Ασφαλιστικό τραπεζών: Και τα ρέστα θέλουν οι τράπεζες

Του Κώστα Ιατρόπουλου

Μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα ανοίξει το ασφαλιστικό, αλλά το άνοιξαν οι διοικητές των τραπεζών για χάρη της. Το ασφαλιστικό ξανάνοιξε, όχι συνολικά αλλά από τις τράπεζες.

Οι τραπεζίτες βιάζονται να τελειώνουν με το ασφαλιστικό σύστημα των εταιρειών τους διότι από την 1.1.2005 εφαρμόζονται στις τράπεζες τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα που σημαίνει ότι τα μελλοντικά ελλείμματα του ταμείου, καταγράφονται και στη συνέχεια αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος «αυτό οδηγεί σε δραστική συρρίκνωση των ιδίων κεφαλαίων μας». Έτσι οι μέτοχοι και οι διοικητές των τραπεζών θα έχουν λιγότερο μέρισμα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοσμική τους ζωή. Αλλά επειδή δεν έχουν την διάθεση να χάσουν από τα τρία τζιπ το ένα, στρέφουν το δίλημμα προς την μεριά των εργαζομένων, λέγοντας ότι οι τράπεζες δεν θα είναι ανταγωνιστικές και θα υπάρξει πρόβλημα επιβίωσης (!) τους.

Είναι γνωστή σε όλους η κερδοφορία των τραπεζών. Το 2003 τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 56% και το 2004 κατά 26%. Επίσης οι μετοχές των τραπεζών στο χρηματιστήριο είναι από τις πιο αποδοτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο (το 2003 οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά 47% ενώ για το 2004 προβλέπεται αύξηση 29%). Τα νούμερα φανερώνουν ότι δεν τίθεται θέμα επιβίωσης των τραπεζών. Πως όμως φτάσανε στο σημείο να έχουν πρόβλημα τα ταμεία των τραπεζών;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας κ. Κωνσταντινόπουλο:

«η αναλογιστική μελέτη του 1984 έδειχνε ότι το Ταμείο της Εμπορικής θα είναι υγιές για τουλάχιστον 20 έτη και για τη σημερινή ανισορροπία ευθύνεται, η τακτική των εθελούσιων εξόδων, με την οποία “απαλλάσσεται” του μισθολογικού κόστους η τράπεζα και επιβαρύνονται, διπλά, τα ταμεία. Και αυτό γιατί χάνουν εργατικές και εργοδοτικές εισφορές και επιπλέον καταβάλλουν (πρόωρες) συντάξεις».

Η πολιτική των εθελούσιων εξόδων εφαρμόσθηκε σε όλες τις Δ.Ε.Κ.Ο., με σκοπό την μετοχοποίηση τους. Με αυτόν τον τρόπο οι «επενδυτές» θα πλήρωναν λιγότερους μισθούς και έτσι το «προϊόν» θα ήταν ελκυστικότερο για την αγορά του.

Τι ζητάνε οι τράπεζες;

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου του Oμίλου Πειραιώς M. Σάλλα, προτείνεται η «ένταξη όλων των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ και παράλληλα προτείνει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου στις Τράπεζες. Οι τράπεζες θα εισφέρουν το 50% της αναλογιστικής υποχρέωσης και το υπόλοιπο το Δημόσιο. Οι εργαζόμενοι θα εισφέρουν στην επίλυση με την μείωση των ειδικών συνταξιοδοτικών προνομίων».

Ποίος θα πληρώσει το κόστος;

Εμείς. Με την ένταξη των ειδικών ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ, τα ελλείμματα μεταφέρονται στο Δημόσιο δηλαδή στους φορολογούμενους. Υπολογίζεται ότι το έλλειμμα του Ιδρύματος από την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων ανέρχεται περίπου σε 3,2 δισ. ευρώ ως το 2050. Επίσης το Δημόσιο θα καλύψει και το 50% του νέου Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
435ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα