Σύνοδος G7: Φιάσκο χωρίς προηγούμενο!

Tης Σύνταξης του «Ξ»

 

Μόνο φιάσκο μπορεί να χαρακτηριστεί η σύνοδος των G7 στον Καναδά, αφού δεν κατάφεραν να συνυπογράψουν ούτε ένα τυπικό κοινό δελτίο τύπου. Ο Τράμπ επί της ουσίας τορπίλισε την συνάντηση, εμμένοντας στη θέση του για εφαρμογή δασμών, δηλαδή μέτρων προστατευτισμού απέναντι στις υπόλοιπες «σύμμαχες» χώρες.

Τα σχόλια και οι εκφράσεις που ακούστηκαν είναι πρωτοφανείς σε επίπεδο συναντήσεων κορυφής, και αντικατοπτρίζουν τις εντάσεις που υπάρχουν και πια δεν κρύβονται. Ο Μακρόν είπε σχετικά με τον Τράμπ «δεν μας νοιάζει αν είμαστε έξι». Η Μέρκελ χαρακτήρισε τη στάση του Τράμπ «απογοητευτική και κάπως θλιβερή». Ο Τράμπ δε, χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό του Καναδά «αδύναμο και ανέντιμο».

Δεν ήταν όμως μόνο μάχη εντυπώσεων και ανταλλαγής χαρακτηρισμών. Η ανησυχία των διεθνών επιτελείων του συστήματος είναι ότι τα μέτρα προστατευτισμού μπορούν να οδηγήσουν σε ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Moody’s ότι οι δασμοί θα βλάψουν πρώτα και κύρια την οικονομία των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «εάν η αντιπαράθεση κλιμακωθεί, θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου». Τέλος, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ δηλώνει ότι «όλοι χάνουν έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο».

Περισσότερα για το θέμα του εμπορικού πολέμου και ειδικά για την αντιπαράθεση ΗΠΑ και Κίνας, που αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος αυτής της διαμάχης, διαβάστε εδώ.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής