Απόφαση Eurogroup: «βγαίνουμε από το τούνελ», παραμένουμε μέσα στο πηγάδι

Σχόλιο από το «Ξ»

 

Πανηγυρικά παρουσιάστηκε απ’ όλες τις πλευρές η χτεσινή απόφαση του Eurogroup με την οποία κλείνει το «πρόγραμμα» (μνημόνιο) της Ελλάδας και προβλέπεται «ελάφρυνση» του χρέους. Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή θα χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει εκλογικούς πόντους, παρουσιάζοντας τη σαν επιτυχία. Τι συμβαίνει όμως;

Η απόφαση

Η ουσία της απόφασης του Eurogroup είναι ότι η Ελλάδα «βγαίνει μεν από το Μνημόνιο», αλλά:

  1. Θα έχει «ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία», δηλαδή θα έρχονται κάθε τρίμηνο (!) κλιμάκια των θεσμών που θα ελέγχουν την πορεία της οικονομίας και τον μέτρων που εφαρμόζονται, θα δημοσιοποιούν τις εκθέσεις τους και από τις εκθέσεις αυτές θα εξαρτάται η συνέχιση ή όχι των μέτρων «ελάφρυνσης» του χρέους. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό καθεστώς επιτροπείας λοιπόν.
  2. Θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας, κατ’ αρχήν τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το ’22 και 2,2% μέχρι το 2060(!) καθώς και όλα τα μέτρα λιτότητας που συμφωνήθηκαν μεν στα προγράμματα που «λήγουν» αλλά έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα συνεχίζει να τα εφαρμόζει. Μέτρα που αφορούν την περικοπή των συντάξεων, την μείωση του αφορολόγητου, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, την φοροεπιδρομή, κτλ. Με άλλα λόγια λιτότητα διαρκείας.
  3. Σε αντάλλαγμα για όλα αυτά, οι δανειστές συμφώνησαν σε μια «ελάφρυνση χρέους». Δεν πρόκειται για κάποια διαγραφή μέρους του χρέους, όπως αφήνεται να εννοηθεί. Θα γίνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κάποιων δανείων για 10 χρόνια και θα δοθεί μια παράταση της περιόδου χάριτος για άλλα 10. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για σταδιακή επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έβγαλαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (!). Από αυτές τις ρυθμίσεις η Ελλάδα θα μερικά δισ. € σε ετήσια βάση (2,8 – 4 δισ. € το χρόνο με βάση την «Αυγή»).
  4. Τέλος διαφημίζεται ότι μας δίνουν ένα επιπλέον δάνειο 15 δισ. ευρώ, που ακούγεται γενναιόδωρο. Από αυτά «ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης» («Καθημερινή»). Δηλαδή αυτό το «μαξιλάρι ασφαλείας» δεν αφορά την Ελλάδα, αλλά την εξασφάλιση ότι οι δανειστές θα παίρνουν πίσω τα λεφτά τους απρόσκοπτα.

Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Προφανώς τις επόμενες μέρες θα δεχτούμε μια «επίθεση» προπαγάνδας για το «success story» του ΣΥΡΙΖΑ, που πέτυχε εκεί που ΝΔ-ΠΑΣΟΚ απέτυχαν. Παίζοντας σε δύο ταμπλό, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαντά στην κριτική από τα δεξιά με το «εγώ εφαρμόζω την λιτότητα καλύτερα από εσάς» και στην κριτική από τα αριστερά με το «εγώ σας βγάζω από την κρίση».

Η αλήθεια είναι ότι η, έστω μικρή, φυσιολογική ανάκαμψη της οικονομίας και η πλήρης κάμψη των αντιστάσεων λόγω απογοήτευσης και ήττας του κινήματος βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να περάσει πάρα πολλά μέτρα λιτότητας. Και φυσικά, από το «υπερπλεόνασμα» λιτότητας περισσεύουν κάποια ποσά που να τα κάνει «κοινωνική πολιτική» ώστε να κερδίσει κάποια εκλογική υποστήριξη. Αυτό είναι το συνολικό σχέδιο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβιώσει.

Η συνολική εικόνα όμως δεν αλλάζει. Η τεράστια πτώση του βιοτικού επιπέδου την τελευταία 10ετία, δεν θα αποκατασταθεί από κάποια «επιδόματα» από τα υπερ-πλεονάσματα. Και ακόμα, το σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην συνέχιση της παρούσας φάσης ανάκαμψης της οικονομίας, κάτι που με τα σύννεφα του εμπορικού πολέμου να πυκνώνουν δεν είναι καθόλου σίγουρο.

Το μόνο σίγουρο πίσω από όλο αυτό το σκηνικό είναι ότι υπάρχει προγραμματισμένη από τώρα λιτότητα μέχρι το 2060! Από τις πολιτικές αυτές, που θα παρακολουθούνται και θα ελέγχονται από τους «Θεσμούς» σε κάθε λεπτομέρεια, δεν πρόκειται να ξεφύγουν ούτε η σημερινή ούτε οι επόμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου! Δυο γενιές θα πληρώνουν τα σπασμένα της κρίσης που προκάλεσε η λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος και οι πολιτικές των κυβερνώντων! Αυτή είναι η ουσία της μεγάλης «επιτυχίας» του ΣΥΡΙΖΑ στο χτεσινό Eurogroup!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα