50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: η προσφορά… της ζωής σας!

Ένας σχολιαστής, πολύ θυμωμένος

Το φιάσκο με τα απογευματινά χειρουργεία συνεχίζεται, με τον υπουργό Υγείας, Α. Γεωργιάδη να προσπαθεί να παρουσιάσει στην ελληνική κοινωνία την «ευαίσθητη» πλευρά του (το ακούσαμε και αυτό).

Στις αρχές του Φλεβάρη ανακοίνωσε ότι από την 1η Μάρτη θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται στα δημόσια νοσοκομεία απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή. Δηλαδή πρακτικά τα νοσοκομεία (οι εγκαταστάσεις, το νοσηλευτικό προσωπικό, κλπ), που τα έχουμε χρυσοπληρώσει όλοι εμείς, θα «αξιοποιούνται» από κάποιους γιατρούς που θα θελήσουν να βγάλουν ένα «νόμιμο φακελάκι» (σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού). Ο Άδωνις εξήγησε ότι σιχαίνεται τη συγκεκριμένη πρακτική όταν γίνεται παράνομα. Αν γίνει όμως νόμιμα, τότε εντάξει. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παρέμβαση, αφού έτσι δεν θα αισθάνεται άβολα ο γιατρός με το φακελάκι, να πρέπει να κρύβεται, να φοβάται για κρυφές κάμερες και καταγγελίες. Όλα στο φως!

Ήσουν φτωχός, ήσουν σε λίστα αναμονής και δεν είχες να πληρώσεις για μια επέμβαση στον ιδιωτικό τομέα; Κανένα πρόβλημα, με τη νέα πρακτική του Άδωνι, δεν θα έχεις να πληρώσεις τώρα και στο Δημόσιο… Win-win φαίνεται η φάση.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ωστόσο, ο Άδωνις ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 50.000 απογευματινά χειρουργεία θα είναι δωρεάν και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τι να πούμε, εξαίσια! Για άλλη μια φορά η ΝΔ γράφει ιστορία. Black Friday λοιπόν στα χειρουργεία. Όποιος πρόλαβε το νυστέρι είδε… Έτσι κι αλλιώς τα 50.000 χειρουργεία θα γίνουν μέσα σε λίγους μήνες, ενώ εμείς θα τα πληρώνουμε για μια ζωή.

***

Μπορούμε να φανταστούμε τη σύσκεψη στο υπουργείο που πήρε τη σχετική απόφαση:

-Λοιπόν παιδιά, πως θα κάνουμε τον κόσμο να αποδεχτεί να πληρώνει για κάτι που έχει ήδη πληρώσει, και ταυτόχρονα να νομιμοποιούμε το φακελάκι; Ακούω ιδέες.

-Να φέρουμε τα ΜΑΤ να τους δείρουν!

-Όχι, όχι, δεν θα γράψει ωραία στις κάμερες να δέρνουμε ασθενείς με χειρουργικές ποδιές…

-Να πληρώσουμε τα ΜΜΕ να τους πείσουν!

-Όχι, όχι, θα κάνει πάλι ο Ευαγγελάτος γραφικό με τον εαυτό του μέσα σε χειρουργική αίθουσα και θα γίνουμε ρεζίλι…

-Να τους δώσουμε προσφορά λίγα χειρουργεία, και θα κάνουν ουρές ποιος θα προλάβει!

-Ευφυές, μπράβο, αυτό να κάνουμε, και θα τα πληρώνουν μετά μια ζωή! 

-Καλή ιδέα αφεντικό…

***

Ο Άδωνις λέει «δεν το ανέχεται» να υπάρχουν τέτοιες λίστες αναμονής στο ΕΣΥ. Πρώτα βέβαια ανακάλυψε την ανάγκη να «νομιμοποιήσει το φακελάκι» και αρκετά αργότερα (και μόνο μετά τις έντονες αντιδράσεις) το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που ταλαιπωρούνται ή και κινδυνεύουν, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας υποστελέχωσης. Σκέφτηκε προς στιγμή να προσλάβει γιατρούς, αναισθησιολόγους, νοσηλευτικό προσωπικό, κλπ, γιατί έτσι δεν θα χρειαζόταν να περιμένουν οι ασθενείς δύο και τρία χρόνια για ένα χειρουργείο. Πέρασε από το μυαλό του να δώσει κάποια από τα λεφτά των φορολογουμένων για την υγεία, μπας και λειτουργήσει το 40% των χειρουργικών κλινών που παραμένουν κλειστές. Έδιωξε αυτές τις σκέψεις σαν «αριστερίστικες»… Πάνω απ’ όλα η αγορά, και φυσικά πάνω και από την υγεία! Όμως επειδή είναι υπουργός, αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωπος, κάνει και μια προσφορά για τους πτωχούς!

***

Μιλώντας πάντως για τις τελευταίες του αποφάσεις, φρόντισε ξανά να μας κάνει μάθημα, υπενθυμίζοντας πως (κανείς δεν το περίμενε) το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό. Τα χειρουργεία σταμάτησαν για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο λόγω covid (δηλαδή ο κόσμος δεν μπορούσε να μπει στα δημόσια νοσοκομεία για να μην κολλήσει) καθώς όπως παραδέχεται ο υπουργός «τα νοσοκομεία τα δημόσια ήταν τα μόνα που χειρίζονταν τον covid». Αντί όμως η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και για αυτόν τον επιπλέον λόγο, το απαξιώνει όλο και περισσότερο για να προωθήσει τα κυκλώματα της ιδιωτικής υγείας. Θυμάται άραγε κανείς τις συμφωνίες που έκλεινε τον καιρό της πανδημίας η κυβέρνηση με ιδιωτικές κλινικές για να αποφορτίσουν υποτίθεται το δημόσιο σύστημα υγείας, χαρίζοντάς τους τεράστια ποσά; Ο υπουργός μάλλον δεν τις θυμάται… Τι τα ψάχνεις τα παλιά… Ότι έγινε έγινε, όποιος πήρε λεφτά πήρε, όποιος δεν έχει στον ήλιο μοίρα ατύχησε…

Παρά τη γελοιότητα των επιχειρημάτων τους, η ουσία της υπόθεσης δεν είναι απλά σοβαρή, αλλά απειλεί για άλλη μια φορά ανθρώπινες ζωές. Η διάλυση της δημόσιας υγείας δεν οδηγεί μόνο πολλούς από τους ασθενείς να περιμένουν μήνες ή και χρόνια για ένα χειρουργείο, αλλά και το υγειονομικό προσωπικό στα όρια της κατάρρευσης ή της παραίτησης.

Μήπως αυτό θα λυθεί με τα απογευματινά χειρουργεία; Το αντίθετο! Αυτό που θα συμβεί στην πράξη δεν θα είναι η αποσυμφόρηση του συστήματος, αλλά η προτεραιοποίηση των ασθενών που έχουν να πληρώσουν, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσουν τα απογευματινά μαζί με τα πρωινά. Έτσι στην ουσία θα ελαχιστοποιηθούν τα πρωινά, δηλαδή τα δωρεάν χειρουργεία, αποκλείοντας τους ανθρώπους με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα… 

***

Η ισοπέδωση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται και βέβαια αυτό δεν είναι κάτι που αφορά μόνο το υγειονομικό προσωπικό και τα εργασιακά του δικαιώματα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία.

Στις 22 και τις 28 Φλεβάρη η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει καλέσει 24ωρες απεργίες ενάντια στη διάλυση του ΕΣΥ. Κινητοποιήσεις έχουν καλεστεί και πανελλαδικά τις ίδιες μέρες. Είναι σημαντικό αυτές οι κινητοποιήσεις να επεκταθούν στο σύνολο των εργαζομένων στην υγεία, αλλά και να συντονιστούν με τα υπόλοιπα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας (φοιτητές/τριες, αγρότες, κλπ) και βέβαια να στηριχτούν συνολικά από τους εργαζόμενους και τη νεολαία, από τον κόσμο που έχει ανάγκη ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, λειτουργικό σύστημα υγείας και μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο μέσα από τους αγώνες του.

Αλλιώς θα τρέχουμε μπας και πετύχουμε την προσφορά… της ζωής μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα