Απόφαση για Κασιδιάρη: Καμιά ελευθερία στους εχθρούς της ελευθερίας!

Ανακοίνωση του Antinazi Zone

Ο Άρειος Πάγος με ψήφους 9-1 απαγόρευσε την συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μάη. Αντίθετα επέτρεψε την συμμετοχή του κόμματος «ΕΑΝ» του αντιεισαγγελέα Κανελλόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου:

«Tο κόμμα “Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ”, του οποίου ο πραγματικός ηγέτης είναι ο Ηλίας Κασιδιάρης, δηλωθείς και ως υποψήφιος βουλευτής, παροτρύνει στην άσκηση βίας, προωθεί μια πολιτική που δεν σέβεται τη δημοκρατία και στοχεύει στην αποδυνάμωση και κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών του κράτους δικαίου, ιδίως με τη χρήση βίας ή την προτροπή βίας ή και τη δικαιολόγηση αυτής, την προώθηση ολοκληρωτικών ιδεολογιών, τη διάδοση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ιδεών και ξενοφοβίας, την επιδοκιμασία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, το μίσος κατά προσώπων και ομάδων, ενέργειες και διακηρύξεις που απειλούν την ειρηνική συμβίωση των κοινωνικών ομάδων στη χώρα».

Η απόφαση αυτή προκαλεί αισθήματα ανακούφισης στο αντιφασιστικό κίνημα αλλά και του καθένα και της καθεμιάς που υπερασπίζεται το δικαίωμα της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης.

Ταυτόχρονα όμως προκαλεί προβληματισμό σε μια μεγάλη μερίδα του κινήματος, αφού σε μεγάλο βαθμό ο αποκλεισμός του Κασιδιάρη προέκυψε από την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πάνω στους δικαστές, όπως αποκαλύφθηκε από τις καταγγελίες του πρώην μέλους του Α1 τμήματος αρεοπαγίτη Τζανερίκου που  παραιτήθηκε μετά τις πιέσεις του υπουργού επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη. Εξάλλου, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η ΝΔ θέλει τον Κασιδιάρη εκτός βουλής έτσι ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες της αυτοδυναμίας.

Μαζί με τον Κασιδιάρη είναι εκτός εκλογών και τα ακροδεξιά κόμματα των Εμφιετζόγλου/Μπογδάνου, Λατινοπούλου και Νικολόπουλου. Η Χρυσή Αυγή είναι επίσης εκτός εκλογών μιας και δεν κατέθεσε καν υποψηφιότητα.

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις όσων πήραν την απόφαση για τον αποκλεισμό όλων των παραπάνω κομμάτων, για το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να είναι καθαρό πως αν δεν είχε υπάρξει η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν εγκληματική ναζιστική οργάνωση στις 7 Οκτώβρη του 2020, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί. Και ήταν το αντιφασιστικό κίνημα, η τεράστια αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που οδήγησε στη σύλληψη και την καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Έτσι σήμερα, τα νέα του αποκλεισμού αυτών των κομμάτων, αποτελούν αντανάκλαση των επιτυχημένων δράσεων και πρωτοβουλιών του αντιφασιστικού κινήματος.

Αυτό προφανώς δεν σημαίνει συμφωνία με τις απανωτές τροπολογίες που κατέθεσε η ΝΔ και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον και εναντίον της Αριστεράς, αν το επιτρέψουν οι κοινωνικοί συσχετισμοί και η ταξική πάλη. Κάθε άλλο, στις σχετικές τροπολογίες της ΝΔ είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.  

Ούτε σημαίνει προφανώς ότι ο Κασιδιάρης «τελείωσε», πόσο μάλλον συνολικότερα το φαινόμενο του φασισμού. 

Αντίθετα, αυτός θα συνεχίσει να παριστάνει τον αντισυστημικό «αντάρτη» που τον τρέμει και τον διώκει το κατεστημένο. Είτε μετακινηθεί  με κάποιο κόμμα «κέλυφος», πχ το «ΕΑΝ», σε αυτές ή στις επόμενες  εκλογικές αναμετρήσεις (σε έναν ενδεχόμενο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή στις ευρωεκλογές) είτε παραμείνει με το κόμμα του, θα προσπαθήσει να κρατήσει την οργανωτική δομή του και τη σημαντική δημοσκοπική υποστήριξη που έχει και τον καθιστούν τον πιο δημοφιλή ηγέτη της Ακροδεξιάς σε αυτή τη χρονική περίοδο. Το κόμμα ΕΑΝ του  αντιεισαγγελέα Κανελλόπουλου έχει μέλλον μόνο στο βαθμό που λειτουργήσει σαν «βιτρίνα» του Κασιδιάρη. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα εξαφανιστεί.

Όπως κι αν έχει, οι κοινωνικές συνθήκες που γεννούν «Κασιδιάρηδες» υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο η Αριστερά δεν καταφέρνει να προβάλει μια εναλλακτική απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Λαθεμένη η στάση του Γ. Βαρουφάκη

Ερωτηθείς σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό STAR για το αν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Όχι, το λέω με βαριά καρδιά. Θα ήθελα να μην υπάρχει το κόμμα Κασιδιάρη, να μην υπάρχει το αυγό του φιδιού, αλλά αυτά παθαίνουμε μετά το 2008. Αλλά δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του». Κατά τη γνώμη μας, πρόκειται για μια λαθεμένη δήλωση. Γιατί με αυτή τη λογική θα έπρεπε να επιτραπεί και στη Χρυσή Αυγή να κατέβει στις εκλογές. Ή, πολύ περισσότερο, να μην είχε καταδικαστεί συνολικά σαν εγκληματική οργάνωση, παρά μόνον οι φυσικοί αυτουργοί των δολοφονιών του Λουκμάν και του Φύσσα.

Μια τέτοια εξέλιξη όμως, θα έστελνε το μήνυμα σε πλατιά στρώματα της κοινωνίας πως τελικά οι φασιστικές οργανώσεις μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να αντιμετωπίζουν συνέπειες, και θα τις νομιμοποιούσε στη συνείδηση του κόσμου – με καταστροφικές συνέπειες, όπως μας έχει διδάξει η δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν, αλλά κυρίως η ιστορία της ανόδου του Χίτλερ στην εξουσία. Και βέβαια θα αποθράσυνε ακόμα περισσότερο τους φασίστες και τα τάγματα εφόδου τους ενάντια στα κινήματα, την Αριστερά και κάθε τι διαφορετικό από τις δικές τους «απόψεις». 

Παράλληλα, η απονομιμοποίηση των φασιστών έχει θετικό πρόσημο και μια σειρά από πρακτικά αποτελέσματα που βοηθούν στον αγώνα του αντιφασιστικού κινήματος.

Γιατί, ήταν θετική εξέλιξη για το κίνημα, ή όχι, η διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής που διαφορετικά θα έβαζε στα ταμεία της περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ;

Ήταν ή όχι θετικό το ότι μπήκαν για μερικά χρόνια φυλακή όλοι οι ηγέτες της ναζιστικής συμμορίας;

Ότι έπαψαν να είναι άβατο των ταγμάτων εφόδου περιοχές όπως ο Αγ. Παντελεήμονας, η Νίκαια, το Πέραμα κτλ;

Ότι έκλεισαν τα πάνω από 70 γραφεία της;

Ασφαλώς και όλα αυτά ήταν θετικά για το κίνημα. 

Μ’ αυτή την έννοια και η απαγόρευση Κασιδιάρη, αντικειμενικά, είναι καλό νέο για το κίνημα, ανεξάρτητα από τα κίνητρα αυτών που πήραν την απόφαση και χωρίς ασφαλώς να υπάρχουν οποιεσδήποτε αυταπάτες στο σύστημα και τους θεσμούς του. 

Διαφορετικά θα μπορούσε να κάνει μια κανονική προεκλογική εκστρατεία, συγκεντρώσεις, δημόσιες ομιλίες, να παίρνει κρατική χρηματοδότηση, να έχει γραφεία, κοκ. 

Τώρα όλα αυτά αναβάλλονται. Και δίνουν χρόνο στο κίνημα και την Αριστερά ώστε να ανασυνταχθούν, να συνεργαστούν, να πείσουν και να δώσουν διέξοδο στην οργή της κοινωνίας για το σύστημα και τους πολιτικούς του εκπροσώπους.

Γιατί πραγματικά αντισυστημική είναι μόνο η Αριστερά της ανατροπής και των αγώνων και όχι οι φασίστες, με ή χωρίς γραβάτες!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα