Αστυνομική βία και Fake News

Όταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μπογδάνος, χαρακτήρισε fake news τη συνέντευξη που πήραμε από την 22χρονη ΛΜ – την κοπέλα στην οποία η αστυνομία ζήτησε να κατεβάσει το παντελόνι της πάνω στην Πατησίων για να της κάνουν «έλεγχο» – δεν μας έκανε εντύπωση. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία είναι συνυφασμένη με το προκλητικό ψέμα και αυτό δεν είναι καινούριο.

Το 2006 η υπόθεση της «ζαρτινιέρας» σημάδεψε συνειδήσεις. Ο Αυγουστίνος Δημητρίου έκανε βόλτα μαζί μ’ έναν φίλο του μετά την πορεία της 17ης Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, όταν δέχτηκε αναίτια επίθεση από την αστυνομία. Το ξύλο που έφαγε ήταν τόσο πολύ, που χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» 12 μέρες. Η αστυνομία δήλωνε τότε πως ο φοιτητής χτύπησε μόνος του, πέφτοντας πάνω σ’ ένα μοτοποδήλατο και σε μία ζαρτινιέρα, βγάζοντας ψεύτες όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν και καθηγητές του ΑΠΘ. Ο δε Υπουργός Δημοσίας Τάξης μιλούσε για τον «επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και τη μεθοδικότητα» της αστυνομίας ακόμα κι’ όταν δημοσιεύτηκαν βίντεο όπου είχε καταγραφεί η επίθεση ενάντια στο φοιτητή.

Προηγήθηκαν και ακολούθησαν πολλά ακόμα περιστατικά απρόκλητης και αυθαίρετης αστυνομικής βίας εναντίον πολιτών. Το τελευταίο 2μηνο ωστόσο έχουν γίνει τόσες αυθαίρετες επιθέσεις σε «περαστικούς» όσες δεν έγιναν τα προηγούμενα πολλά χρόνια. Οι αστυνομικοί «μεθυσμένοι» από την ασυλία που τους προσφέρει η κυβέρνηση κλιμακώνουν. Χτυπάνε, ξεγυμνώνουν, εισβάλλουν σε σπίτια, φορτώνουν τυχαίους ανθρώπους με ψεύτικες κατηγορίες. Γιατί δεν τους άρεσε η εμφάνισή τους, η απάντησή τους, γιατί μπορούν! Και παρά τους αυτόπτες μάρτυρες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που καταγράφουν την αστυνομική βία και το γεγονός ότι ήταν εντελώς απρόκλητη, η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει την αστυνομία και να καταγγέλλει την στοχοποίησή της από τα θύματα και όσους στέκονται αλληλέγγυους σε αυτά.

Η έφοδος των ΕΚΑΜ στο Κουκάκι

Η τελευταία επίθεση στην οικογένεια Ινδαρέ στο Κουκάκι επιβεβαιώνει στην ουσία κάθε επώνυμη και ανώνυμη καταγγελία που έχει γίνει το τελευταίο 2μηνο για την αστυνομική βία.

Ο κ. Ινδαρές δεν είναι νέος με «προκλητική» για τα ΜΑΤ εμφάνιση, δεν συμμετείχε σε πορεία, δεν έκανε βόλτα στα Εξάρχεια ή οπουδήποτε αλλού. Είναι γνωστός σκηνοθέτης, δεξιών αντιλήψεων που βρισκόταν μέσα στο σπίτι του! Κι όμως ξυλοκοπήθηκε και αυτός και τα παιδιά του, μέσα στο σπίτι τους, συλλήφθηκαν και στήθηκε εναντίον τους ένα ψεύτικο κατηγορητήριο, γιατί τόλμησαν να ζητήσουν από τα ΜΑΤ που ήθελαν να μπουν στο σπίτι τους χαρτί από τον εισαγγελέα που να τους το επιτρέπει!

Η εικόνα του Ινδαρέ δεμένου και με το κεφάλι καλυμμένο με την μαύρη μπλούζα του σαν κουκούλα, παραπέμπουν σε εικόνες από τον ISIS. Το ηχητικό ντοκουμέντο από την ώρα της σύλληψης είναι ακόμα πιο «σουρεάλ». Ο Ινδαρές φωνάζει στους αστυνομικούς:

«Σαν αναρχικοί συμπεριφέρεστε. Που καίνε τα μαγαζιά έτσι από καπρίτσιο. Από ιδεοληψία. Αυτό που κάνετε είναι χειρότερο

Όταν τα σώματα ασφαλείας που έχουν ψηφίσει Χρυσή Αυγή σε ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλο στρώμα στην Ελληνική κοινωνία «υβρίζονται» ως «αναρχικοί που σπάνε καταστήματα», καταλαβαίνει κανείς ότι η αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχει φτάσει σε άλλο επίπεδο. 

Η εισβολή στο σπίτι της οικογένειας, το ξύλο, οι παράνομες συλλήψεις, καταγράφηκαν από τους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν πάει να καλύψουν την επιχείρηση εκκένωσης της γειτονικής κατάληψης, ενώ δεκάδες γείτονες είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν σαν μάρτυρες.

Κι όμως, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα ερωτήματα για την υπόθεση Ινδαρέ ήταν:

«Η κοινωνία ζητά να τελειώσει η ανοχή στη βία και στην ανομία. Και η Κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο του νόμου, σταθερά και μεθοδικά, όπως δεσμεύτηκε, κάνει πράξη αυτή την απαίτηση».

Προσπαθώντας να υποδυθεί τον αμερόληπτο Υπουργό, ο Μ. Χρυσοχοίδης είπε πως οι καταγγελίες για αστυνομική βία θα ερευνηθούν και θα γίνουν ΕΔΕ.

ΕΔΕ: Εμείς Δεν Ευθυνόμαστε

ΕΔΕ υποσχέθηκε και ο Κ. Μπογδάνος στην 22χρονη Λ.Μ. αν βγει να καταγγείλει το περιστατικό ονομαστικά, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να διαβάλλει την αξιοπιστία της καταγγελίας και μια νέα κοπέλα που δεν είναι διατεθειμένη να γίνει βορρά των ΜΜΕ σε ένα κράτος ΜΗ Δικαίου. 

«Η ΕΔΕ στην γλώσσα των φωτορεπόρτερ, όπως την βάφτισε ο Μανώλης Κυπραίος, σημαίνει ”Εμείς Δεν Ευθυνόμαστε”».

Αυτό δήλωσε σε μια πρόσφατη συνέντευξη του ο Μάριος Λώλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος, ο οποίος έχει δεχτεί πολλές φορές επιθέσεις από τα ΜΑΤ ενώ κάλυπτε κινητοποιήσεις. Το 2012 χειρουργήθηκε στο κεφάλι εξαιτίας ενός τέτοιου χτυπήματος από άνδρα τον ΜΑΤ. Αν εκείνο το τραύμα ήταν ένα χιλιοστό πιο βαθύ, θα είχε πεθάνει. Οι επιθέσεις εναντίον του δεν είναι τυχαίες. Έχουν να κάνουν με τις ιδέες του, που αντικατοπτρίζονται στη δουλειά του και με το γεγονός ότι δεν τρομοκρατείται. Για την επίθεση που δέχτηκε το 2012 δεν έχει ακόμα δικαιωθεί. 8 χρόνια αργότερα δεν έχει βγει απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τον Μανώλη Κυπραίο, ο οποίος το τελευταίο πράγμα που άκουσε το 2011, πριν δεχτεί την επίθεση από τα ΜΑΤ που τον άφησε κωφό και από τα δυο αυτιά ήταν «γάμησέ τον».

Η αστυνομία και η «δικαιοσύνη» προστατεύουν τους δικούς τους». Το ίδιο όμως κι εμείς. Ήταν οι μαζικές κινητοποιήσεις που αθώωσαν την Ηριάννα και τον Περικλή, θύματα αστυνομικής βίας απίστευτου μεγέθους, κι ας μην ήταν φυσική. Ήταν ένα μαζικό κίνημα νεολαίας που έκανε την κυβέρνηση να τρέμει μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα. Αυτό πρέπει να χτίσουμε και σήμερα. Ένα μαζικό κίνημα αντίστασης και απάντησης στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία αλλά και ένα κίνημα διεκδίκησης όσων μας έχουν κλέψει όλα τα προηγούμενα χρόνια τόσο σε επίπεδο οικονομικό όσο και στο επίπεδο των δικαιωμάτων. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα