ΑΠΘ όπως Αστυνομικό Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Τις προηγούμενες ημέρες δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν στρατοπεδεύσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Προσβάλαν και απειλούσαν φοιτητές-τριες, έκαναν χρήση χημικών, περικύκλωναν και έκλειναν τον δρόμο στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ δεν έφεραν διακριτικά, ενώ μέσα σε λίγες μέρες έγιναν δύο συλλήψεις φοιτητών από τις ειδικές «ομάδες σύλληψης». 

Από τη μεριά της Πρυτανείας χρησιμοποιείται η δικαιολογία ότι αυτό γίνεται για να προστατευτούν οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης τις οποίες υποτίθεται παρεμπόδιζαν ομάδες φοιτητών. Ωστόσο, η αστυνομία παρέμενε προκλητικά στον χώρο του πανεπιστημίου και όταν δεν υπήρχαν εργάτες και σχετικά μηχανήματα. 

Η παρεμπόδιση των εργασιών για τη δημιουργίας βιβλιοθήκης είναι ένα ακόμα ψέμα του Πρύτανη για να δικαιολογήσει την καθημερινή παρουσία αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ.

Στρώνουν το έδαφος για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Έναν χρόνο μετά την ψήφιση του «νόμου-έκτρωμα» της Κεραμέως για την πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) και το φοιτητικό κίνημα που υποχρέωσε την κυβέρνηση να αναβάλει τα σχέδια της, οι «άριστοι» της ΝΔ προχωράνε στην εφαρμογή πτυχών της ΟΠΠΙ, αφού η εκπαίδευση των αστυνομικών για τα ΑΕΙ ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου.  

Συγκεκριμένα στο ΑΠΘ στρώνουν τον δρόμο για την εγκατάσταση της, αφού τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουμε μια σειρά από αστυνομικές επεμβάσεις, με τον Πρύτανη Παπαϊωάννου να αποδεικνύεται ο πιο πιστός υπέρμαχος των σχεδίων της Κυβέρνησης. Εξάλλου ήταν από τους πρώτους που δέχτηκε τη δωρεά από ιδιωτική εταιρία για την τοποθέτηση τουρνικέ (περιστρεφόμενες πόρτες ασφαλείας) στις εισόδους του πανεπιστημίου ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η ελεγχόμενη πρόσβαση στους πανεπιστημιακούς χώρους που προβλέπει ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ. Επιπλέον, έφερε την αστυνομία ήδη τρεις φορές μέσα στο πανεπιστήμιο, δημιουργώντας σκηνικό καταστολής και τρομοκρατίας και προσπαθώντας να κανονικοποιήσει στις συνειδήσεις των φοιτητών και της κοινωνίας την ύπαρξη αστυνομίας μέσα στα ΑΕΙ. 

Οι καταστάσεις που εξελίχθηκαν στο ΑΠΘ τον προηγούμενο χρόνο, με εκατοντάδες αστυνομικούς των ΜΑΤ να κάνουν χρήση χημικών, να σέρνουν στο έδαφος, να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν φοιτητές εντός του πανεπιστήμιου, να προπυλακίζουν καθηγητές και δημοσιογράφους κ.α., αποδεικνύουν τι πραγματικά σκοπεύει να κάνει η πανεπιστημιακή αστυνομία αλλά και τι πανεπιστήμια οραματίζονται οι κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου.

Η αστυνομία δεν μπαίνει στα πανεπιστήμια για να χτυπήσει το έγκλημα και να προστατεύσει τους φοιτητές όπως ισχυρίζονται τα συστημικά ΜΜΕ. Μπαίνει για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα, τις συνελεύσεις, τις καταλήψεις, τους πολιτικούς χώρους και να τρομοκρατήσει τη νεολαία που αγωνίζεται κι αντιδρά.

Σήμερα η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Πρυτανεία του ΑΠΘ, χτυπάνε ξανά!

Ήδη από τη Μεγάλη Εβδομάδα με τις σχολές κλειστές και τη πλειοψηφία των φοιτητών να λείπει λόγω διακοπών, είδαμε ξανά δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και ασφαλίτες να κόβουν βόλτες εντός του campus του ΑΠΘ.

Γιατί τώρα;

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας των τελευταίων ημερών (παρόλο που οι σχολές ήταν κλειστές και οι φοιτητές έλειπαν), πέτυχαν για ακόμη μία φορά την αποχώρηση των ΜΑΤ από το ΑΠΘ.

Φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ξεχνάει ότι ο νόμος-έκτρωμα για τα ΑΕΙ, μπορεί να έχει ήδη ψηφιστεί από τη βουλή αλλά η εκπαιδευτική κοινότητα και σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας τον έχουν ήδη απορρίψει.

Δεν θα την αφήσουμε!

Οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό κίνημα συνολικά, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το Άσυλο και τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, να παλεύει για ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό, ανοιχτό κι ελεύθερο για όλους. Ένα Πανεπιστήμιο που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας.

Δεν μας τρομοκρατούν!

Οι φοιτητές και συνολικά οι νέοι και ο κόσμος των κινημάτων, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, με συνελεύσεις ανά σχολή και συντονισμό των σχολών, με ενότητα όλων των κομματιών του φοιτητικού κινήματος και της Αριστεράς, για συνέχιση των κινητοποιήσεων και δράσεων μέσα κι έξω από τις σχολές. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να μπουν στον αγώνα και να τον στηρίξουν ενεργά και πιο αποφασιστικά οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι σύλλογοι των μελών ΔΕΠ, οι οποίοι έχουν ήδη πάρει αποφάσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία και την αστυνομική καταστολή μέσα στους χώρους των ΑΕΙ, ενώ ο αγώνας πρέπει να ενισχυθεί από τα μεγάλες ομοσπονδίες στο χώρο της εκπαίδευσης, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ.

Να μην συνηθίσουμε στον φόβο!

Η εξάπλωση της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Φοιτητές κι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουμε μαζί και να αγωνιστούμε για την ανατροπή των πολιτικών που καταστρέφουν τις ζωές μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα