4 + 1 θέσεις για το κόμμα Κασιδιάρη και την Ακροδεξιά

Ο Κασιδιάρης ανακοίνωσε τελικά ότι θα κατέβει στις εκλογές με το Εθνικό κόμμα Έλληνες, με επικεφαλής τον καθηγητή της στρατιωτικής σχολής Ευελπίδων ταξίαρχο Δημήτρη Χατζηλιάδη. Ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας. Απειλεί με ισόβια τους δικαστές του Αρείου Πάγου αν απαγορεύσουν το κόμμα του, που σύμφωνα μ’ αυτόν, έχει 500.000 ψηφοφόρους. Μετά τον αντιεισαγγελέα Κανελλόπουλο, τώρα έχουμε στη θέση του επικεφαλής ένα καθηγητή που διδάσκει αξιωματικούς του στρατού, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι τα ναζιστικά πλοκάμια έχουν εισχωρήσει βαθιά και στη Δικαιοσύνη και στον στρατό.

1. Όψιμος και υποκριτικός ο αντιφασισμός της ΝΔ

Η ΝΔ χρειάστηκε 33 χρόνια, εκατοντάδες επιθέσεις, δεκάδες τραυματίες, δύο νεκρούς και μια τεράστια έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος, για να αναγκαστεί να κινηθεί νομικά εναντίον της Χρυσής Αυγής το 2013. Χρειάστηκε επίσης 2,5 χρόνια μετά την καταδικαστική απόφαση της 7ης Οκτώβρη του 2020 που έστειλε τον Κασιδιάρη φυλακή για 13 χρόνια και 6 μήνες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για να περάσει τρεις τροπολογίες που παρεμποδίζουν την κάθοδό του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η ΝΔ έχει ενσωματωμένο σε ηγετικές θέσεις σχεδόν όλο το ακροδεξιό ΛΑΟΣ και υπουργό εσωτερικών τον Βορίδη που συνυπήρχε με τον Μιχαλολιάκο στην χουντική ΕΠΕΝ. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με βουλευτές ή και το κόμμα του ακροδεξιού Βελόπουλου, προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. Οι τροπολογίες της για παρεμπόδιση της συμμετοχής του κόμματος του Κασιδιάρη στις εκλογές δεν περιλαμβάνουν το ναζιστικό ή ρατσιστικό κριτήριο στην απαγόρευση ενός κόμματος, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν και εναντίον κομμάτων της Αριστεράς. 

2. Ανεξάρτητα από το αν ο Κασιδιάρης κατέβει ή όχι στις εκλογές, οι υποστηρικτές των ιδεών του υπάρχουν και δεν είναι λίγοι

Όλη η συζήτηση γύρω από το αν τελικά και με ποια μορφή θα μπορέσει ο Κασιδιάρης και το κόμμα του να έχουν παρουσία στις εκλογές της 21ης Μαΐου κρύβει τον κίνδυνο να χάσουμε το δάσος πίσω από το δέντρο. Και το δάσος είναι η γενικότερη ανάπτυξη της Ακροδεξιάς στην κοινωνία και η επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων κρούσης στους δρόμους.

Ασφαλώς έχει σημασία το αν θα καταφέρει ή όχι ο Κασιδιάρης να κατέβει άμεσα ή έμμεσα (με κάποιο κόμμα κέλυφος) στις εκλογές. Αυτό θα αποφασιστεί στις αρχές Μάη που θα συνεδριάσει το Α1 τμήμα του Άρειου Πάγου για να ανακοινώσει τα κόμματα που θα κατέβουν στις εκλογές. Αυτό όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η δυναμική του κόμματος Κασιδιάρη υπάρχει ήδη και έχει καταγραφεί δημοσκοπικά. 

Εμφανίζει ποσοστά μεταξύ 3 ή 4%, και ακόμα μεγαλύτερα σε περιοχές της Β. Ελλάδας. Ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ανέφερε ότι το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες» αγγίζει και το 4,5%. Έχει αρκετά διευρυμένο ακροατήριο στις διαδικτυακές του εκπομπές μέσα από τη φυλακή μέσω της πλατφόρμας youtube, έχει στήσει μια πανελλαδική δομή κόμματος (με σταθερές, όπως όλα δείχνουν, πηγές χρηματοδότησης).

Τη στιγμή που το κόμμα Βελόπουλου εμφανίζει στοιχεία αποσύνθεσης, το κόμμα Κασιδιάρη δείχνει να έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στον χώρο της Ακροδεξιάς. Η κοινωνική δεξαμενή των ψηφοφόρων του Κασιδιάρη και της Ακροδεξιάς υπάρχει και είναι καταγεγραμμένη σε μια σειρά έρευνες.

Σε πρόσφατη έρευνα της aboutpeople για λογαριασμό του ινστιτούτου Eteron, το 13% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η δικτατορία είναι ίσως προτιμότερη από την δημοκρατία… Επίσης, περί το 10% του ελληνικού λαού, με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα, έχει ακροδεξιές τάσεις, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 6,1% απάντησε πως το χαρακτηρίζει ο εθνικισμός.

Στην έρευνα του Σημείου για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς τον Ιούνη του 2022, υπάρχει ένα 22,3% που συμφωνεί με τη χρησιμότητα ύπαρξης της Χρυσής Αυγής, αν αυτή δεν χρησιμοποιούσε εγκληματικές ενέργειες. Στην ερώτηση για την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα «εθνικό κόμμα» στην Ελλάδα, το 48,1% των ερωτηθέντων συμφωνεί, ενώ διαφωνεί το 48,2%. Ο βαθμός συμφωνίας εξαρτάται άμεσα από την ηλικία, αφού οι νεότεροι συμφωνούν περισσότερο: ενδεικτικά στις ηλικίες 17-34 συμφωνεί το 59,4% και στις ηλικίες 35-44 το 54,7%,

3. Οι φασίστες προσπαθούν να επανεμφανιστούν και στους δρόμους

Όλα αυτά προφανώς ενισχύουν και ενθαρρύνουν τις διάφορες φασιστικές ομάδες να προσπαθούν να επανεμφανιστούν στους δρόμους ή να δημιουργήσουν περιοχές άβατα. Η πρόσφατη επίθεση ομάδας 10 νεαρών σε ηλικία φασιστών μέσα στον ΕΚΧ Βοτανικός στην Πετρούπολη με ναζιστικά συνθήματα, χαιρετισμούς και απειλές, είναι η πρώτη τέτοιου είδους μετά από χρόνια στην Αθήνα. Θυμίζει πολύ τις αντίστοιχες επιθέσεις Χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου στο παρελθόν, όπως αυτές στο ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ στην Ηλιούπολη, ή στο στέκι ΑΝΤΙΠΝΟΙΑ στα Πετράλωνα. Ανάλογες εμφανίσεις οργανωμένων ομάδων φασιστών είχαμε πρόσφατα και στο Ν. Ηράκλειο, στον Κορυδαλλό, στην Π. Κοκκινιά, στην Α. Παρασκευή και αλλού. 

Το φαινόμενο είναι πανελλαδικό. Πέρυσι είχαμε επιθέσεις στην Σταυρούπολη και τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Η Χρυσή Αυγή διαφημίζει μέσα από το site της νεολαίας της τις «δράσεις» της σε διάφορα ΑΕΙ, αλλά και πόλεις ή νομούς όπως στον Βόλο, την Κοζάνη, την Αρκαδία, την Λακωνία κα. Φέτος τον Γενάρη η Χρυσή Αυγή, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, προανήγγειλε δημόσια την ετήσια συγκέντρωσή της για την επέτειο των Ιμίων στην πλατεία Ρηγίλλης.

Ας μην έχουμε καμία αμφιβολία. Οι φασίστες προσπαθούν να συνέλθουν μετά την ήττα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής το 2020. Η πολιτική ανάπτυξη της Ακροδεξιάς πάει χέρι – χέρι με την άνοδο της επιρροής της στη νεολαία και την επανενεργοποίηση ταγμάτων εφόδου στους δρόμους.

4. Φασίστες με γραβάτα, αλλά φασίστες

Ως το καλοκαίρι του 2025 όλοι οι φυλακισμένοι χρυσαυγίτες –πλην του Ρουπακιά– θα είναι ελεύθεροι παριστάνοντας τους ήρωες που έκλεισε το σύστημα στη φυλακή. 

Ο Κασιδιάρης ήδη κερδίζει πόντους καθώς γίνεται δημόσια συζήτηση για το κόμμα του, χωρίς καλά-καλά να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία. 

Έχει μπροστά του δύο πιθανά βουλευτικές εκλογές, τις αυτοδιοικητικές τον Οκτώβρη και τις Ευρωεκλογές την άνοιξη του 2024. Θα εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα για να συμμετέχει σε αυτές και να επανεμφανιστεί στο πολιτικό προσκήνιο, όχι πια ως Ναζί αλλά ως «σοβαρός» πολιτικός που θέλει να συγκρουστεί με το παλιό και με όσους επιβουλεύονται το έθνος.

Πρότυπά του είναι πλέον η Μελόνι, ο Σαλβίνι ακόμα και ο Όρμπαν. Για να διεκδικήσει το 6 ή 7% που είχε παλιά η Χρυσή Αυγή, ή ακόμα και πολύ περισσότερα. Την σβάστικα στο μπράτσο πλέον την κρύβει το κουστούμι και η γραβάτα και απειλεί με μηνύσεις όσους τον αποκαλούν φασίστα. 

Η Χρυσή Αυγή δεν θα κατέβει στις εκλογές γιατί εκτιμάει ότι σε αυτή την φάση δεν έχει τις αναγκαίες δυνάμεις και πόρους για να το κάνει. Θα περιμένει την ώρα της. Προς στιγμή προσπαθεί να ξανακτίσει το κόμμα και να βρει ερείσματα στην νεολαία.

5. Το αντιφασιστικό κίνημα και η αντικαπιταλιστική αριστερά είναι το αληθινό τείχος της δημοκρατίας

Το να υπάρχουν νομικά εμπόδια που κάνουν δύσκολη την ζωή των φασιστών και των ρατσιστών είναι κάτι χρήσιμο. Η ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής σαν ναζιστική εγκληματική συμμορία, για παράδειγμα, έπαιξε τον δικό της ρόλο στην κοινωνική απομόνωση και διάλυση της οργανωτικής δομής των φασιστών. Οι απαγορεύσεις των ναζιστικών κομμάτων στις εκλογές όμως μπορούν να γίνουν αποδεχτές μόνο αν αναφέρονται με ρητό και ξεκάθαρο τρόπο στη ναζιστική και ρατσιστική ιδεολογία.

Σε κάθε περίπτωση η καρδιά του αγώνα ενάντια στον φασισμό και την Ακροδεξιά είναι το αντιφασιστικό κίνημα, κι όχι τα δικαστήρια. Αυτό έχει δείξει καταρχήν η ιστορία μετά την άνοδο των φασιστικών κομμάτων στην εξουσία. Αυτό έχει δείξει η εμπειρία του αντιδικτατορικού αγώνα και τα κινήματα της μεταπολίτευσης. Αλλά αυτό έχει αποδειχτεί και πιο πρόσφατα με το τεράστιο αντιφασιστικό κίνημα ειδικά μετά την δολοφονία Φύσσα, που πέτυχε να στείλει τη Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής και στη φυλακή.

Τα κόμματα που κυβέρνησαν και ψήφισαν Μνημόνια, η καπιταλιστική Δικαιοσύνη, τα συστημικά ΜΜΕ, δεν μπορούν και δεν θέλουν να σταθούν εμπόδιο στον φασισμό. Κάτω από την πίεση του κινήματος μπορούν να υποδυθούν τους αντιφασίστες, αλλά πάντα θα υπερασπίζονται το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που γεννάει και εκτρέφει το φασιστικό φαινόμενο.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά, που παλεύει για την ανατροπή και όχι την διαχείριση του συστήματος είναι το οξυγόνο του αντιφασιστικού αλλά και του ευρύτερου κινήματος. Με όλες τις αδυναμίες και τις αντιφάσεις της, είναι αυτή που ξέρει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει η ενδυνάμωση της Ακροδεξιάς και των φασιστών στην κοινωνία. Οι πρωτοβουλίες είναι στο χέρι της.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα