Αποχωρήσεις στελεχών ΛΑΕ λόγω πολιτικών διαφωνιών για Μακεδονικό και εθνικά θέματα

Το «Ξεκίνημα» έχει ασκήσει κριτική στις θέσεις της ΛΑΕ για το Μακεδονικό και γενικά για τα «εθνικά θέματα» αρκετές φορές.

Τυπικά μιλώντας, η πραγματικότητα είναι ότι η ΛΑΕ σαν ΛΑΕ δεν έκφρασε επίσημα θέσεις για το Μακεδονικό. Αυτό από μόνο του, βέβαια, αποτελεί αδυναμία που βγάζει μάτι: πώς είναι δυνατό ένας ημιμαζικός φορέας της Αριστεράς να μην έχει θέσεις σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας όπως κατά κανόνα είναι τα εθνικά θέματα;

Η πλειοψηφία όμως στη ΛΑΕ εκφράζεται από το Αριστερό Ρεύμα και την ιστοσελίδα ΙΣΚΡΑ. Εκεί βλέπουμε θέσεις για τα εθνικά ζητήματα που στην πραγματικότητα μετατρέπουν το Αρ. Ρεύμα σε ουρά του εθνικισμού. Αυτός είναι πάντα ο κίνδυνος που καραδοκεί για τα κομμάτια της Αριστεράς που προσπαθούν να εμφανιστούν σαν οι «πραγματικοί πατριώτες» αντί να προβάλλουν τον διεθνισμό σαν απάντηση στον εθνικισμό των διάφορων πατριδοκάπηλων εθνικιστών. Αυτή η προσέγγιση δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τους κλασσικούς του Μαρξισμού από τον Μάρξ και τον Ένγκελς μέχρι τον Λένιν, τον Τρότσκι και τη Ρόζα Λούξεμπουρκ. Έχει όμως σχέση με τον Στάλιν και τη σταλινοποίηση των κομμουνιστικών κομμάτων, όπως του ΚΚΕ από το οποίο προέρχεται ο κύριος όγκος του Αριστερού Ρεύματος και από του οποίου την πολιτική είναι επηρεασμένο. Έχοντας εγκαταλείψει τον διεθνισμό, τα σταλινικά «κομμουνιστικά» κόμματα ντύθηκαν τη στολή του «καλού πατριώτη» για να απαντήσουν στον «πατριωτισμό» των εθνικιστών και της ακροδεξιάς.

Σε αρκετά άρθρα της η ΙΣΚΡΑ καταφεύγει πολύ συχνά σε θεωρίες συνομωσίας για να αποδώσει όλα τα κακώς έχοντα στις παρεμβάσεις των Ιμπεριαλιστών. Παίρνει, συχνά, έμμεσα αλλά αρκετά καθαρά, θέσεις υπέρ αντιδραστικών καθεστώτων όπως του Ιράν, της Σερβίας ή ακόμα και της Ρωσίας, στο όνομα υπ0τίθεται της πάλης ενάντια στον Ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Στο θέμα του Μακεδονικού αρνείται να αναγνωρίσει βασικά δικαιώματα στο λαό της ΠΓΔΜ και να πάρει θέση υπέρ μιας σύνθετης, για παράδειγμα, ονομασίας[1] στο όνομα του ότι πίσω από το θέμα της ονομασίας υπάρχουν σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα.

Στο θέμα της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης εμφανίζονται στην ΙΣΚΡΑ άρθρα τα οποία αναφέρουν ανάμεσα σ’ άλλα:

«Στη Θράκη έχουμε μία μειονότητα που προσδιορίζεται ως θρησκευτική και όχι εθνοτική σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης, που δεν υπερβαίνει το 30% του συνολικού πληθυσμού και που καθοδηγείται από μια άλλη χώρα την Τουρκία, που ασκεί επεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας…».[2]

Κι αυτό τη στιγμή που στελέχη της ΛΑΕ και υποψήφιοι στο νομό Ροδόπης στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 ανήκουν στη μειονότητα αυτή και δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματα της καταγγέλλοντας με ατράνταχτα επιχειρήματα την πολιτική της άρχουσας τάξης και των ελληνικών κυβερνήσεων.[3] 

Τέτοιου είδους «λάθη», δεν πρόκειται να αφήσουν την Αριστερά που τα κάνει να πάει πολύ μακριά. Θα προκαλούν αποχωρήσεις και κρίση στις γραμμές της. Κι ακόμα και αν καταφέρει να συγκρατήσει σημαντικές δυνάμεις δεν πρόκειται να καταφέρει να φέρει σε πέρας τον βασικό, στρατηγικό στόχο που οφείλει να έχει η Αριστερά, που δεν είναι άλλος από την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Πριν από μερικές μέρες είχαμε την επίσημη δήλωση αποχώρησης 4 σημαντικών στελεχών της ΛΑΕ, που ανήκουν στη μειονότητα, από την περιοχή της Ροδόπης. Για μια ελληνική οργάνωση της Αριστεράς θα έπρεπε να αποτελεί τιμή και να διαφυλάσσει σαν «κόρη οφθαλμού», το να έχει στις γραμμές της μέλη της μειονότητας. Γιατί θα αποδείκνυε έτσι πως η Αριστερά χτίζει σε ταξική βάση και ενώνει εργαζόμενους ανεξάρτητα από χρώμα, γλώσσα, θρησκεία κλπ. Η ΛΑΕ δεν φαίνεται να εκτιμά τη σημασία της παρουσίας στελεχών της μειονότητας στις γραμμές της. Και με την πολιτική της τους οδηγεί εκτός.  

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο αποχώρησης των

  • Μουσταφά Τσολάκ (συντονιστή ΛΑΕ Ροδόπης και υποψήφιου βουλευτή στις εκλογές του 2015)
  • Τουργκάι Χασάν (υπ. βουλευτή στις εκλογές του 2015),
  • Εντανούρ Ιντζέ και
  • Ονούρ Χασάν.

Και οι τέσσερις αυτοί αγωνιστές της Αριστεράς έχουν συνυπογράψει το κείμενο «Η μειονότητα της Θράκης και η Αριστερά» που υπερασπίζεται τα δικαιώματα της μειονότητας και στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω.

Στο νέο δημόσιο κείμενο τους οι συναγωνιστές δεν καταγγέλλουν μόνο το Αριστερό Ρεύμα και την ΙΣΚΡΑ αλλά και τη μειοψηφία της ΛΑΕ (Κόκκινο Δίκτυο – ΔΕΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, κ.α.) που ανέχονται αυτή την κατάσταση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.


Με το κείμενο αυτό δηλώνουμε την αποχώρηση μας απ’ τη Λαϊκή Ενότητα.

Η απόφαση αυτή, ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για μας, διότι τη κρίσιμη στιγμή του 2015 οργανωθήκαμε στη ΛΑΕ (που κάποιους από μας τίμησε και με την υποψηφιότητα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015) πιστεύοντας πως θα «ξαναφτιάξουμε» το χώρο μας, μετά την προδοτική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξαναφέρουμε την ελπίδα που την πάτησε η ηγεσία του νεομνημονιακού μορφώματος μετά το δημοψήφισμα.

Αλλά οι εξελίξεις μας έδειξαν πως η ΛΑΕ απέχει πολύ από αυτό το σκοπό και πως κάνει περίεργους κλυδωνισμούς που στην τελική κάνουν μεγάλη ζημιά στο χώρο.

Πιο συγκεκριμένα:

Στα «εθνικά θέματα»

Τα κείμενα που βγήκαν στην ιστοσελίδα της μεγαλύτερης συνιστώσας, στην Ίσκρα του Αριστερού Ρεύματος, που στην ουσία θεωρούσαν πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία στα εθνικιστικά συλλαλητήρια του «εθνικού κορμού» για το Μακεδονικό, όπως και οι δηλώσεις του σ. Π. Λαφαζάνη και άλλων σ. της «ηγεσίας» περί «αλυτρωτισμού» των γειτόνων μας, μας αηδίασαν.

Η αρθρογραφία στην επίμαχη ιστοσελίδα, όπως τα κείμενα του εθνικιστή Χ. Καπούτση που λασπολογούσαν τους μειονοτικούς της Θράκης ως πράκτορες της Άγκυρας, αλλά και άλλα που καλούσαν να γίνουμε πιστοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ενάντια στην υποτιθέμενη «επιθετικότητα» των γειτόνων, μας προκάλεσαν ντροπή – ίσως και κάτι παραπάνω.

Μπορούμε να τα πολλαπλασιάσουμε τα παραδείγματα, αλλά νομίζουμε πως δεν αξίζει.

Στα διεθνή

Τα ίδια είδαμε στην επίμαχη ιστοσελίδα που διατυπώνει τις απόψεις της πλειοψηφίας και στα διεθνή θέματα.

Από πανηγυρισμούς για την εκλογή του Τραμπ και την αγιογράφηση του Πούτιν… η Ίσκρα και το ΑΡ, έφτασαν στο σημείο να επευφημούν ως «αντί-Ε.Ε.» και αντισυστημικό, το «Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα» του ακροδεξιού Vojislav Šešelj!!!

Στα περί συνεργασιών

Και αυτό που λέμε πως «τα μαλακά οδηγούν στα σκληρά»… ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα το ζήτημα συνεργασιών με εθνικιστικές δυνάμεις, αφού καταψηφίστηκε η τροπολογία του Κόκκινου Δικτύου που απέκλειε τη συνεργασία με τους εθνικιστές του ΕΠΑΜ, της «Ελεύθερης Ελλάδας» κλπ.

Η αντίφαση της ηγεσίες να καλεί την ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε συνεργασία για μέτωπο της Αριστεράς με προοπτική τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα απ’ τη μια… και τις εθνικιστικές δυνάμεις για πατριωτικό, προοδευτικό μέτωπο απ’ την άλλη είναι ένα άλλο πράγμα που μας προβληματίζει σοβαρά, εδώ και πολύ καιρό.

Αποχωρούμε

Δίπλα, λοιπόν, σε πολλά άλλα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, αυτά που αναφέραμε, μας έκαναν να πάρουμε την απόφαση αποχώρησης μας απ’ τη ΛΑΕ.

Εμείς επιμένουμε στην ενότητα στην κινηματική δράση της Αριστεράς, αλλά και στην πολιτική-εκλογική ενότητα της. Όμως η ηγεσία της ΛΑΕ, με την ανοχή και των δυνάμεων της μειοψηφίας, βάζει νάρκες σ’ αυτό το δρόμο συνομιλώντας με εθνικιστικές δυνάμεις και πηγαίνοντας στα εθνικιστικά τους χάπενινγκ.

Έχοντας πολύ μεγάλο σεβασμό και εκτίμηση στα μέλη της ΛΑΕ και ξέροντας πως κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε, αποχωρούμε απ’ τη ΛΑΕ και αφήνουμε τους συντρόφους μας να διαλέξουν με ποιον είναι: Με τους αγωνιστές στο κίνημα ή με «μακεδονομάχους» εθνικιστές στα συλλαλητήρια; Με την Αριστερά ή με τους ΕΠΑΜ-Ελεύθερη Ελλάδα-ΚΟΕ-Πλεύση Ελευθερίας-Restart; Με το διεθνισμό ή με το πατριωτισμό; Με το παγκόσμιο προλεταριάτο ή με Πούτιν/Τραμπ/Šešelj; Ενάντια στο φασισμό και εθνικισμό ή στον «αριστερόστροφο φασισμό» που λέει και ο Στάθης; Ώστε να διαχωρίσουμε και τους δρόμους μας.

 

[1] Δείτε χαρακτηριστικά: xekinima.org, 20.01.2018, Η ΛΑΕ για το Μακεδονικό: θέσεις που δεν βοηθούν το κίνημα να βρει τον δρόμο του
[2] Διαβάσετε, xekinima.org, 16.10.2017, Όταν η «Ίσκρα» αναλαμβάνει να υπερασπιστεί και να προωθήσει τον ελληνικό εθνικισμό…,
[3] Διαβάστε: Η μειονότητα της Θράκης και η Αριστερά, xekinima.org, 05.10.2017

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,272ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα