασιών ενοποίησης της οργάνωσης Επαναστατική Αριστερά (Izquierda Revolucionaria) –μιας απ’ τις πιο σημαντικές αριστερές οργανώσεις της Ισπανίας και με παρουσία στο Μεξικό και τη Βενεζουέλα­– με τη CWI.

Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με μια σειρά συντρόφους και συντρόφισσες για την πολιτική κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο και να ανταλλάξουμε εμπειρίες από τις μεθόδους και την παρέμβαση των διαφόρων οργανώσεων και κομμάτων που συμμετέχουν στις γραμμές της CWI, στους εργατικούς, νεολαιίστικους και άλλους αγώνες που αναπτύσσονται.

Στα πλαίσια αυτών των συναντήσεων προγραμματίσαμε και μια σειρά συνεντεύξεις, με συντρόφισσες και συντρόφους που παίζουν σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις και τα κινήματα των χωρών τους, τις οποίες θα αναρτούμε σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση στη Βαρκελώνη

Με αφορμή την επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης, την Τετάρτη 19 Ιούλη πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Βαρκελώνης εκδήλωση με θέμα: «100 χρόνια από τη Ρώσικη Επανάσταση – ο αγώνας για το σοσιαλισμό συνεχίζεται», που διοργάνωσε η ΕΑ και η CWI.

BarcelonaMitin1

Οι βασικοί ομιλητές στην εκδήλωση ήταν:

  • η Άννα Γκαρθία, γραμματέας της Ένωσης Μαθητών-Φοιτητών (Sindicato de Estudiantes)
  • ο Πολ Μέρφι, βουλευτής του ιρλανδικού κοινοβουλίου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και από τους βασικούς κατηγορούμενους –και πρόσφατα αθωωμένους– του Jobstown,
  • ο Χουάν Ιγκνάθιο Ράμος, γραμματέας της Επαναστατικής Αριστεράς στην Ισπανία,
  • ο Πίτερ Ταφ, γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αγγλία και ιστορικό στέλεχος της CWI,
  • η Σάμα Σαγουάντ, μέλος του Συμβουλίου του Σιάτλ με την Σοσιαλιστική Εναλλακτική – από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες της Αριστεράς και των κινημάτων στις ΗΠΑ αλλά και με σημαντική διεθνή εμβέλεια.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των ομιλητών ήταν ότι δεν έμειναν σε μια ιστορικού-ακαδημαϊκού χαρακτήρα αναφορά στα γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης, του πιο σημαντικού γεγονότος στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Αυτό που ανέδειξαν είναι το πως τα «μαθήματα» από τον αγώνα των Μπολσεβίκων και της ρώσικης εργατικής τάξης μπορούν να ιδωθούν μέσα από τους σημερινούς αγώνες σε μια σειρά ζητήματα, στους αγώνες της ισπανικής νεολαίας, στους εργατικούς αγώνες σε Βρετανία, ΗΠΑ κλπ, σε αγώνες όπως η υπόθεση του Jobstown στην Ιρλανδία ή ακόμα και σε σχέση με την τακτική απέναντι στην άνοδο αριστερών σχηματισμών, κρατώντας ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού και παλεύοντας για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού.

Η εκδήλωση ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, με πάνω από 600 άτομα να γεμίζουν την αίθουσα, είχε ζωντάνια και ενθουσιασμό, τα οποία εκφράστηκαν τόσο στην οικονομική ενίσχυση που ζήτησαν οι σ. της Επαναστατικής Αριστεράς για να καλύψουν τα μεγάλα έξοδα που έγιναν, όσο και στη διάθεση του κόσμου να οργανωθεί με περίπου 15 άτομα να συμπληρώνουν αιτήσεις ένταξης στην Επαναστατική Αριστερά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε βίντεο από την εκδήλωση (στα ισπανικά και τα αγγλικά) εδώ και εδώ.

Απόφαση για την ενοποίηση της Ε.Α. με τη CWI

Η τελευταία μέρα των διαδικασιών αφορούσε το θέμα της συμμετοχής των οργανώσεων της Επαναστατικής Αριστεράς, στην Ισπανία, το Μεξικό και τη Βενεζουέλα, στις γραμμές της CWI. Η συζήτηση διεξήχθη, όπως ήταν φυσικό, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού, χωρίς αυτό να μειώνει το πολιτικό περιεχόμενο της συζήτησης. Η απόφαση για συμμετοχή ήταν ομόφωνη, στηριγμένη στην εξαιρετικά μεγάλη συμφωνία που διαπιστώθηκε στην πορεία των προηγούμενων μηνών και στην ίδια τη συνάντηση ανάμεσα στην CWI και την Επαναστατική Αριστερά, στα ζητήματα των προοπτικών και των καθηκόντων που θέτει η εποχή μας.

Σε μια εποχή που ο κατακερματισμός της Αριστεράς συνεχίζεται αμείωτος, η CWI έδειξε ότι μπορεί να διευρύνει την απήχησή της, προχωρώντας σε ενοποιήσεις και διεύρυνση των δυνάμεων που συμμετέχουν στις γραμμές της, ενισχύοντας τις δυνάμεις του επαναστατικού μαρξισμού σε διεθνές επίπεδο, δείχνοντας το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες δυνάμεις που έχουν αναφορά στις ιδέες του μαρξισμού και του επαναστατικού σοσιαλισμού.

Τις επόμενες μέρες, μαζί με τις συνεντεύξεις που θα δημοσιεύσουμε από διάφορους/ρες συντρόφους/ισσες από διαφορετικές χώρες, θα δημοσιεύσουμε την κοινή διακήρυξη ενοποίησης της CWI και της Επαναστατικής Αριστεράς.

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα