Απογευματινά χειρουργεία: Η «υποδοχή» του Άδωνι από τους εργαζόμενους του Παπαγεωργίου 

Στέλλα Χονδροματίδου, γιατρός στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) 

Την Τρίτη 12 Μάρτη γράφτηκε μια ακόμα «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της λυσσαλέας επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργίαδης «εγκαινίασε» τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, που ξεκίνησαν την ίδια μέρα στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», όπου πραγματοποιήθηκαν τρεις επεμβάσεις. Μάλιστα, όπως κάνει συχνά, ο Άδωνις μετέτρεψε αυτή τη μέρα σε σόου αυταρέσκειας και αυτοπροβολής, καλώντας κανάλια και γενικά ΜΜΕ να καλύψουν την «επιτυχία» του, αφού όπως είπε στις κάμερες

«Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά, που κάτι που το συζητούσαμε 32 ολόκληρα χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα». 

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός πως εδώ και 32 χρόνια ο Άδωνις και οι νεοφιλελεύθεροι συνάδελφοί του πολιτικοί ονειρεύονται εδώ και 3 δεκαετίες την όλο και μεγαλύτερη μετατροπή του ΕΣΥ σε εμπόρευμα από κοινωνικό αγαθό.  

Στη συνέχεια της δήλωσής του είπε: 

«Πάνω απ’ όλα, όμως, θέλω να ευχαριστήσω τους πάρα πολλούς γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, που έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων.» 

Το παραπάνω βέβαια αποτελεί ψέμα και ωραιοποιεί την πραγματικότητα που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία! Αρχικά γιατί τα εξαντλητικά ωράρια, το πάγωμα των μισθών, οι υποχρεωτικές μετακινήσεις κλπ, έχουν οδηγήσει πολλούς γιατρούς σε παραίτηση, κάτι που σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σημαίνει ότι συνολικά στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν «πάρα πολλοί γιατροί, αναισθησιολόγοι, …». Πόσο μάλλον να βρεθούν «πάρα πολλοί» από αυτούς που να συμφωνούν και να πραγματοποιούν απογευματινά χειρουργεία. 

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι ο Γεωργιάδης σχεδιάζει να επιβάλλει τα απογευματινά χειρουργεία, τόσο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), όσο και η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) πήραν θέση ενάντια σε αυτά, εξηγώντας πως θα απαξιωθούν ακόμα περισσότερο τα δημόσια νοσοκομεία και οι (δωρεάν) υπηρεσίες τους. Την Τετάρτη 13/3, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αν και άργησε, ανακοίνωσε επίσης πως διαφωνεί με τα απογευματινά χειρουργεία και κάλεσε σε στάση εργασίας για σήμερα, Πέμπτη 14 Μάρτη και συγκέντρωση στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. 

Η «υποδοχή» του Άδωνι 

Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως πως η πλειοψηφία του προσωπικού διαφωνεί με τα απογευματινά χειρουργεία, ήρθε από την «υποδοχή» που ετοιμάσαμε στον Άδωνι το απόγευμα της Τρίτης στο Παπαγεωργίου. 

Με πανό ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και με αιτήματα για καλύτερες συνθήκες και μισθούς για το υγειονομικό προσωπικό, εργαζόμενοι/ες του νοσοκομείου αλλά και από άλλα νοσοκομεία της πόλης συμμετείχαμε στην κινητοποίηση «υποδοχής» του Άδωνι, καθιστώντας σαφές πως αυτός και οι πολιτικές του είναι ανεπιθύμητες. 

Για μια ακόμα φορά, αναδείξαμε τις πραγματικές ανάγκες για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό ενώ καταγγείλαμε τα απογευματινά χειρουργεία που στην πραγματικότητα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τη συνολική κατάσταση και ιδιαίτερα τις λίστες αναμονής για δωρεάν – πρωινά χειρουργεία. 

Στα νοσοκομεία οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους (ανάμεσα σε άλλες ειδικότητες) είναι τεράστιες και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν γίνονται πολλά χειρουργεία και δημιουργείται πολύ μεγάλη αναμονή. Σήμερα, όσοι/ες γιατροί συμφωνήσουν να κάνουν απογευματινά χειρουργεία, «απαλλάσσονται» (όπως είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει) από τα πρωινά χειρουργεία για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των επεμβάσεων. Έτσι, στην πραγματικότητα, το μέτρο αυτό στερεί ακόμα περισσότερους γιατρούς από τα πρωινά ιατρεία, υποχρεώνοντας τους ασθενείς να επιλέξουν ανάμεσα στο να πληρώσουν (ποσά που πολλές φορές δεν έχουν) για να χειρουργηθούν ή να περιμένουν τη σειρά τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αλλά ακόμα και τη ζωή τους. 

Ο μόνος τρόπος για να λυθεί το σημερινό αδιέξοδο είναι να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις σε μόνιμο και καλά αμειβόμενο προσωπικό. Σήμερα, οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών ανέρχονται σε 5.500, ενώ στο λοιπό προσωπικό φτάνουν τις 25.000 αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των γιατρών και της ΟΕΝΝΓΕ οι απαραίτητες πραγματικές ανάγκες σε μόνιμους γιατρούς είναι 8.500 και τουλάχιστον 30.000 σε λοιπό προσωπικό. Η κάλυψη αυτών των αναγκών είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί όσο εφαρμόζονται πολιτικές που ξεπουλάνε τα πάντα και αφήνουν τις δημόσιες υπηρεσίες να καταρρεύσουν.  

Το «σόου συνεχίζεται» 

Σε αυτό το κλίμα, οι δηλώσεις του Άδωνι για τα 50.000 πρώτα χειρουργεία που θα είναι δωρεάν και θα καλυφτούν από το ταμείο Ανάκαμψης και πως για συμβολικούς λόγους το κόστος των πρώτων επεμβάσεων θα πληρωθούν από το υπουργείο Υγείας, θα ήταν γελοίες αν δεν ήταν εξοργιστικές.  

Την ίδια μέρα που ο Άδωνις πανηγύριζε για τα απογευματινά χειρουργεία, ένας καρκινοπαθής αυτοκτονούσε επειδή δεν άντεχε τον πόνο και τα φάρμακά του καθυστερούσαν. Καθημερινά, άνθρωποι περιμένουν σε τεράστιες ουρές αναμονής για μια διάγνωση που θα γίνει από εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό ενώ άλλοι θα βλέπουν την υγεία τους να χειροτερεύει (σε κάποιες περιπτώσεις μη αναστρέψιμα) μέχρι να έρθει η σειρά τους για εξετάσεις και θεραπείες. Οι 50.000 δωρεάν επεμβάσεις σε αυτό το κλίμα αποτελούν εμπαιγμό προς το υγειονομικό προσωπικό, τους ασθενείς και την κοινωνία, αφού στην πραγματικότητα δεν αποτελούν λύση παρά μόνο μια αποτυχημένη απόπειρα να «χρυσώσουν το χάπι». 

Η υπεράσπιση του ΕΣΥ και ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν υγεία είναι υπόθεση όλων μας, εργαζόμενων και ασθενών που καθημερινά βλέπουμε την αξία των ζωών μας να υποβαθμίζεται –εκτός και αν πληρώσουμε για απογευματινό χειρουργείο… 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα